Bruisend Boedapest

Donau

Wat is Boedapest een bruisende stad! Een week lang zijn Kinga en ik ondergedompeld geweest in de Hongaarse hoofdstad. Een metropool vol rijke historie, maar ook met een modern uitgaansleven.  

Budapest-Synagoge

De Donau is de slagader van Boedapest en verdeelt de stad in west (Buda) en oost (Pest). Wij verbleven in hartje binnenstad (Pest), vlakbij het Operagebouw, de Istvan-basiliek en de Dohany-synagoge. Boedapest is een stad vol vrome beelden en heiligenhuizen, maar de synagoge is toch wel het meest indrukwekkende gebedshuis. Deels gebouwd op de grond van het geboortehuis van Theodor Herzl (de vader van het hedendaagse zionisme) is het behalve een godshuis ook een imposant Holocaust-museum.

Het onbeschrijflijke leed van de joodse gemeenschap is op deze plek opmerkelijk goed gedocumenteerd, met veel foto’s, documenten en zelfs werktenues uit Auschwitz. Ook is er een binnentuin met grafzerken, die bovenop de massagraven van de joodse getto uit de Tweede Wereldoorlog zijn geplaatst. De zwartste bladzijde uit onze recente geschiedenis wordt hier tastbaar.

Budapest-sign

Voor luchtiger vermaak is een boottocht over de Donau aan te bevelen. In de stad loopt het kwik ‘s zomers op tot 40 graden Celsius, maar op het water brengt de wind verkoeling. Een toeristenboot brengt je in een paar uur naar het stadje Visegrád, waar de ruïnes van het koninklijk paleis bovenop een berg liggen. Let op: dat is níet de berg direct bij de aanlegsteiger. Wij maakten een mooie wandeling naar die top, om daar te ontdekken dat het paleis toch echt een berg verderop ligt. Gelukkig vonden we wel God in de schaduw van de vestingmuren, of beter gezegd: een Suzuki met zijn kentekenplaat. Hoe dan ook is Visegrád een prettige omgeving om te wandelen door bergachtige gebied.

GOD-884

Terug in Boedapest is veel meer dan alleen historische gebouwen. De stad is gezellig levendig met veel horeca en natuurlijk het onder jonge Nederlanders populaire Sziget Festival op een eiland aan de noordkant van de stad. Sziget wordt elk jaar massaler en Nederlandser, dus hebben wij het event wijselijk laten schieten (Lowlands komt er immers alweer aan). Ook in stadscentrum Pest zelf puilt het trouwens uit van hippe bars en clubs. Hongarije is overduidelijk bezig met een Europese inhaalslag. Zelf dronken we bier met een Canadese expat en enkele van zijn collega’s uit alle uithoeken van de wereld. Boedapest wordt steeds internationaler.

Budapest-Tacos

Wie toch nog even wat meer de geschiedenis van de stad wil proeven, steekt de Donau over en wandelt de groene stadsheuvels van Buda op. Daar liggen drie attracties: de Matthias-kerk, het koninklijk paleis en het meest zuidelijk de Gellértberg. De Venetiaanse bisschop Gellért werd hier in 1046 vermoord door opstandige Hongaren. Nu wordt hij herdacht met een monument halverwege de heuvel. Op de top staan meer prachtige beelden, maar ook wordt er allerlei oorlogstuig tentoongesteld. Aan de voet van de berg kom je pas echt tot rust: daar bevinden zich meerdere Health Spa’s, waarvan de bekendste naar de vermoorde Gellért is vernoemd. Een beetje paradoxaal, want de bisschop moest zijn duik in de Donau met de dood bekopen. Wellicht is dat Hongaarse humor.

Boedapest-triplet

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Bruisend Boedapest”

 1. Sander Mirck Says:

  Leuk J.
  Een deja-vu van 10 jaar geleden.
  Overigens was Ule er ook die week (-;
  Ciao, S

 2. Oost Europa Says:

  Boedapest zeker wel is een mooie,leuke stad. De uitzicht vanaf het Gellért-monument over de Donau is echt adembenemend. Mooi verhaal!

Leave a Reply