Mirck Media (1): aanmelden bij KvK

KVK

Vandaag ben ik officieel voor mezelf begonnen. Of beter gezegd: vandaag heb ik mijn bedrijf aangemeld bij de Kamer van Koophandel. Woensdag 1 april 2009 (geen grap, natuurlijk niet) is de dag dat Mirck Media is geboren.

Mirck Media staat in het handelsregister van de KvK vermeld als een bureau voor journalistieke producties, media-advies en presentaties. Naast het schrijven van artikelen (voor onder meer Adformatie en Emerce) ga ik me ook meer toeleggen op het geven van mediaworkshops en het ondersteunen van bedrijven bij hun toepassing van oude en nieuwe media. Goed, tot zover mijn salespitch. Het leek me interessant om op deze blog verslag te gaan doen van de stappen die ik als beginnend ondernemer moet zetten. Daarom vandaag aflevering 1: je bedrijf inschrijven bij de KvK.

Met een inschrijving in het handelsregister zet je officieel de eerste stap van het avontuur dat ondernemerschap heet, maar in werkelijkheid begint dat avontuur natuurlijk al veel eerder. In mijn geval was dat op het moment dat ik tegen mijn uitgever Gijs Vroom zei dat ik liever op freelance-basis voor hem bleef werken dan in loondienst. Sindsdien is er een maand verstreken, waarin ik heel veel mensen heb gesproken. Voor werk, voor advies of gewoon om hun persoonlijke ervaringen te horen. Ik heb er veel aan gehad, maar de volgende stap is om het zelf ook allemaal te gaan doen. Dat is spannend.

Tot voor kort waren bepaalde vrije beroepen, waaronder ook de zelfstandig werkende journalist, niet verplicht zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Sinds afgelopen zomer is een KvK-inschrijving echter verplicht voor iedereen die voor zichzelf begint. Oftewel: ieder ondernemerschap begint met het zetten van een handtekening in een kantoor van deze landelijke ondernemerskoepel. Dat geldt dus ook voor mij. Wat dat betreft was vandaag mijn grote dag: ik ging me aanmelden bij de KvK.

Hoe gaat dat in zijn werk? In mijn geval wilde ik een eenmanszaak aanmelden, want de hoofdpijn van personeel in dienst wil ik voorlopig nog even niet hebben (als het er ooit al van gaat komen). In dat geval kun je twee formulieren downloaden vanaf de KvK-site: de ene om je in te schrijven bij de KvK zelf en de andere om je bedrijf ook aan te melden bij de Belastingdienst. Beide formulieren invullen is nog geen tien minuten werk.

Kan alles dan gewoon online? Nee. Wie een bedrijf wil starten moet zich persoonlijk bij de Kamer van Koophandel melden om zich als oprichter te legitimeren. Alleen dan kan de inschrijving in behandeling worden genomen. Ik maakte me vandaag op voor ellenlange rijen, want ik moest bij de drukste KvK-vestiging van Nederland zijn: achter Amsterdam Centraal aan de Ruyterkade. Maar het viel enorm mee: vijf wachtenden voor me.

De Kamer van Koophandel heeft alles behalve een hip imago, maar de inrichting van de centrale ruimte aan de Ruyterkade viel me alleszins mee. Achterin zaten allemaal KvK-medewerkers één-op-één met (door)startende ondernemers papieren door te nemen. Nadat mijn nummertje, gekregen van de dame achter de infobalie bij de entree, op het grote display verscheen, kwam Linda me halen. Linda liep met me naar haar cubicle en begon daar mijn formulieren te controleren en in te voeren. Het gesprek verliep heel amicaal. Linda had op al mijn vragen een pasklaar antwoord. De enige afleiding was een andere KvK’er die tussendoor ongevraagd binnenliep met een vraag over een doorgestarte holdingmaatschappij.

Het opmerkelijkste moment diende zich aan toen Linda mijn kersverse bedrijf wilde gaan indelen in bestaande categorieën uit het handelsregister. De categorie Journalisten (BIK-code 924002) had ze direct gevonden, maar een aanvullende categorie voor mijn media-advies en presentaties bleek lastig. Het KvK-bestand bleek geen categorieën te hebben met de woorden ‘media’, ‘online’ of ‘internet’ erin. Ik was verbijsterd. Zodoende kozen we er samen voor om Mirck Media dan maar ook in te boeken als organisatie-adviesbureau. Vind ik prachtig klinken.

Het grappige is: voor de Belastingdienst begon dit geintje weer helemaal opnieuw, want daar hanteert men net weer andere categorienamen dat bij de KvK. Zodoende is mijn bedrijf nu in dat bestand ingedeeld in de branches “Zelfstandige journalisten, persfotografen” en “Bedrijfseconomische en bedrijfsorganisatorische adviesbureaus.” Het is maar dat u het weet.

