In de media

Sinds september 2010 is Jeroen Mirck lid van de D66-fractie in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Als lokaal politicus vertolkt hij regelmatig het D66-geluid in de media. Een selectie.

Juli 2017

D66-spreekuur Slotermeer 2017

Zomerreces of niet, het politieke werk liep nog iets langer door. Aanwezig op de Pink Market op het Osdorpplein (vooruitlopend op Gay Pride) en bij het zelf georganiseerde D66-spreekuur met lijsttrekker Reinier van Dantzig op het terras van buurtcafé Westside in Slotermeer. Bovendien bepalen we als fractie deze zomer ons standpunt over de uitwerking van Choho’s nieuwe bestuurlijk stelsel.

Maart 2017

Column over DENK
Bij de Kamerverkiezingen steeg D66 van twaalf naar negentien zetels. In Amsterdam werd GroenLinks de grootste partij, in Nieuw-West verrassend DENK. Over die nieuwkomer schreef ik een opiniestuk dat zowel Westerpost haalde als (in verkorte vorm) Het Parool.

Februari 2017

De bestuurscommissies worden op 15 februari opgeheven door de gemeenteraad. Een trieste dag. Ik heb binnen D66 actief gepleit voor behoud van deze bestuurslaag. Het alternatief is in mijn ogen een stap terug. D66-wethouder Choho belooft dat in de uitwerking tegemoet gaat worden gekomen aan veel zorgen.

December 2016

Buurtadoptie-Westside

Tegen het einde van 2016 spelen er drie zaken. In de eerste plaats gaat het buurtadoptieplan van start met een door mij geschreven persbericht namens alle partijen. Daarnaast stel ik mondelinge vragen over de nieuwe NS-dienstregeling, die op station Lelylaan (waar geen intercity’s meer stoppen) tot veel onvrede bij reizigers zorgt. Tot slot spreek ik me uit op AT5 over de ruzies in de El Ouma Moskee bij het August Allebéplein. Mijn standpunt: “Salafistische jongeren verzetten zich agressief tegen het meer gematigde bestuur van de El Ouma Moskee. Dat is in eerste instantie een zaak voor de politie. Als dit soort conflicten ook buiten de moskee tot gedoe gaan leiden tussen groepen moslims, moet ook de politiek in actie komen.”

Jeroen Mirck (D66 Nieuw-West)

Eerder in de maand open ik met een speech namens de bestuurscommissie het culturele debat Nieuw Nest #3 in Broedplaats De Vlugt, nota bene op mijn verjaardag. Die vierde ik trouwens bij en mét de buren: op de Geluksdisco in Westside.

Geluksdisco-2016

November 2016

De toekomst van de bestuurscommissies stond centraal in november, toen D66-wethouder Abdeluheb Choho met een alternatief plan kwam. Daarin wordt de politiek vervangen door adviesraden van bewoners. Ik heb me fel verzet tegen deze verzwakking van de stadsdeelpolitiek. Zo was ik mede-ondertekenaar van een pamflet dat bepleitte om het goede van het huidige stelsel te behouden.

Juli 2016

Buurtterreur Westerpost

Parool Mirck Buurtterreur

Veel debat in juli 2016, zelfs een ‘Radicaal Debat’ bij de Marokkaanse Ouderen Salon over radicalisering. Het meeste debat brak echter uit naar aanleiding van D66-vragen en een opiniestuk in Het Parool (en ook Westerpost) over een weggepest homostel. Tegelijk verscheen er trouwens ook nog een (eerder gevoerd) interview in de buurtkrant GaSet.

Radicaal Debat Mirck

D66-interview-GaSet-2016

April 2016

PvdA Amsterdam kwam in april met een plan om festivals naar de randen van de stad te verbannen. Daar reageerde ik op met een kritische brief in Westerpost en (ingekort) in Het Parool.

Parool-brief (april 2016)

Maart 2016

Veel ophef over #rokjesgate. Ik stelde politieke vragen over een stringent kledingvoorschrift voor vrouwelijke baliemedewerkers en stond diverse media te woord, waaronder Telegraaf, Radio 1 Journaal, AT5 en deejay Gerard Ekdom op Radio 2. Ook EenVandaag besteedde aandacht aan dit nieuws en ik was te gast in de talkshow Dunk van RTL Z.

Rokjesdag 1 groot

“Als Jeroen Mirck raadsvragen gaat stellen, is het echt geen grapje meer.” (GeenStijl.nl)

“Wat een opluchting te weten dat Jeroen Mirck (onthoud die naam) pal staat voor onze vrijheden!” (Auke Kok in NRC)

DUNK-Mirck 600px

September 2015

BC Mirck Westerpost

Regenboog-brief-Parool

Januari 2013 – heden

Elke maand schrijft Jeroen Mirck een politieke column voor Westerpost, Dichtbij.nl en stadsblog Amsterdam Centraal. Lees ze allemaal hier.

Westerpost-column-mrt2015

Meer media-optredens

AT5-Stelling-290813

D66 Nieuw-West in Het Parool

Jeroen Mirck in De Telegraaf

PowNews over Jeroen Mirck

D66-Mirck-AT5-garage-500px

D66 stimuleert creatieve economie

Jeroen Mirck in HP/De Tijd