Allochtoon. Say it, bitch!

Django-Samuel-JacksonBent u ambtenaar bij de gemeente Amsterdam? Lees deze tekst dan niet. Ik ga namelijk het A-woord gebruiken, heel vaak. U weet wel: allochtoon. Het woord dat u van het stadsbestuur niet meer mag gebruiken. Move over, vrije meningsuiting! Het is tijd voor een stukje symboolpolitiek uit de koker van de PvdA, de betuttelpartij die ook hoeren wil gaan verbieden en de kasreserves van Amsterdam wil gaan storten in een stadsbank die middenin de financiële crisis doodleuk wil gaan doen waar de bankensector bijna failliet aan is gegaan: hypotheken verkopen. Maar het allerdomste plan van allemaal is toch echt het verbieden van het woord ‘allochtoon’.

Hoe hypocriet kun je zijn? Een maand geleden zat heel Nederland hardop te lachen om de Amerikaanse tv-presentator die acteur Samuel L. Jackson een vraag stelde over het veelvuldig gebruik van ‘the N-word’ in de Tarantino-film Django Unchained. Voor de naïeve PvdA’ers onder ons: het N-woord is ‘nigger’. Jackson weigerde de vraag te beantwoorden zolang de journalist het woord niet durfde uit te spreken. En wat deed de blonde knul? Stamelend borg hij zijn kaartje op en stelde een compleet andere, veel minder interessante vraag.

O, wat hebben we met z’n allen zitten lachen om dat YouTube-hitje. O, wat vonden we Amerikanen benepen en hypocriet. O, wat legde Jackson de vinger pijnlijk treffend op de zere plek. O, wat waren wij in Nederland toch vele malen ruimdenkender. Vergeet het maar. In de hoofdstad van ons land zetelt een bestuur dat het een goed idee vindt om zelf een N-woord te creëren. Allochtoon mag niet meer. Allochtonen moeten in de ban. Een allochtoon is voortaan een Marokkaanse Nederlander. Of vul zelf een van die 175 nationaliteiten in. Doodeenvoudig toch?

Er zijn zoveel redenen te bedenken om dit onzalige plan af te schieten dat je je afvraagt of het dit stadsbestuur überhaupt enige realiteitszin heeft. Loopt er in de Stopera voortaan een gedachtenpolitie rond die ambtenaren in de boeien slaat als ze per ongeluk ‘allochtoon’ zeggen? Kafka of Orwell hadden het niet beter kunnen bedenken.

Toch is er een veel fundamenteler bezwaar: voor welk probleem is dit de oplossing? Het beleid verandert namelijk niet. Nog steeds vragen we nieuwe bewoners naar hun nationaliteit en categoriseren we hen ook als zodanig: allochtoon versus autochtoon. Ook van schoolgaande kinderen leggen we de nationaliteit vast, terwijl schoolsubsidies voor bestrijding van taalachterstand worden uitgekeerd op basis van diezelfde vastgelegde nationaliteit. Hoeveel symbolischer wil je deze schijnoplossing hebben?

Misschien moet een Nederlandse filmjournalist (zeg: René Mioch) het maar eens vragen aan Samuel L. Jackson. Ik kan het antwoord eigenlijk al raden: “The A-word? Allochtoon, you mean! Say it, bitch!”

Deze column verscheen ook op Amsterdam Centraal en Joop.nl.

Tags: , , , ,

4 Responses to “Allochtoon. Say it, bitch!”

 1. madbello Says:

  Toen ik vandaag Radio 1 stond te luisteren gingen mijn oren echt klapperen toen ik hoorde dat er 800 verzorgingshuizen dicht zouden kunnen gaan, waar gaat Nederland naar toe en zie hoe snel de afbraak van Nederland teweeg word gebracht om de EU te behagen. Wat heeft het met dit onderwerp te maken? Niets en alles, ik kan al het slechte nieuws niet meer bijhouden en laat staan de moraal tegenover buitenlanders en MENSEN die hier al verschillende generaties verblijven. Ik kan de nieuwe move van deze regering even niet plaatsen.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Madbello: Ondanks de symboolpolitiek dat het woord ‘allochtoon’ wordt geschrapt, blijft beleidsmatig het wij/zij-denken gewoon bestaan. De gemeente Amsterdam wil nu gaan spreken over ‘Marokkaanse Amsterdammers’, alsof dat mensen niet stigmatiseert. Dat voorvoegsel benadrukt juist dat er blijkbaar ‘echte’ Nederlanders en ‘halve’ Nederlanders zijn. Ook als je hier geboren bent (maar je ouders niet), blijf je volgens de overheid een buitenlander. Daar doet een geschrapt woord niks aan.

  What’s next? Laten we dan ook maar meteen stoppen met de termen Tokkie, graaier, hangjongere, uitkeringstrekker, ‘buiten de ring’ en grachtengordel. Onzin natuurlijk. Als D66’er ben ik niet voor een overheid die dit soort verboden aan haar medewerkers oplegt, zonder dat ze bijdragen aan de oplossing van het werkelijke probleem.

 3. madbello Says:

  Ik hoorde gisteren dat er een motie was aangenomen en het woord ”Nederland belastingparadijs” niet meer gebruikt mag worden in de tweede kamer :-)

 4. Hans Says:

  Een mooi voorbeeld van de zogenaamde “tredmolen van het eufemisme”, benoemd door taalkundige en psycholoog Steven Pinker.

  gastarbeider – buitenlander – immigrant – allochtoon – medelander – nieuwe Nederlander

  Als we het beestje gewoon iedere vijf jaar een nieuwe naam geven, is het probleem vanzelf een keer opgelost, lijkt progressief Nederland te denken.

Leave a Reply