Campagne tegen woninginbraak in Nieuw-West

JeroenMirck-portretNu de donkere dagen weer zijn aangebroken woedt er in Amsterdam Nieuw-West opnieuw een golf aan woninginbraken. Reden voor het stadsdeel om actief aan inbraakpreventie te doen. In de stadsdeelkrant van december leg ik als deelraadslid (en D66-woordvoerder Veiligheid) uit waarom deze campagne tegen woninginbraak zo enorm belangrijk is. 

“Er is momenteel een speerpuntbeleid van het dagelijks bestuur, waarbij extra aandacht is voor inbraak. Zo worden vanuit het stadsdeel bewonersavonden georganiseerd waar mensen worden geïnformeerd over hoe ze om moeten gaan met babbeltrucs en dergelijke. Mensen die de meterstand komen opnemen of enquetes willen afnemen, moeten zich bijvoorbeeld kunnen identificeren. Verder gaat er extra aandacht naar buurtveiligheidsteams (BVT’s) en politie. Meer patrouilleren is een belangrijk punt. Straatcoaches die vaker door straten fietsen waar veel inbraak voorkomt kunnen net even een paar inbrekers afschrikken. Alle beetjes helpen, maar een wereld zonder inbraak bestaat helaas niet.”

Laatst sprak ik een bewoonster uit Slotervaart die zelf thuis was toen er bij de buren werd ingebroken. Zo’n inbraak gebeurt gewoon overdag en gaat razendsnel: binnen enkele seconden hebben de inbrekers een gat in het slot geboord en staan ze binnen. Preventietips over betere sloten zijn een oplossing, net als extra surveillances. Al zegt de bewoonster daarover: ik zie alleen politie als er weer eens is ingebroken of ‘s avonds als iedereen toch al thuis is. Het kan dus altijd beter. Toch is de campagne tegen woninginbraak in Nieuw-West dusdanig succesvol dat het project ook wordt uitgerold in de rest van Amsterdam.

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply