Nulnummers van tijdschriften

Babynummers.nl

Een goudmijn voor bladenmakers: de website Babynummers.nl, waar voormalig reclameman Jan Knaap zijn indrukwekkende verzameling eerste en nulnummers van tijdschriften digitaal heeft gearchiveerd.

De afgelopen dertig jaar zagen meer dan duizend nieuwe tijdschriften het levenslicht. Een groot deel daarvan bestaat inmiddels niet eens meer. Tijdschriftfanaat Knaap verzamelde er zoveel mogelijk en kreeg als afscheidscadeau van zijn collega’s bij reclamebureau Etcetera het webdomein Babynrs.nl in zijn bezit. Daar staat alles nu overzichtelijk bijeen. Zelf zegt Knaap:

“Elk nieuw tijdschrift dat geboren wordt staat steeds weer voor óf een nieuwe manier van bladen maken, een nieuwe categorie, applaus, verwondering óf maatschappelijke opwinding: het clubblad van Yab Yum in de jaren tachtig, Opzij in de jaren zeventig, Avenue in de zestiger jaren, de introductie van bloot door Playboy in 1983 en Linda als eerste personality-magazine in Nederland in 2003.”

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de babynummers die deel uit maken van de verzameling. Nu digitaal voor iedereen inzichtelijk en voorzien van wetenswaardigheden en reacties van vakgenoten.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply