‘Communiceren op afstand werkt efficiënter’

GitLab-Emerce

Open source-platform GitLab haalde dit najaar twintig miljoen dollar op. “Het schalen van een bedrijf gaat sneller als je op afstand met elkaar communiceert”, zegt CEO Sid (Sytse) Sijbrandij, die zijn personeelsbestand in anderhalf jaar tijd heeft vertienvoudigd. Vijf jaar geleden werkte hij nog vanuit een huiskamer in de Utrechtse wijk Ondiep, inmiddels is GitLab gevestigd in San Francisco. Voor Emerce sprak ik Sid, via Skype.

“We hebben medewerkers over de hele wereld. Contact verloopt via chat en videocalls. Men zegt dat communicatie op afstand minder efficiënt werkt, maar ik ben overtuigd van het tegendeel. Het helpt daarbij dat we al onze voortgang heel duidelijk vastleggen. We overcommuniceren, want informele kanalen zijn er niet. Zo heeft iedereen toegang tot dezelfde informatie.”

Een bedrijf als GitLab vergt sowieso een ultiem gestructureerde operatie, want er werkt een community van twaalfhonderd programmeurs vrijwillig mee aan de open source-oplossingen. Die gemeenschap moet je ook te vriend houden. GitLab biedt daarnaast ook een premium-variant waar bedrijven voor betalen. “Dat luistert heel nauw, want daar mogen alleen extra features in zitten die niet uit de open source-versie komen. Zodra daar twijfel over ontstaat, zijn we heel helder: dan verplaatsen we die feature naar de gratis variant.”

Lees het complete interview met Sid Sijbrandij op Emerce.nl.

Tags: , , , ,

Leave a Reply