Cross Comix verbindt strips met media en cultuur

CrossComix-header 900px

Creatieven in Nederland, verenigt u! Komende zaterdag vindt een interessant crossover-event plaats in de Rotterdamse Schouwburg: de eerste editie van Cross Comix. Met acts van artiesten als Kamagurka, Spinvis en TRIK wordt een brug geslagen tussen het beeldverhaal en andere creatieve uitingsvormen, waaronder theater, film, muziek, fotografie, literatuur en journalistiek.

Cross Comix Rotterdam toont op 8 oktober de vele verschijningsvormen van het beeldverhaal en de betekenis van strips en cartoons voor de kunsten en de samenleving. Het festival laat in optredens, expo’s, debat en talkshow de ontmoeting zien tussen getekende beelden en kunstvormen zoals theater, architectuur en muziek. Ook laten tekenaars zich uit over de actualiteit. Want hoe ziet het jeugdbeleidsplan van de havenstad er nou eigenlijk écht uit?

Verlaat de eigen kaders!

Steeds vaker verlaat het beeldverhaal zijn eigen kaders om op zoek te gaan naar iets nieuws. De denk- en vertelwijze van tekenaars is terug te vinden in hedendaagse schilderkunst, in dans- en toneelvoorstellingen, in muziek, film, fotografie, literatuur, mode en zelfs in de architectuur. Soms is het beeldverhaal ondersteunend aan een genre, dan weer inspiratiebron of vertrekpunt van een kunstwerk. Soms met opzet het eindpunt, een andere keer per toeval. Ook popt de strip op in disciplines als journalistiek, wetenschap en zelfs in de haute cuisine. Cross Comix wil het allemaal laten zien.

Het Rotterdamse stripfestival rolt de loper uit voor de meester van het absurdisme Kamagurka en de kroonprins van de nieuwe generatie Vlaamse stripmakers Brecht Evens. Uit eigen land komen eveneens klinkende namen, zoals de vernieuwende tekenaars Jan Rothuizen, Merel Barends en TRIK. Uiteraard is er een stevige Rotterdamse inbreng met onder meer Aimée de Jongh en de bedenkers van Cross Comix, te weten Hanco Kolk, Robert van der Kroft en Erik de Graaf. In actie komt ook aanstormend talent van de Willem de Koning Academie.

Ontmoeting tussen kunstvormen

Cross Comix toont met optredens, een talkshow, lezingen en workshops de ontmoeting tussen het beeldverhaal en andere kunstvormen waaronder muziek (Spinvis en Sonja van Hamel & The Leonids), architectuur (Francesco Veenstra van Mecanoo), literatuur (schijfster Judith Uyterlinde en dichter Daniël Dee), film (Guido van Driel en Philip Delmaar), fotografie (Kateryna Snizhko) en stand-up (Djanko).

Maaike Hartjes, Floris Oudshoorn en Kenny Rubenis gaan in de Rotterdamse Schouwburg live aan de slag met de actualiteit. In een politiek debat over ‘De Toekomst van de Jeugd in de Stad’, verbeelden ze de ideeën van politici van de Rotterdamse gemeenteraad. Hoe waardevol zijn tekeningen voor de democratie?

Cross Comix is een Rotterdamse initiatief, bedacht door drie in Rotterdam woonachtige bekende tekenaars: Hanco Kolk, Erik de Graaf en Robert van der Kroft. Aan de totstandkoming van het programma werken Rotterdamse kunstopleidingen, kunstinstellingen, kunstenaars en creatieve bedrijven mee. Ook zijn Rotterdamse basisscholen bij het festival betrokken.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply