Het ligt niet aan de vrouwen

Het ligt niet aan de vrouwen

Wat een krachtig geluid, deze zes woorden in de ochtendkrant van vanmorgen. Een paginagrote advertentie gericht aan John de Mol, afkomstig van ‘de vrouwen uit je bedrijf’.

Victim blaming. Er is al veel over gezegd, maar toch landt het nog altijd niet dat dit gewoon fout is. Juist daarom is het zo goed dat Tim Hofman deze problematiek aankaart in zijn uitzending van #BOOS over seksueel grensoverschreidend gedrag bij The Voice of Holland. Hij laat Talpa-baas John de Mol aan het woord die het probleem bij de slachtoffers legt: “Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte.”

Briljante montage: direct na de woorden van De Mol komt een expert in beeld. Zij zegt: “De verantwoordelijkheid ligt altijd bij degene die over de grens gaat en niet bij degene die het overkomt.” Bam. Is dat duidelijk genoeg, John de Mol?

De kritiek op De Mol was gisteravond oorverdovend op social media. Toch miste er nog een ultieme punch. En die uppercut staat dus nu in de krant. “Beste John, het ligt niet aan de vrouwen.” Glasheldere boodschap. Briljant in zijn eenvoud. Quote van het jaar.

Hopelijk zet het meer mensen aan het denken dan alleen John de Mol, want seksuele intimidatie van vrouwen (en ja, ook van mannen) is wijdverbreid. De ophef over The Voice of Holland is nog maar het topje van de ijsberg.

Tags: , , ,

Leave a Reply