Journalistieke voorspelling voor 2011

De tijd van het terug- en vooruitblikken is weer aangebroken. Al die jaaroverzichten op tv ga ik skippen (heb ik allemaal al op het Journaal gezien), maar ik verheug me wel weer op allerhande uitermate subjectieve lijstjes. Om blij van te worden of om me heerlijk aan te ergeren. Datzelfde geldt voor alle voorspellingen die de komende dagen zullen worden uitgesproken: hypes, trends en andere wanen van de dag vechten daarbij immers om de hoofdrol. Ook ik heb me precies een jaar geleden bezondigd aan een voorspelling voor 2010. En verdomd, hij klopt nog heel aardig ook! Lees even mee:

“In de tweede helft van komend jaar gaat de PVV kapitale fouten maken die de partij echt serieus zetels gaan kosten. De Haagse fractieleden die ook gemeenteraadslid worden, gaan kopje onder. En de media, die Wilders groot hebben gemaakt, smullen ervan. Wat weer leidt tot de populistische conclusie dat ‘de media het hebben gedaan’. O ja, en de Volkskrant verschijnt eindelijk geheel op tabloid. Mooi moment voor hoofdredacteur Pieter Broertjes om ermee te stoppen.”

Goed, het waren geen wereldschokkende voorspellingen, maar ze zijn wel uitgekomen. Broertjes weg, de PVV onder vuur wegens Brinkman, Lucassen en Sharpe, de media die al dit sensatienieuws opkloppen en als klap op de vuurpijl het vertrek van Sietse Fritsma uit de Haagse gemeentepolitiek, waar hij afgelopen jaar zelden zijn gezicht heeft laten zien. Dat geldt trouwens ook voor Raymond de Roon in Almere, maar die ‘vangt nog wel dubbel’, zoals zij critici het noemen.

Wat brengt komend jaar? Dat wordt weer meer van hetzelfde: weer verkiezingen waarbij iedere scheet van een politicus nieuws is, weer relletjes rond Wilders, weer kritiek op de sentatiebeluste media… en wellicht weer een kabinet dat valt. Ja, die laatste gok durf ik wel aan. De gedoogconstructie gaat niet werken. Tot slot zal de journalistiek weer meer gaan experimenteren met sociale media. Ik verwacht een eindeloze reeks iPad-apps, een Twitter Journaal, nog veel meer artikelen over Hyves vs. Facebook, groeiende ergernis over Google en online privacy, steeds vaker ‘user generated news’ en meer nieuwssites die net als NRC.nl de hele boel eens flink omgooien. Maar ja, dat gebeurt nu ook allemaal al. Het échte brekende nieuws laat zich niet voorspellen.

Met dank aan @Spems die me herinnerde aan mijn eigen voorspelling.

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “Journalistieke voorspelling voor 2011”

  1. Topsy.com Says:

    Dit blogartikel is vermeld op Twitter door @webjournalisten […]
    RT @JeroenMirck: [Blog] Journalistieke voorspelling voor 2011

  2. Spems Says:

    Graag gedaan!

Leave a Reply