Een paar bijzinnen over Bijzinnen.com

“Ik hoorde dat het jurylid me vroeg wat er door me heen ging”, schrijft Bijzinnen.com, gisteravond de winnaar van de Dutch Bloggie voor Best Geschreven Weblog. “Ik stamelde iets over dat ik mijn ouders moest vertellen over het weblog. En over dat het weblog vorig jaar was doodverklaard door Sargasso en dat het dus een soort necrofiele award was. Ik was allang de controle kwijt over wat er gebeurde. Toen ik terugliep naar mijn stoel voelde het alsof ik een autowrak achter me aansleepte.”

Dolblij lijkt Bijzinnen.com niet te zijn met de prijs die ik hem uitreikte in het Haagse Atrium. Zo luidde zijn eerste blogreactie: “Afgaande op mijn humeur vanochtend heeft mijn stamelende antwoord op de vraag ‘Wat gaat er nu door je heen’ meer indruk op me gemaakt dan de Bloggie. Vooralsnog.” In zijn tweede schrijfsel blijkt waarom: de auteur voelde zich niet echt op zijn gemak bij de uitreiking en werd in zijn hart gekrenkt door de twee ‘lelijke zinnen’ die ik van zijn weblog citeerde.

Wat zei ik precies? Ik trapte in mijn juryrapport af met vijf quotes van de vijf genomineerde weblogs:

“Ik ben zo iemand die, als hij ’s ochtends achter zijn computer kruipt, als eerste checkt hoe het met Britney Spears gaat.”

“God bestaat. Ik weet het zeker. Vanmorgen nam hij namelijk revanche voor al die keren dat ik Zijn zijn verachtte.”

“Teleurgesteld verliet dichter Sijmen van Woelgeest rond middernacht het Boekenbal.”

“Bas Heijne claimt dat Theodor Holman vandaag de dag dezelfde ‘nuchtere standpunten’ huldigt als Heijne vier jaar geleden al deed – ‘toen je er iets meer lef voor nodig had’.”

“Lieve Vera, ik ben een gebrekkig schrijver gebleken. Negenentwintig maanden lang strandden mijn pogingen aan of over je te schrijven in kitsch proza.”

Mijn toelichting: “Zo verschillend als deze vijf citaten klinken, zijn de vijf weblogs ook qua schrijfstijl. Toch viel de jury een paar algemeenheden op. Bloggers die echt werk maken van hun schrijfstijl zijn vaak mannelijke dertigers van wie de jury vermoedt dat ze de al dan niet stille ambitie hebben om ooit een roman te publiceren. Een legitieme ambitie, al moet de eigen blog in dat geval geen dumpplek worden van afgescheiden hoofdstukken. Bloggen heeft zijn eigen dynamiek en daar moeten je schrijfsels ook op anticiperen. (…) De winnaar maakt een blog waarop tekst ook daadwerkelijk domineert. Geen afleidingen, geen frivoliteiten. De tekst en niets anders dan de tekst. Saai is het niet, want het werkt. De zinnen komen volledig tot hun recht, zijn dermate beeldend dat plaatjes bijna niet nodig zijn.”

Vervolgens citeerde ik uit een tweede blogposting van Bijzinnen.com, over de Wilders-film:

“Ik begon me op te winden. In het kort schoof ons regeringshoofd de verantwoordelijkheid voor geweld en wat dies meer zij in de schoenen van de meneer die een filmpje ging uitbrengen. Het was een zeldzaam zwakzinnige argumentatie.”

Mijn excuses aan Bijzinnen.com dat ik twee citaten van hem aanhaalde die hem onaangenaam raken. Ik vond ze juist heel treffend en veelzeggend. Smaken verschillen blijkbaar. En auteurs hebben altijd een eigenzinnige smaak over hun eigen werk. Hoe dan ook: van harte met het ‘Ikea-bouwpakket’. Dat was een citaat van mij.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 20 maart 2008 op Nieuwe Media.

Naschrift: Mies van Bijzinnen.com reageerde als volgt op bovenstaande tekst: “Jeroen, jij overhandigt mij een prijs om jou moverende redenen, zoals dat heet. Die prijs waardeer ik zonder mee. Dat mij die zinnen niet bevallen is geheel en al mijn probleem. In de eerste plaats omdat ik ze zelf geschreven heb. Het zorgde alleen voor enige vervreemding mijnerzijds. Het is vaak verrassend en soms verontrustend om te merken wat iemand waardeert in een tekst die je zelf hebt geschreven. Verontrustend, omdat het zo onvoorspelbaar is en mijn smaak en die van sommige, of wellicht vele, lezers niet overeenkomen. Dat is een lastig gegeven wanneer je een stukje, of een roman, probeert te fabriceren. Om kort te gaan: Als iemand hier al excuses dient te maken, ben ik het.”

Tags: , , , ,

Leave a Reply