Associated Press zet robots in als journalist

Robot-WareDit artikel schrijf ik op het gevaar af dat ik hiermee mijn eigen werk als webredacteur vakkundig om zeep help. Het internationale persbureau Associated Press start namelijk met een revolutie op het gebied van contentproductie: voortaan zullen algemene artikelen over de kwartaal- en jaarcijfers van Amerikaanse bedrijven geautomatiseerd worden geschreven. Door robots, zeg maar. AP gebruikt daarbij de technologie van het bedrijf Automated Insights. 

Geautomatiseerde artikelen? Ja, je leest het goed. Het rechttoe-rechtaan werk kan prima door computers worden gedaan, is de gedachte. Tegen website Poynter zegt AP-manager Lou Ferrara dat het aantal artikelen van zijn persdienst door deze automatisering exponentieel kan groeien: van 300 handgeschreven stukken per kwartaal naar maar liefst 4.400 artikelen. Dat verschil is inderdaad enorm.

Het gaat Associated Press er volgens Ferrara niet om massaal journalisten weg te bezuinigen. Hij wil ze juist vrij maken voor achtergrondverhalen over diezelfde financiële cijfers en de achterliggende trends. Deze maand gaat het bedrijf er al mee beginnen. Overigens komt er bij geautomatiseerde stukken netjes te staan dat ze niet door een mens zijn geschreven.

Automated Insights, het bedrijf dat de technologie ontwikkelde, spreekt over een revolutionair nieuw businessmodel. “We hebben het standaardmodel voor contentcreatie op z’n kop gezet”, aldus ceo Robbie Allen. “De gebruikelijke manier van werken is: ik hoop dat een miljoen mensen dit artikel lezen. Ons model is het tegenovergestelde: wij willen één miljoen stuks content creëren waarvan ieder individu een ander artikel leest.”

Het automatiseren van content is overigens niet compleet nieuw: tal van obscure websites zijn compleet gevuld met nieuws dat letterlijk wordt doorgeplaatst vanuit andere bronnen via RSS Feeds. Ook hanteren sommige nieuwssites een Newswire met automatisch doorgeplaatste persberichten. Dat een gerespecteerd persbureau zich nu ook waagt aan geautomatiseerde verslaggeving mag je echter gerust baanbrekend noemen. Letterlijk en figuurlijk.

Als webredacteur krijg ik direct visioenen van een hernieuwde industriële revolutie: menskracht die vervangen wordt door machines. Natuurlijk gebeurde dat al volop in het digitale tijdperk, maar het creatieve beroep van journalist leek de dans toch enigszins te ontspringen. Alhoewel de crisis in de mediawereld natuurlijk een veelzeggend signaal was dat kostenreductie onontkoombaar was. Zie ook mijn opiniestuk over het onlangs gesloten Mediapact.

De vraag is of de tijd al rijp is voor robot-journalisten. De NOS maakt in een (handgeschreven) artikel fijntjes duidelijk dat er nog veel mis gaat met geautomatiseerde journalistiek. Toch wordt er al volop geëxperimenteerd met automatisch gegenereerde sportuitslagen. Er is zelfs een bedrijf dat een robot als journalist de straat op kan sturen.

Hoe dan ook: dit artikel is geschreven door een mens. Echt waar. Echt waar! ECHT WAAR! Ik krijg het een beetje benauwd. Hoog tijd om even een luchtje te gaan scheppen. Die robot naast me houdt ondertussen wel even het wereldnieuws in de gaten. Toedeloe!

Tags: , , , ,

5 Responses to “Associated Press zet robots in als journalist”

 1. Alexander Pleijter Says:

  De tijd is zeker rijp voor robot-journalisten. LA Times doet het al een tijd op een hele nuttige en goede manier. Zo worden volledig automatisch nieuwsberichten gemaakt van elke aardbeving rond LA. Dankzij informatie die rechtstreeks binnenkomt van de seismologische dienst. Dat levert dit soort berichten op: http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-earthquakesa-earthquake-31-quake-strikes-near-kernville-calif-knhago-story.html.
  Hetzelfde doet LA Times met moorden. Over elke moord verschijnt volledig automatisch een bericht online: http://homicide.latimes.com/.

 2. Jeroen Mirck Says:

  Interessante linkjes, Alexander. Voor die dodenlijstjes kan ik het me zeker voorstellen: politieberichten staan sowieso het laagste in de pikorde van redactiewerk. Of zoals Martine de Vente als reactie op Twitter zegt: “Omdat er wel wat leukers is dan berichtjes kloppen.”

  Als ik echter naar dat bericht over dit aardbeving kijk, zie ik wel degelijk een auteursnaam (met bio): “Ken Schwencke has been a journalist and computer programmer at the Los Angeles Times since 2009. He develops news applications for LATimes.com and conducts analysis for reporting projects. You can find his open-source projects published on GitHub.” Voor iets complexere verslaggeving is dus blijkbaar nog steeds de man van een levende persoon nodig.

 3. Alexander Pleijter Says:

  Ken Schwencke is degene die het algoritme voor het maken van die berichten geprogrammeerd heeft. De data over elke aardbeving komen rechtstreeks van het seismologisch instituut en dat algoritme maakt daar meteen een bericht van. Elke aardbeving komt zo op de site van de LA Times. Hetzelfde gebeurt met die berichten over moorden, die data komen van de gemeentelijke lijkschouwer.

  Het interessante is: het algoritme stuurt een alarm naar de journalist als er iets bijzonders aan de hand lijkt. Bijvoorbeeld als er een aardbeving is met een flinke kracht. Dan is het aannemelijk dat er schade is, dus wordt de journalist gewaarschuwd om dit eventueel te kunnen onderzoeken. Idem dito met de moorddata: als er iets bijzonders is (bijvoorbeeld het beroep van het slachtoffer is muzikant of artiest) wordt de journalist gealarmeerd die vervolgens op onderzoek uit gaat. En verder worden bericht ook wel aangevuld door de journalist als er meer te melden is dan in het automatisch gegeneerde bericht staat.

  Het mooie is dat de LA Times dus volledig kan zijn in hun berichtgeving over aardbevingen en moorden. Alle aardbevingen en moorden worden gemeld, ook als ze verder niet zo nieuwswaardig zijn (bijvoorbeeld omdat het een kleine aardbeving is). Dat is service aan het publiek en levert bovendien een interessante database voor onderzoek op.

  Maar inderdaad, de journalist wordt niet overbodig.

 4. Jeroen Mirck Says:

  Kijk, goed om te weten. Dank voor deze verduidelijking, Alexander. Ik ben het met je eens dat deze werkwijze absoluut toegevoegde waarde heeft. Dergelijke programmeertijd verdient zich dubbel en dwars terug, al vermoed ik dat hoofdredacties in een kleiner taalgebied als Nederland huiveriger zijn om hierin te investeren.

 5. Mediaweek van De Persgroep Says:

  […] De zomer staat op aanbreken, maar van een media-reces is allerminst sprake. De mediatrein dendert door. […] Verder was er nog de discussie over robots die steeds meer journalistiek handwerk overnemen. […]

Leave a Reply