De Ochtend: Auteurswet op internet

De Auteurswet is geschreven lang voordat internet werd uitgevonden en levert dus online allerlei problemen op. Logisch dus dat er al jaren door specialisten wordt gepleit om nieuwe regels op te stellen voor copyright online. Lastig, zegt de politiek meestal bij voorbaat. Afgelopen week liet onze eigen Eurocommissaris Neelie Kroes echter een heel ander geluid horen: ze brak tijdens een toespraak in de Zuid-Franse stad Avignon een lans voor “een nieuwe benadering” van het auteursrecht. Een belangrijk signaal.

Volgens Kroes benadeelt de huidige Auteurswet de creatieve sector in Europa. Te veel macht ligt nu bij intermediairs, zoals auteursrechtenorganisaties die royalties innen, en dus nauwelijks bij de artiesten zelf. Het publiek ergert zich er volgens Kroes aan dat zij geen toegang heeft tot wat artiesten zelf willen aanbieden. Kroes: “Daardoor ontstaat een vacuüm dat wordt gevuld met illegale content. Dat ontneemt artiesten hun verdiende beloning weer.”

Stichting Brein, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, onderschrijft een verdere ontwikkeling van legaal aanbod op internet. “Terecht wijst Kroes erop dat het beter is de internetgebruikers te bedienen met legaal aanbod dan hen te demoniseren.” Kroes zelf zegt dat als volgt:

“Handhaving van auteursrecht is op dit moment vaak verbonden met gevoelige vraagstukken, zoals privacy, dataprotectie en zelfs netneutraliteit. Sommige partijen hebben er belang bij dit debat uit de weg te gaan of het op morele gronden te voeren, en zo miljoenen burgers te demoniseren. Dat is een niet te handhaven weg.”

Kroes sprak zich later in de week ook specifiek uit over netneutraliteit, een ander heikel punt dat consumenten raakt. Kort gezegd draait het hierom: telecombedrijven willen internetverkeer kunnen afknijpen om misbruik te voorkomen of om meer te geld te vragen voor specifieke diensten, zoals bijvoorbeeld HD-videostreaming naar televisie. Kroes vindt dat toezichthouders voldoende middelen hebben om internettoegang open en democratisch te houden.

Vandaag behandel ik online copyright in mijn internetrubriek bij De Ochtend op Radio Noord-Holland. Daarbij sta ik onder meer stil bij rechtenvrije foto’s en muziek op internet, via het concept Creative Commons. Als dat erbij staat, mag je plaatjes gewoon hergebruiken. Pluk je via Google Image willekeurig iets van het web en zet je dat op Hyves of je eigen website, dan kan het zo zijn dat een fotograaf je een gepeperde rekening stuurt. Er zijn zelfs bureautjes gespecialiseerd in het aanklagen van gewone burgers vanwege schending van auteursrecht. Lees er alvast meer over in een eerdere blogpost die ik schreef.

Verder sta ik in De Ochtend ook altijd even stil bij opmerkelijke video’s en tweets. De opmerkelijkste twitteraar van de week is toch wel minister-president Mark Rutte: hoewel hij bij aanvang van zijn premierschap nog zei geen tijd meer te hebben voor Hyves, zit hij sinds kort gewoon op Twitter (als ‘MinPres’, brrr) en fotowebsite Flickr. Kanttekening: de berichten zijn overduidelijk niet door Rutte zelf geschreven, maar door de RVD.

Tot slot verwijs ik voor de video van de week naar een bijzondere videowebsite: 5secondfilms.com. Geen losse video, maar een overzicht van films die een verhaal vertellen in slechts vijf seconden. Verrassend grappig soms.

Copyrights op internet staan deze maandag centraal in de internetrubriek van Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses to “De Ochtend: Auteurswet op internet”

  1. Topsy.com Says:

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Naomi Samson. […] Interessant! RT @JeroenMirck: [Blog] De Ochtend: Auteurswet op internet

  2. Jeroen Mirck Says:

    Voor de liefhebber: Lisette Prager heeft video-opnames gemaakt van deze uitzending. Bekijk hier mijn radio-optreden met beeld erbij:
    http://youtu.be/OcfXZdklURw

  3. Mogen media jouw Twitter-foto’s plaatsen? Says:

    […] Vandaag stelde blogger Niek ten Hoopen me een vraag op Twitter. Op zijn blog geeft hij een nadere toelichting: “Ik heb een meningsverschil met RTV Oost. Een interessant meningsverschil zelfs. Het gaat om het herpubliceren van foto’s waar gelinkt naar wordt via Twitter.” Meer specifiek gaat het om een foto van overstroomde straten in Enschede, die zonder bronvermelding opdook op de lokale site. Mijn antwoord: “Nee, tenzij…” Vooropgesteld: de foto is natuurlijk gewoon van jou, daar waakt de aloude Auteurswet over (al staat die onder druk). Toch kunnen er een paar redenen zijn waarom een medium zich wel kan beroepen op het hergebruik ervan zonder vooraf toestemming te vragen. […]

  4. Privacy volgens LinkedIn, Facebook en Bits of Freedom Says:

    […] Of de Nederlandse Kamervragen over LinkedIn en Facebook echt resultaat zullen hebben, is natuurlijk sterk de vraag. Wel kan het ertoe leiden dat ook hogere gremia zich gaan uitspreken over het privacybeleid van deze Amerikaanse social networks. Zo tikte Neelie Kroes, Eurocommissaris van ICT & Telecom, al eens Microsoft en Google op de vingers. […]

Leave a Reply