Slechtste strip van het jaar

Sommige boeken zijn zo slecht dat het als een straf voelt om er een recensie over te moeten schrijven. Aan de andere kant ligt bij een recensent natuurlijk de nobele taak om de argeloze lezer te behoeden voor een pertinente miskoop. De cartoonbundel Pijntje is zo’n boek.

Sterker nog: stop maar met zoeken, want dit groene boekje kan nu alvast de annalen in als de slechtste stripuitgave van het jaar.

Auteur Norman is in werkelijkheid een duo: Tim Foncke (teksten) en Glenn D’Hondt (tekeningen), allebei anno 1978 geboren in Aalst. Ze liften mee op de huidige vloedgolf aan nihilistische cartoonisten die allemaal het absurdisme van Kamagurka en de smerigheid van Gummbah willen evenaren.

Bij andere tekenaars levert dat doorgaans slappe aftreksels op, maar Norman faalt jammerlijker dan ieder ander. Een beetje choqueren hoort erbij, maar het wordt ronduit slaapverwekkend na de tiende cartoon over pedofilie, poep- en plasseks of incest.

Daar komt nog bij dat de beide Aalstenaren grafisch noch tekstueel het niveau van de schoolkrant overstijgen. Kamagurka en Gummbah kunnen op het eerste gezicht ook niet tekenen, maar over die slordigheid is nog enigszins nagedacht. Bij Norman is het gewoonweg onkunde.

Jawel, er staat soms zowaar een grappige cartoon in deze bundel – je schrikt er bijna van. Die relatieve parels tussen de zwijnen kunnen echter de vieze smaak niet uit je mond wegspoelen. Uitgeverij Xtra zou zich moeten schamen dat zij deze prutsers een podium biedt.

Deze recensie verscheen in Stripschrift 395. Gisteren recenseerde ik een boek dat bijna net zo slecht is: Evert Kwok 2 (De Blouw & Evenboer, Syndikaat). Een paar citaten: “al jaren totaal ongrappig”, “rotzooi” en “het tekenwerk is kut”. En dat is niet overdreven. Nu wisten we natuurlijk al hoezeer de Nederlandse strip worstelt, maar mijn God, wat hebben ook Nederlandse uitgevers soms toch stront in hun ogen!

Tags: , , , , , ,

5 Responses to “Slechtste strip van het jaar”

 1. Michael Minneboo Says:

  Wauw, krachtige taal. Aan de cartoon die je als voorbeeld hebt geplaatst te zien, ook helemaal terecht. Overigens ligt er wat mij betreft een extra zware taak voor de recensent die een recensie moet schrijven over een slecht boek. Je publiek willen behoeden van een miskoop is een ding, maar je moet van goeden huize komen als mensen na die waarschuwing in de eerste alinea je stuk nog verder willen lezen. Dat is jou wederom gelukt Jeroen!

 2. Nozzman Says:

  Dat van die tekenstijl ben ik zo hard niet met je eens. Kijk ook eens op http://www.eugene-and-louise.com/, alleen al daaruit blijkt dat Glenn D’Hondt een ontzettend talent is. En de beheersing van de karakters in de cartoons vind ik dan ook erg fijn. Over humor valt natuurlijk te twisten, maar deze recensie had echt niet zo gehoeven.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Nozzman: In dit boekje vind ik het tekenwerk van Glenn D’Hondt over het algemeen zwaar onder de maat. Op de website Normanieren.be zie ik inmiddels beter werk opduiken, vaak ook met dank aan steunkleuren die het boek niet bevat. Maar de essentie van de kritiek is de zielloze humor. Er zit een gedachte achter, dit in tegenstelling tot de pure domheid van Evert Kwok, maar de auteurs slagen erin om elk goed idee volkomen smakeloos om zeep te helpen. Timing, afwisseling, scherpte… het is allemaal precies verkeerd. Ik geloof best dat de heren het in zich hebben, maar met deze bundel falen ze jammerlijk.

 4. JeroenMirck.nl » Google verbiedt seks Says:

  […] Google heeft een probleem met dit weblog. Volgens het machtigste bedrijf ter wereld wordt u hier namelijk blootgesteld aan ‘onzedelijke of provocerende’ beelden of teksten. Pardon? Inderdaad, ik wist ook niet wat ik hoorde. Aanleiding is een blogpost uit 2008, waarin ik een strip vol grappen over ontlasting en seks met kinderen kritisch bespreek. […] Ik heb Google inmiddels een mail gestuurd over haar dreigement om haar advertenties van mijn website af te gooien. Het stoort me dat het internetbedrijf me laat gissen naar het specifieke probleem: mag ik geen recensies schrijven waarin woorden als pedofilie en poepseks voorkomen of gaat het om het bijgaande beeld? Vermoedelijk verwijt Google mij het laatste: daarom heb ik een wat al te smakeloze cartoon (níet klikken!) vervangen door een wat minder expliciete. […]

 5. JeroenMirck.nl » Exit Google Says:

  […] Mijn weblog bevat niet langer advertenties van Google AdSense. Na een vervelende aanvaring met de internetreus, die mij verweet onfatsoenlijke content te plaatsen, heb ik besloten me niet aan zijn subjectieve richtlijnen te willen conformeren. Google koopt geen advertentieruimte bij me in, maar biedt het hele internet de mogelijkheid om random geselecteerde advertenties door te plaatsen. Net zo min als ik werkelijke invloed heb op de Google Ads die op mijn website worden geplaatst, mag Google mijns inziens ook geen dwingende eisen (lees: eisen die verder gaan dan de wet) stellen aan individuele bloggers die aangesloten zijn bij AdSense. […]

Leave a Reply