Spam: het beste uit de spambox

Dagelijks stroomt onze mailbox vol met spam. Dat is altijd irritant, maar soms wordt het leed verzacht door de onbedoelde humor in de boodschap. Spambots maken namelijk vaak gebruik van vertaalprogramma’s als Babelfish, die (eufemistisch gezegd) verre van volmaakt zijn. Maar ook zonder vertaalmachines sturen spammers soms hilarische teksten rond. Hier enkele recente hoogtepunten uit de spambox.

“Spam is a business whose efficiency depends both on delivery technology and consumer appetites”, zo wordt wel gezegd. Laten wij het hier over de smaak van het publiek hebben: los van het feit dat drie op de tien internetters zich wel eens laat verleiden tot aankoop na het lezen van een spambericht, kan dat spambericht zelf ook heel smaakvol zijn. Spam inspireert zelfs tot Spam Art. Die term wordt gehanteerd door de Israelische kunstenaar Mike Darnell, die het volgende zegt over de inspiratie die hij uit spam haalt:

“Spam Art is based around the concept of creating art that is inspired by the digitally created texts that SEO programs and email spam bots are constantly creating and broadcasting to the web. These texts, created with the purpose of either cheating email spam filters programs or duping Google’s ranking algorithms, are created by robots in order to fool other robots. The sentences that these machines create usually makes no sense yet are grammatically sound. In essence the programs are developing a Dada-esque language that is ceaselessly evolving through the efforts of anarchic delinquent machines intent on disrupting the daily routine of hard working bourgeois machines.”

Spam houdt de gemoederen flink bezig. Kijk maar eens wat er allemaal over wordt geroepen op Twitter. Tijdens het opsparen van spamberichten voor deze posting werd ik zelfs ingehaald door de actualiteit: op babbelbox Babl.nl startte iemand zowaar een sectie over spam: “De mooiste SPAMteksten, verzamel mee!” Ook ik heb daar een paar bijdragen geleverd, maar in een blogposting heb ik toch meer ruimte voor al dat fraais. Hier mijn selectie van acht hoogtepunten uit de spambox.

8. Ernstige relatie zonder schadelijke gewoonten

“Hoi. Mijn naam is Natalia. Ik eenzame meisje zonder schadelijke gewoonten. Ik 29 jaar. Ik zoek een man van 32 jaar voor ernstige relaties. Mijn e-mail het gemakkelijker voor mij. Ik kan sturen brief en de foto elkaar.” Naar het schijnt heeft Erik van Heeswijk, hoofd digitaal bij de VPRO haar zelfs teruggemaild, ‘met mijn toch schadelijke gewoontes (teennagels van anderen bijten) maar het mailadres was fake’. Goh ja, joh?

7. Celebrity Spam: Paris Hilton

Na Anna Kournikova en Britney Spears is de meest gespamde celeb van dit moment natuurlijk Paris Hilton (foto). Soms is de spam over haar wel heel opmerkelijk: “Paris Hilton Lectures on Dickens and Dostoevsky.” Reactie van een twitteraar: “It is only possible in spamworld.” En wat te denken van deze: “Paris Hilton returned by aliens.” Inderdaad, dat moet wel een intelligente levensvorm zijn…

6. Dokter Pil

“Verhoog de macht Geaardheid met onze Pillen”, mailt iemand die zich ‘Ik ben uw Arts Pil’ noemt. “Bij ons, uw gezondheid! Wat zal gebruik maken van al onze geneesmiddelen enthousiasme. Onze prijzen ook! We liepen snel en veilig alle geneesmiddelen thuis. Zij zullen worden begeisert, veilig en het gemak waarmee. Alleen aanbevolen!”

Vermoedelijk van dezelfde afzender komt deze tekst: “Kom op in en neem een kijkje in ons assortiment van alle drugs, zijn echt enthousiast. Gegarandeerd veilig en alles kopen pillen, wij allemaal en alles heel snel thuis! Dit is een kruidenierswinkel online en aantrekkelijk en betaalbaar en biedt generieke producten tegen lage.”

Ook tegengekomen: “Goedkope en zeer goede pillen! We hebben iedereen, zelfs zonder voorschrift.” En: “De gunstige verzonden onmiddellijk na de bestelling en zij slaan hun weg naar de arts en de daaruit voortvloeiende kosten chirurgie.”

