Exit Google

Mijn weblog bevat niet langer advertenties van Google AdSense. Na een vervelende aanvaring met de internetreus, die mij verweet onfatsoenlijke content te plaatsen, heb ik besloten me niet aan zijn subjectieve richtlijnen te willen conformeren. Google koopt geen advertentieruimte bij me in, maar biedt het hele internet de mogelijkheid om random geselecteerde advertenties door te plaatsen. Net zo goed als ik geen werkelijke invloed heb op de Google Ads die op mijn website worden geplaatst, mag Google mijns inziens ook geen dwingende eisen (lees: eisen die verder gaan dan de wet) stellen aan individuele bloggers die aangesloten zijn bij AdSense.

Google overviel me ruim drie weken geleden met een mail dat ik content diende aan te passen, op straffe van verwijdering van mijn AdSense-account. Al jarenlang een standaard procedure van Google, zo bleek uit een blogpost uit 2006 waar oud-collega Erwin Boogert me op attendeerde. Als je account wordt verwijderd, ben je ook je eerlijk verdiende, maar nog niet uitbetaalde advertentiegeld kwijt.

Mailen met Google is vruchteloos, want antwoord krijg je niet, zo ervoer Boogert vier jaar geleden al. Ook ik wacht al drie weken op een reactie op mijn vraag met welke content ik nu precies in overtreding zou zijn. Google stelde mij een ultimatum van drie dagen, maar op een vraag daarover reageert het bedrijf zelf drie weken lang niet. Dat is het gedrag van een arrogante monopolist.

Ik vind het best dat Google economisch marktleider is op internet, maar accepteer niet dat een commercieel bedrijf vervolgens moraalpolitie gaat spelen. Mijn content deugt, hoezeer een robot van Google daar ook anders over mag denken. Aangezien een dialoog met Google niet mogelijk is, rest mij maar één andere oplossing: dit weblog doet niet langer zaken met Google.

Ooit noemde een vriendin het plaatsen van Google Ads ‘gratis geld’. Maar zoals ik al had kunnen weten: gratis bestaat niet, er zijn altijd restricties. Daarom sluit ik me aan bij de wijze woorden die een vriend afgelopen week tegen me sprak: “Jouw blog is jouw visitekaartje, niet jouw salarisstrook.”

Exit Google dus.

Tags: , , , ,

19 Responses to “Exit Google”

  1. Peter Pellenaars Says:

    “Mijn content deugt, hoezeer een robot van Google daar ook anders over mag denken.”
    Mooie observatie. En tot denken aanzettend stukje. Waarbij zeker de afsluitende zin mij misschien doet overhalen een gelijke stap te zetten.

  2. Frank Mulder Says:

    Die laatste woorden zijn inderdaad erg wijs, helemaal mee eens.

    Wat Google doet is overigens erg raar… en waarschijnlijk een beetje buiten de Nederlandse wet… maarja wat doe je eraan?

  3. Ernst-Jan Says:

    Maar verdiende je er ook echt wat aan dan? Ik hoor altijd dat het meer een soort fooi is.

  4. Marcel Says:

    Goed! Als meer en meer mensen nu eens wat bewustere keuzes gaan maken omtrent het inzetten van Google dan komt er misschien weer eens wat meer balans in deze vreemde verhouding waar Google denkt dat internet – gigant zijn ook betekent dat je regels en common sense aan je laars kunt lappen. Ik ruik een revolutie. Jeroen onze nieuwe Che?

  5. John Daalmeijer Says:

    Het is jammer dat je je verdiensten kwijt bent, en vervelend dat Google niet reageert.

    Maar als jij zegt dat jouw content deugt is natuurlijk geheel subjectief. Als Google er via Google Ads er niet mee geassocieerd wil worden is dat ook subjectief en de beslissing is aan Google. Het is vergelijkbaar met een Unilever dat bijvoorbeeld geen banners op Stormfront.org wil (wie wel?), dan vindt je het wel begrijpelijk?

    Mijn punt is dat Google zich beroept op de vrijheid om een publisher te verwijderen uit zijn netwerk en dat jij in beginsel akkoord bent gegaan met deze vrijheid van Google.

    Als jij gebruik wil maken van Facebook, Twitter of wat dan ook moet je je ook aan hun regels houden, anders wordt je ook verwijderd.

    Je stelling dat Google hier optreedt als moraalpolitie en verder gaat dan de wet is dus onterecht er zijn legio andere advertentienetwerken waar je terecht kunt om geld te verdienen aan je visitekaartje.

