From Marrakech with love

Tea Pot, High Atlas

Ver van huis luidde ik het nieuwe jaar in. Ver van huis, maar toch dichtbij. Marokko is immers maar een paar uur vliegen. En is Amsterdam zelf niet ook een beetje Marokkaans getint? Die laatste vergelijking loopt natuurlijk mank, want een betoverende oude stad als Marrakesh doet in niets denken aan de Marokkaanse couleur locale die ik in Slotervaart tegenkom. Om nog maar te zwijgen van de uitgestrekte Hoge Atlas.

Marrakech

Marrakesh mag dan een trekpleister van toeristen zijn, het blijft een feest om er te zijn. Overdag lekker dwalen door de souk, slangenbezweerders kijken op Place Djeemaa El Fna en muntthee drinken op het dakterras van Café de France. ‘s Avonds uit eten met prima wijn (overdag is het vaak naarstig zoeken naar drank) en als dessert een waterpijp, waarna het feestelijke nachtleven lonkt.

Soukh, Marrakech Marrakech

Met louter een stedentrip doe je Marokko te kort. Reis met een gids naar de Sahara, of ga wandelen door de Hoge Atlas. Zelf trokken we drie dagen rond onder de Toubkal, met zijn vierduizend meter de hoogste berg van Noord-Afrika. Een indrukwekkend gebied, maar ook met knusheid in de bergdorpen waar we overnachtten. Veel dank aan onze jonge maar ervaren gids Mohamed!

الكبير‎ الاطلس

Soms voel je je best onthand in zo’n ver land. Het Arabisch op winkelpuien en verkeersborden konden we natuurlijk niet lezen. In Marrakesh spraken de gelouterde verkopers natuurlijk Engels, maar Frans is toch echt de meest gangbare westerse taal. Zeker als je je buiten het toeristengebied begeeft. Best lastig als je het alweer jaren niet hebt gesproken.

Road Sign Marocco Road to Casablanca

Place Djeemaa El Fna is echt een belevenis. Het plein heeft elk dagdeel een andere rol. Overdag is het een markt, ‘s avonds eet je er en naarmate het later wordt treden er steeds meer straatartiesten op. Voor je het weet heb je een slang om je nek of een aap op je schouder. Het beest verwijderen kost geld, net als er foto’s van maken. De oude zanger op de foto improviseerde liedteksten bij elkaar, gebaseerd op wat er om hem heen gebeurde. Geen idee wat hij zong, maar het publiek sleepte hij moeiteloos mee.

Market of Marrakech

Marrakesh is een stad waar je geweest moet zijn. Mooi bij dag, mooi bij nacht. Vergeet dan echter niet om ook iets buiten de stadsmuren te regelen. Het dorpje Imlil, van waaruit je de bergen in kunt, ligt op ruim een uur afstand. Een mooi contrast: de verstilde natuur versus de luidruchtige stad.

Place Djeemaa El Fna, Marrakech

Foto’s: Jeroen Mirck (bekijk hier al mijn foto’s van Marokko)

Tags: , , , , , ,

12 Responses to “From Marrakech with love”

 1. Arne Says:

  Thanks voor mooie foto’s & nice verslag.

 2. Van Kaas Says:

  Van een journalist en blogger had ik een minder kritiekloos stukje toeristische propaganda verwacht. Mag ik even?

  Free Bashir!
  http://www.freebashir.org

  Vrijheid voor Chakib El Khayari!
  http://twitter.com/freechakib

  Teken de petitie tegen EU-piraterij in Saharaanse wateren!
  http://www.fishelsewhere.eu

 3. Charissa Says:

  Wat leuk om te lezen Jeroen. hmm ik heb zin in vakantie!
  Mooie foto’s ook op jouw Flickr-account!

 4. Wintermeisje Says:

  Alleen het landschap van schotelantennes was heel Amsterdams…tot in het verste Berberdorp!

 5. Bertje Says:

  Marokko is wel goed vertoeven nu de meeste onaangepasten in NL zitten. Maar om Marrakesh betoverend te noemen gaat me wel wat ver. Die stad stinkt de pan uit van de benzinedampen, en in de soukh werken zeer jonge kinderen in de intense hitte in zeer kleine ruimtes bij smidsvuren. De dode honden en katten liggen dagenlang in de goot. Of ben jij in dat gedeelte niet geweest?

 6. Jeroen Mirck Says:

  @ Wintermeisje, Charissa, Arne: Mooi he? :)

  @ Bertje, Van Kaas: Ieder verhaal z’n eigen perspectief.

 7. vacances au maroc Says:

  Je suis globalement en accord avec ce billet.

 8. Eric Hart Says:

  Daar ben ik het helemaal mee eens Jeroen! Marrakech heeft ook hele mooie en magische kanten. Op http://www.myresidencemarrakech.com tref je leuke hotspots en excursies aan die Bertje en Van Kaas zeker zouden verrassen!

 9. JeroenMirck.nl » Liefde, leven en werk Says:

  […] Terugblikken, het gebeurt deze laatste week van het jaar aan de lopende band. Bijna iedereen doet het, maar toch is iedere persoonlijke terugblik uniek en dus waardevol. Voor mij was 2010 in alle opzichten een turbulent jaar. Het was een jaar van zoeken, ontdekken en soms ook weer kwijtraken. Een intensieve maar waardevolle ontdekkingstocht die nog niet is voltooid. […]

 10. jan Says:

  Marrakech is zoet en bitter tegelijk. Het plein is mooi, de soeks verwarrend en overweldigend. Het contact met de Marokkanen evenwel nogal negatief : onoptelbaar de leugens die me verteld zijn, de harde woorden van frustratie als je weer eens niet wil kopen wat ze je willen verkopen, de dreigementen en oplichtings samenzweringen ! (ga nooit mee naar de lederlooierijen, of de crié du marché berber : men wil je isoleren en onder dreiging 100 euro of meer doen betalen voor niets !).
  Spijtig, want soms, heel soms, kom je iemand tegen die echt niets van je wil.

 11. Marrakech lover Says:

  @Eric Hart,

  Thanks voor de tip ik heb een riad in Marrakech en een excursie naar Merzouga via http://myresidencemarrakech.com/ geboekt en ze hebben het uitstekend geregeld en ook goede tips gegeven.

 12. Eric Hart Says:

  @Marrakech Lover,

  Graag gedaan! Ik zelf heb de volgende excursie aan deelgenomen:

  http://myresidencemarrakech.com/excursie/two-day-excursion-ouarzazatezagora/2/

  Het was voor mij een onvergetelijke ervaring!

Leave a Reply