Een ode aan clowneske knuffelbeer Biz Markie

Biz Markie (1964-2021)

Ook in 2021 ontvielen ons weer meerdere grootheden uit de muziekgeschiedenis, maar ik zou graag even stilstaan bij iemand die een vermakelijke voetnoot bijdroeg aan de muzikale geschiedschrijving. Biz Markie zal op niemands lijst staan van beste zangers. Sterker nog: de New York Times omschreef hem ooit als de Father of Bad Singing.

Deze dubieuze bijnaam had Markie, die eigenlijk Marcel Theo Hall heette, te danken aan het refrein in zijn succesvolle hiphop-ballad ‘Just a Friend’. Zo vals als de neten, maar volgens The Biz kwam dat omdat niemand opdraafde tijdens de opnames om het refrein voor hem te zingen. Dus deed The Clown Prince of Hiphop het gewoon lekker zelf. And the rest is history, want hij scoorde er een platina single mee. De grootste en enige echte hit uit zijn carrière.

Eigenlijk schrijf ik dit eerbetoon als een verlaat excuus. In de Ondergewaardeerde Playlist die we onlangs bij KINK opnamen over de Beastie Boys, noemde ik de gastvocalist die op Check Your Head (1992) en Ill Communication (1994) heel vrijelijk loopt te freestylen een ‘ongelooflijke sukkel’. Toegegeven: Markie is natuurlijk ook echt een vreemde vogel, die geregeld zoek was tijdens studio-opnames en bepaald niet altijd even slim is omgegaan met zijn geld en talent. Tegelijk is zijn chaos juist zijn grote kracht. Hij is grappig en misschien wel ‘s werelds beste human beatboxer. Daarom hier posthuum mijn welgemeende excuses aan The Biz.

‘Just a Friend’ is een fijn nummer door het grote contrast tussen couplet en refrein. Wat begint als een ogenschijnlijke kloon van LL Cool J’s aalgladde megahit ‘I Need Love’, wordt na een minuut helemaal op zijn kop gezet door dat bizar gezongen refrein. In de videoclip zien we Markie achter een piano zitten, verkleed als Lodelijk de Veertiende. We hebben meer ongeleide geinponems gehad in hiphop, zoals Busta Rhymes en Ol’ Dirty Bastard, maar Biz Markie was onbetwist de fijnste knuffelbeer. Gewoon een goede vriend.

Jeroen Mirck schrijft over muziek voor Ondergewaardeerde Liedjes. Deze bijdrage haalde het jaaroverzicht van overleden muzikanten niet, omdat een andere blogger hem voor was.

Tags: , , ,

Leave a Reply