Daarna waren we snel klaar. Ik krijg een uittreksel van mijn inschrijving, zette een krabbel en betaalde 29,50 euro via een mobiele kaartscanner. De eenmanszaak Mirck Media (KvK 34333066) is vanaf heden actief, het enige waar ik nog even acht dagen op moet wachten is de bevestiging door de Belastingdienst van het BTW-nummer dat Linda me wel gewoon alvast kon meegeven. Prima, dan moeten mijn eerste paar facturen nog even een weekje wachten.

Tot zover mijn eerste kennismaking met het ondernemerschap. Binnenkort meer op deze plek. Twitter-kennis Madeleine Groenland gaf alvast een schot voor de boeg: “Ik hoop vooral op hilarische verslagen van alle colportage waar je vanaf nu last van krijgt. Wordt vervolgd.

P.S. Ik wil mijn hartelijke dank uitspreken voor de gulle gever die vanmorgen een exemplaar liet bezorgen van het Handboek voor de ZZP’er, geschreven door collega-journalist Arjan Dasselaar. Bedankt!

Meetingpoint KVK

Tags: , , , , , , , , ,

13 Responses to “Mirck Media (1): aanmelden bij KvK”

 1. marnix Says:

  Als internetcreatief geef ik af en toe een adviesje hier, en een pixeltje daar. Ook ik begeef me dus naast mijn dienstverband ook heel soms op het ondernemerspad, al zullen anderen het bijbeunen noemen. Ik hou daar niet van, en doe alles netjes wit. Dat vereist dus een aanmelding bij de belastingdienst inderdaad, zodat ik netjes mijn bijverdiensten kan factureren (en meenemen in mijn belastingaangifte).

  Gisteren kreeg ik opeens een brief van de Kamer van Koophandel… Was het in 2001 nog zo dat ik me niet eens in mócht schrijven als vrij beroep (ik was toen ook op ondernemerspad, en wilde dolgraag een makropasje..), nu moét ik me opeens gaan inschrijven… De overheid heeft bepaald dat alle vrije beroepen zich ook moeten inschrijven. De belastingdienst heeft zonder mijn medeweten mijn adres doorgespeeld aan de monopolist KvK. (Wie richt er een keer een Alternatief voor KvK op in navolging van het Alternatief voor Vakbond.)

  Als voordeel noemt de KvK dat mijn administratieve last afneemt. Voor het bedrijfje van mijn geliefde heb ik echter alleen maar de last zien toenemen: Je krijgt een ongelofelijke hoeveelheid spam1.0 op je deurmat er gratis bij. Hoe verzint de KvK het dat de gegevens verkocht/openbaar gesteld worden aan verpakkingsbedrijven, office-inrichters en andere non-interest-bedrijven?

  Allez, inschrijven dus maar. Ik mag dat per post doen, en vraag me erg af in welke categorie ze me gaan dumpen…. Als het woord internet al niet eens in hun vocabulaire voorkomt?

 2. Lode Broekman Says:

  Ha Jeroen,
  Succes met Mirck Media, leuk om je ervaringen te lezen. En inderdaad, de komende periode gaan de aanbiedingen voor drukwerk, boekhouden en secretaressediensten op de (digitale) deurmat vallen :).

 3. Johan Schaap Says:

  Haha, ik paste bij mijn inschrijving 5 jaar geleden of zo ook niet in de vakjes. Maar, de KvK is niet de enige. Je oud-werkgever Emerce had er ook last van toen ze nog onderdeel van VNU waren. Bij events of enquetes van Emerce/VNU kon ik ook nooit mijn werkzaamheden aanvinken.

  Die spam is idd verschrikkelijk. Zowel snailmail als via email. Toch raar dat je moet betalen voor een register dat je gegevens vervolgens verkoopt. En waar je je blijkbaar dus niet uit kan schrijven.

  De kopers van de KvK-bestanden kopen overigens voor een groot deel dus ook een kat in de zak. Want als je bij inschrijving al niet kan aangeven wat je doet, hoe kun je dan een goed getarget bestand verkopen?

 4. Mattt Says:

  Welkom in de wereld van het freelancen Mirck, en succes ermee.
  zal je blog een beetje in de gaten houden.

 5. Rob Doms Says:

  Ha Jeroen,

  Succes met je ondernemerschap. Hoewel dat gisteren dan officieel is begonnen, kwam het echte begin natuurlijk op het moment dat het idee in je hoofd begon te kriebelen. Mocht het kriebelen overgaan in een pijnlijke of irritante jeuk, dan kun je eens kijken op het forum van http://www.higherlevel.nl voor advies inzake ondernemersgerelateerde jeuk. Succes!

