Mediaweek (54): Print lacht, print huilt

Mercurs-2014Print is dood? Welnee, lang leve print! Het is een paradoxale mediaweek. Op de dag dat de nominaties voor de Mercur-tijdschriftprijzen bekend werden, lekte uit dat Telegraaf Media Groep (TMG) met de botte bijl reorganiseert in de bedrijfstop. Rigoureus is uitgever Frank Volmer van De Telegraaf na twintig jaar hondstrouw dienstverband de laan uit gestuurd, naar het schijnt gevolgd door directeur Tim Klein van de regionale bladen. Dat riekt naar het in elkaar schuiven van de regionale en landelijke kranten, om zo fors in de kosten te snijden. Er gaan ongetwijfeld meer koppen rollen.

Ondertussen klonk donderdag op Twitter het gejuich van tijdschriftredacties die te horen kregen dat ze genomineerd waren voor de Mercurs 2014. Grappig: de complete lijst met nominees had een embargo tot vrijdag 8:00 uur, maar op donderdagmiddag waren alle vijf nominaties voor Tijdschrift van het Jaar al bekend: Esquire, Flow, VT Wonen, Quest en – verrassend, want feitelijk een krantenbijlage – Volkskrant Magazine. Die laatste twee zijn bij voorbaat al favoriet, want beide in totaal driemaal genomineerd.

Jantje lacht, Jantje huilt dus. De ene na de andere uitgeverij saneert of trekt anderszins de broekriem aan, maar tegelijk moeten we ook stilstaan bij de successen in deze creatieve sector. Quest is lekker crossmediaal, Flow is een internationaal succes, VT Wonen is nu ook een tv-programma en Volkskrant Magazine kan zich als krantenbijlage meten met zelfstandige magazines. Bovendien heb ik het dan nog niet eens gehad over de knetterende kickoff van Harper’s Bazaar eerder dit jaar – de gedoodverfde winnaar in de categorie Lancering van het Jaar.

Kortom: ondanks alle tegenwind worden er nog altijd prachtige printmedia gemaakt. Laten we vooral eerlijk zijn en die tegenwind niet verzwijgen, maar ons ook realiseren dat er zonder wrijving geen glans is. Als het goed is dwingt die tegenwind ons juist tot creativiteit. Daarbij is het wel essentieel dat uitgevers de juiste balans vinden tussen kostenreductie en kwaliteitsbehoud. Een kale kip legt namelijk geen gouden eieren.

Meer medianieuws? Lees MarketingTribune.nl.

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply