R.I.P. iGoogle

iGoogle-500px

Het opheffen van Hyves als social network zorgde gisteren voor veel krokodillentranen. Die dag leidde ook een ander afscheid in: Google is vandaag gestopt met iGoogle. Wellicht niet voor iedereen even bekend, maar ik (met miljoenen anderen) was een vaste gebruiker van deze startpagina met zelfgekozen nieuwsfeeds.

Zoals bekend is Google.com de populairste startpagina ter wereld, maar  hij is een beetje kaal: helemaal wit met een zoekvenstertje. Sinds 2005 biedt iGoogle de mogelijkheid om die kale website nuttiger te gebruiken. Je kon er allerlei widgets aan toevoegen, van nieuwsfeeds (die ik zelf vooral gebruikte) tot spelletjes, weerberichten en zoek-apps zoals 9292 of Funda. Hartstikke handig dus.

Waarom stopt Google dan toch met deze dienst? Welnu, vanwege het veranderend gebruik van internet. Google is van mening dat apps en widgets de gepersonaliseerde startpagina overbodig hebben gemaakt. Of zoals Google het zelf formuleert:

“iGoogle is in 2005 gelanceerd, nog voordat iemand zich helemaal kon voorstellen hoe internet en de tegenwoordige mobiele apps gepersonaliseerde, realtime informatie binnen handbereik zouden brengen. Met moderne apps op platforms zoals Chrome en Android is de noodzaak voor iGoogle in de loop van de tijd verdwenen.”

Voor wie toch een gepersonaliseerde homepage wil houden, zijn er natuurlijk volop alternatieven. Browsers als Google’s eigen Chrome bieden diverse opties, maar je kunt ook uitwijken naar veelgebruikte alternatieven als Netvibes en Symbaloo.

Met het verdwijnen van iGoogle verandert er verder niks aan alle andere tools die je via Google kunt gebruiken, zoals Gmail, Google+ en Calendar. Lastiger wordt het als je met een dienst als Google+ wilt stoppen. Google dreigt dan je kalender en notities te verwijderen, dus volg dan wel even de handleiding om jouw gegevens niet te verliezen. Al vraag ik me af of je data ooit écht weg is: Google bewaart ongetwijfeld een backup voor eigen gebruik of de NSA. Maar of we daar blij mee moeten zijn…

Tags: , , , , ,

3 Responses to “R.I.P. iGoogle”

  1. Luuk Says:

    Een ander leuk alternatief (uit Nederland!) is http://www.startme.com.

  2. dutchYVA Says:

    Technofoob!

  3. Jeroen Mirck Says:

    @Luuk: Ziet er goed uit, dat StartMe. Hoe proberen jullie je te onderscheiden van erkende namen als Netvibes en Symbaloo?

Leave a Reply