 6. Bèr Says:

  Nog een tip: luister naar tips van mede-ondernemers. Velen hebben allerhande peop allerhande ventilatoren zien raken. En zijn daar -lucto et emergo- bovenop gekomen. Anders waren ze immers geen ondernemer meer.

  Het mooiste is echter dat je alles voor je eigen doet. Dus als de peop de ventilator raakt en je hebt na veel formulieren, brieven, betalingen en terugstortingen alles weer opgekuisd, dan weet je dat je het allemaal voor jezelf gedaan hebt. Niet om de auto van de baas te redden, of om een paar onzichtbare aandeelhouders binnenboord te houden. MAar voor je eigen kindje: je bedrijf. Welkom bij het mooiste beroep dat geen beroep is: ondernemen.

 7. Paul Says:

  Succes! De omvang van colportage-activiteiten is mij overigens meegevallen. Wat folders en mailings op het gebied van computers en kantoorinrichting (Dell o.a.). En een keer telefoontje van een bedrijf dat dolgraag mijn bedrijfspand (=werkkamer) wilde beveiligen…

 8. Noor de Laat Says:

  Veel succes Jeroen!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ma

 9. JosK Says:

  Hey Jeroen,
  Heel veel succes als ondernemer! Als ik je zo af en toe spreek of op Twitter volg, ga je het nog erg druk krijgen.

  En de KvK? Heb ze een paar maanden geleden gebeld dat ik me niet wil inschrijven. Blijkt dat ik dan eerst mijn BTW-nummer bij de belastingdienst moet opzeggen. Dat wordt dan weer doorgegeven aan de KvK en dan komt alles goed. Dus snel een wijzigingsformulier besteld bij de belastingdienst en wat sturen ze:
  http://www.mobypicture.com/user/Josk/view/110559. Ben nog steeds niet helemaal de oude ;-)

  Nogmaals heel veel succes, we spreken elkaar snel weer.

 10. Gitta Says:

  @Marnix en Jeroen zelf natuurlijk: wat velen niet weten is dat je bij KvK kunt aangeven dat ze jouw gegevens niet mogen doorverkopen. Een mailtje mijner zijde volstond; ik kreeg keurig bericht dat ze mijn gegevens hadden gemarkeerd zodat ze niet doorverkocht mogen worden. Ze kunnen natuurlijk niet voorkomen dat organisaties oude bestanden hebben en doorverkopen, maar ze krijgen ze niet meer van de KvK.
  Momenteel vind ik vooral de bedrijfsspam in de e-mail heeeeeel erg. Het is heel veel. Zeker nog snel even voor de anti-spamwet deze zomer ook voor bedrijven ingaat ;-).

 11. Jeroen Mirck » Blog Archive » Mirck Media (2): drie vuistregels voor ondernemers Says:

  […] “Welkom bij de club van zzp’ers”, zo feliciteerde een nieuwe ‘collega’ me vandaag. Na de vele gesprekken die ik de afgelopen weken met zelfstandige vrienden en kennissen heb gevoerd, nam ik even rust om op een rij te zetten wat deze grote verandering in mijn leven tot gevolg heeft. Ik kwam tot drie vuistregels voor ondernemers. […]

 12. Jeroen Mirck » Mirck Media (3): iedereen zzp’er! Says:

  […] Twee maanden sta ik inmiddels op eigen benen. Hard gewerkt, voor diverse opdrachtgevers. Met als gevolg dat mijn blogserie over het zelfstandig ondernemerschap er even bij inschoot. Na de berichtgeving over mijn aanmelding bij de KvK, gevolgd door een lijst met drie vuistregels voor ondernemers, werd het een beetje stil. Te druk met lopende zaken om te bloggen over het grotere geheel. Vandaag pak ik de draad weer op. Onderwerp: de hausse aan zzp’ers, waar allerlei bedrijven (waaronder Telfort, zie het plaatje en lees verder voor de uitleg) op inspringen. […]

 13. Jeroen Mirck » Blog Archive » Mirck Media (5): Belastingdienst op de koffie Says:

  […] De Belastingdienst heeft er sinds maart een project van gemaakt om nieuwe zelfstandigen te bezoeken. Deze zogenaamde startersbezoeken zijn bedoeld om kennis te maken en informatie uit te wisselen. […] Allereerst controleerde meneer Ditzel of de omschrijving van mijn werkzaamheden wel klopte die ik had opgegeven bij de KvK. […]

Leave a Reply