En ze gaan maar door. ‘Koop Gewoon de Geneeskunde’ mailt zojuist: “Onze Europese internet apotheek is verkocht aan kwalitatief hoogwaardige geneesmiddelen tegen betaalbare prijzen en is beschikbaar voor onze klanten de klok rond voor een dag, 7 dagen per week.”

5. Horloges die van je houden

“Deze Horloges zullen hou van jou. Zeer snel en veilig horloge merken. Alles is zeer snel en neutraal. Get dure Horloges zeer snel en zeer goedkoop hier en bestel zonder risico. U krijgt een garantie.” Ook in het Engels komt er dezer dagen stijlvolle horlogespam binnen: “The perfect complement to a beautiful lady on your arm is a stunning watch around your wrist.” Wie zit er om die arm, de mooie vrouw of het dure horloge?

4. Als amateur geld verdienen?

Nee, dit is echt geen grap, dit is zo bloedserieus dat het bijna weer leuk is. “Kein Scherz: Hier gibt es wirklich gutes Geld zu verdienen. Ihre Anfrage nach: www.als-amateur-geld-verdienen.com. Die Gemeinschaft erwartet Sie noch heute!”

3. Intrested in you

Altijd leuk om een (huwelijks)aanzoek te krijgen. Rose Awad laat er geen gras over groeien: “I am sorry to worry you with my proposal for a relationship with you, but I know that you will grant my request in good sense and understanding, My name is Miss Rose, I saw your profile today in the internet penpals/dating site and became intrested in you, I will also like to know more about you. I’m hoping to hear from you soon so that I can send you more details about my self including my picture. I believe we can move from here. Bear in mind that Love has no colors barrier, no educational back ground barrier, no socio-economic Barrier, religious, language, nationality or distance barrier, the only important Thing there is love.” Zo is het maar net. Inmiddels zijn we gelukkig getrouwd samen.

2. Postbank-spam past bij hem

De spamrel van het jaar betrof natuurlijk onze eigen (en bijna opgeheven) Postbank. Beter gezegd: het ging hier om phishing-spam. Onbekenden proberen wachtwoorden op te vragen om rekeningen te plunderen. Altijd weer trappen mensen in dit soort acties, ook al zal hun echte bank hen nooit per mail om een password vragen. Zelfs als je het taalgebruik (“Lieve klant”) en de rampzalige Babelfish-vertaling weerhouden sommige mensen blijkbaar niet om erin te trappen.

Oordeel zelf: “Tengevolge van betreft, voor de veiligheid en integriteit van de post bankrekening wij hebben dit waarschuwing bericht uitgebracht. Het is naar onze aandacht gekomen dat uw post bankrekening informatie geactualiseerd moet worden als deel van onze gaande verder verplichting om uw rekening te beschermen en om het geval van fraude op onze website te verminderen Indien u zou kunnen behagen neem 5-10 minuten uit uw online ervaring en actuliseer uw persoonlijke records bijgevolg dat u zult niet lipen tegen het lijf enig toekomstige problemen met de on line-service.”

Deze ‘Postbank’ is trouwens zelf helemaal overtuigd van zijn uitstekende dienstverlening: “Deze instructie is naar iedereen helt klanten gestuurd worden en is verplicht te volgen. Wij kijken ernaar uit om verdergaan met verzorgen u uitstekende dienst.”

1. Spam Poetry

Laten we positief afsluiten. Soms kan spam echt heel poëtisch zijn. Of dat bewust gebeurt is natuurlijk de vraag, maar het is soms puur genieten. Wat te denken van deze zelf gevonden strofe: “Land, I argued, and quite possibly the breeze would have made her sublime…”

Er blijkt zowaar een Spam Poetry Institute te zijn, die dit soort pareltjes archiveert. De doelstellingen van dit instituut luiden als volgt: “The Spam Poetry Institute is an organization dedicated to collecting and preserving the fine literature created by the world’s spammers. Not only do these persistent individuals sell useful products like cable filters and international drivers’ licenses, they also know how to combine words in a very powerful way.”

Tot zover deze compilatie van spamdiamantjes.

Mocht je zelf stuiten op idiote spam, plaats het dan op Spam.babl.nl. Mocht de ongewenste tekst juist heel literair zijn, stuur hem dan naar het Spam Poetry Institute. In beide gevallen (foute én mooie spam) is het toegestaan om het reactieveld onder onze posting vol te spammen. Mocht dit topic zelf comment-spam aantrekken, dan zijn we geneigd die te laten staan – zolang de inhoud ons aanzet tot een glimlach of bewondering. Bovendien zijn we afhankelijk van onze spamfilter Akismet, die ons vooralsnog meldt: “You have no spam currently in the queue. Must be your lucky day.”

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Responses to “Spam: het beste uit de spambox”

 1. wisselendtij Says:

  […] Poetry Institute er blijken meer liefhebbers van spam en poëzie te zijn (met dank aan Jeroen*) This entry was written by woordenaar and posted on August 23, 2008 at 1:39 pm and filed under […]

 2. Mike Darnell Says:

  Hey there Jereon,

  Thank you for mentioning my concept of “Spam Art” in your blog. :)

  I read your post using the “Google Translator”, which probably added a whole new layer of garbled meaning to it – but then that’s part of the idea…

  I love the concept of Spam Poetry – perhaps we could collaborate around something like this – an Illustrated spam poetry book.

  All the best,
  Mike
  http://DigitalArtPrintGallery.com

 3. Kees Huiskens Says:

  Positieve houding ten opzichte van Spam:

  http://www.deresearcher.nl/nieuws/blij-met-spam

 4. Jeroen Mirck Says:

  @ Mike Darnell: Spam Poetry can become a popular way of reusing this rapidly growing amount of information we never asked for. I’m glad to be able to inform you about the Spam Poetry Institute. Keep on working on this project, I’m sure I will publish something about it in the future. And yes, you’re right: computized translations are special and can easily become a poetry project itself…

  @ Kees Huiskens: An interesting point of view, but does Barry Dennis of C-Net News.com really think that deleting 280 million email messages doesn’t cost providers any money? ;)

 5. Jeroen Mirck » Terugblik op het blogjaar Says:

  […] Want dat doe je als blogger met de jaarwisseling in zicht: terugblikken op het blogjaar, op de berichten die het meest gelezen werden of de meeste discussie teweeg brachten. And the winner is… […]

 6. Jeroen Mirck » Spamverbod in Nederland zinvol? Says:

  […] Wat zijn eigenlijk de nieuwste vormen van spam, vroeg de presentator van BNN Today aan me. “Twitterspam”, zei ik resoluut. Nog diezelfde dag was ik tot twee keer toe via Twitter aangemoedigd om een T-shirt met mijn eigen Twitter-teksten te bestellen op een of andere obscure website. Dat heb ik natuurlijk niet gedaan, maar er zijn altijd mensen die zich toch laten verleiden. Zo blijft spammen lucratief en zijn we voorlopig nog lang niet verlost van dit soort hilarische onzin. […]

 7. damenoire Says:

  Je me cherche une nouvelle montre, quelqu’un avec des suggestions?

 8. JeroenMirck.nl » Terugblik op blogjaar 2010 Says:

  […] Beste lezers, dank voor jullie bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar heb ik geen monsterhit zoals mijn blogpost over reaguurders in 2009 (32.000 keer gelezen, 300 reacties), maar valt op dat mijn weblog over de volle breedte goed bezocht wordt. […] Los van deze populaire blogberichten van afgelopen jaar waren er ook oudere stukken die nog steeds veel publiek trekken, met name dankzij Google. Deze vijf klassiekers haalden ook in 2010 weer voldoende hits om de toplijsten te halen, ware het niet dat ik daar geen oude stukken in zet. Laten we ze de Bohemian Rhapsody’s van JeroenMirck.nl noemen.

 9. Jeroen Mirck Says:

  Maar soms moet je er vooral wél in trappen! :D
  http://youtu.be/b4xHc2Ow9CY

 10. Watch It Now! Says:

  Wonderful paintings! This is the type of info that should be shared across the net. Shame on the seek engines for not positioning this publish higher! Come on over and discuss with my website . Thank you =)

Leave a Reply