De Ochtend: SOPA en MegaUpload

De aanpak van digitale piraterij was uiteraard het hottest topic van afgelopen week. In reactie op de behandeling van de Stop Online Piracy Act (SOPA) in het Amerikaanse congres ging Wikipedia op zwart en ondernamen ook duizenden andere websites actie. Zelfs Eurocommissaris Neelie Kroes sprak zich uit tegen SOPA. Daags na al deze ophef wilden de autoriteiten blijkbaar bewijzen dat het hen menens is, want er volgde een inval bij MegaUpload, een van de grootste filehosters ter wereld. De site is offline gehaald, de mensen erachter opgepakt (waaronder de Nederlander Bram van der Kolk) en hun enorme rijkdom in beslag genomen. Als vergelding voor dit grootschalige politie-optreden heeft hackersclub Anonymous diverse overheidssites aangevallen. Het bleef nog lang onrustig op internet.

Onrustig is het ook in de bedrijfstop van diverse techbedrijven. Nadat vorige week mede-oprichter Jerry Yang vertrok bij Yahoo, volgden dit weekend beide oprichters van Blackberry-fabrikant RIM, Mike Lazaridis en Jim Balsillie. Om de rust weer even te laten terugkeren, sluit ik mijn wekelijkse internetrubriek af met twee van de grootste virals van afgelopen week: Hello (van de Nederlander Matthijs Vlot) en – net aan het doorbreken – De Violist. Al hadden beide filmpjes op basis van SOPA offline gehaald kunnen worden.

Tags: , , , , , , ,

One Response to “De Ochtend: SOPA en MegaUpload”

  1. Hoe bang moeten we zijn voor ACTA? Says:

    […] Veel Europese politici hebben hun twijfels over de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), die de oorlog verklaart aan piraterij. Moeten wij als incidenteel downloadende burgers nu ook vrezen voor gevangenisstraf of afsluiting van internet, zoals in Frankrijk? Hoe staat het eigenlijk met onze privacy en vrijheid van meningsuiting? Over ACTA ging ik donderdag bij het D-café van D66 Amsterdam in debat met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, digitaal trendwatcher Vincent Everts en manager Public Affairs Robbert Baruch van Buma/Stemra. […]

Leave a Reply