    Beetje zeuren dus…

  6. Stephan ten Kate Says:

    Op zich kan ik mij gedeeltelijk vinden in John’s reactie: Google mag natuurlijk zelf bepalen waar het mee geassocieerd wilt worden. Ik denk dat dat op zich een prima insteek is, maar daarbij heb ik ook alle begrip voor de opvatting dat je meer mag verwachten van een commercieel ingesteld organisatie wat betreft klantenservice.

    Ik heb het zelf ervaren dat een website gehacked was en geïnfecteerd was met een virus. Dat gaf grote problemen wat betreft Google indexering en zelfs toegang tot de website via Firefox en Chrome. Google stuurt automatisch leuke berichten en e-mails, maar reageren op een vraag naar aanleiding van die berichten is er niet bij. Je moet het probleem oplossen en dan maar afwachten wat Google gaat doen. Erg jammer en eigenlijk zou het goed zijn als het minder macht zou hebben.

    Waar ik, samen met Ernst-Jan, inderdaad ook benieuwd naar ben is de opbrengst van zulke advertenties op persoonlijke blogs.

  7. Freddy K. Says:

    Dat jouw content onfatsoenlijk was, wist ik allang. :)
    Google heeft er nog lang over gedaan om tot die conclusie te komen.

    Ik vind de vraag van Ernst-Jan interessanter: verdiende je hier iets aan?

    Principes zijn gemakkelijk overboord te zetten als het je niets kost!

  8. Tom Scholte Says:

    Ik heb zelf ook mijn account opgeheven. Vooral ook omdat het vrijwel niets opleverde. Ook is het veel werk om advertenties die je niet wilt hebben op je site niet te laten zien. Laatste resultaat: 11.345 vertoningen 47 kliks opbrengst € 20,25. Niet echt de moeite waard dus.

  9. Erwin Boogert Says:

    (…) Aangezien een dialoog met Google niet mogelijk is, rest mij maar één andere oplossing: dit weblog doet niet langer zaken met Google. (…)

    Ik vind het jammer dat jij, en vermoedelijk een behoorlijk groepje met jou, in deze positie wordt gedrongen. Jij kiest er niet voor geen zaken met Google te doen. Google koos ervoor om jouw site uit zijn reclamesysteem te mikken.

    Het hoort niet zo te zijn dat je berust in een levenslange ban omdat de openbaar aanklager en rechter je verweer niet willen/kunnen horen.

  10. Senne Says:

    Ikzelf heb ook een blog. Het is inderdaad in mijn ogen zeer bizar dat ik van veel mensen te horen krijgen dat ze daadwerkelijk veel geld verdienen met google ads.
    Bij mijn blog staat het er nu op en daarom laat ik het maar zo, maar geld afgehaald heb ik nog niet. Volgens mij lijkt het pas écht vlot te lopen als je énorm veel bezoekers hebt en dan lijkt het mij weer beter om persoonlijk bepaalde firma’s te contacteren om zo je nog meer te targetten naar je publiek.
    Wanneer dit voor jou inderdaad meer een visitekaartje is en een zware + op je CV, lijkt het me nog niet zo onverstandig dit gewoon achterwege te laten.

    Hou me in ieder geval op de hoogte als je wil, want ik ben nu wel geïntrigeerd :)

  11. Jeroen Mirck Says:

    Dank voor de vele reacties. Verschillende mensen vragen of Google AdSense me dan zo enorm veel heeft opgeleverd. Nee, het is inderdaad de spreekwoordelijke fooi waar @Ernst-Jan het hierboven over heeft. Uit mijn hoofd zeg ik dat Google me nog ruim 100 dollar is verschuldigd.

    Het gaat me echter niet om het geld, maar om het principe. Google communiceert eenzijdig en doet datzelfde met de te leveren content: als publisher kan ik niet zomaar advertenties kiezen, terwijl Google zich wel bemoeit met mijn content. Dat is scheef.

    Ook is er geen beroepsprocedure: Erwin Boogert maakt de treffende vergelijking met de rechter die niet naar het verweer van de verdachte wil luisteren. Laat ik het nog even verder doortrekken: door niet te communiceren smoort Google kritiek en kan het bedrijf bovendien al het geld houden dat verbannen Google-publishers niet meer kunnen opvragen. Een beetje zoals de OV-chipkaart extra geld afschrijft als je niet uitcheckt. Daar schijnt de NS miljoenen mee te verdienen. Laat me raden dat zulk restbedrag voor Google ook in de miljoenen loopt. Misbruik van macht, zou dat in de normale wereld worden genoemd.

    Erwin, laat ik je geruststellen: ik voel me geen slachtoffer van Google. Hun aanpak bevalt me gewoon niet. Aanvankelijk koos ik voor Google AdSense vanwege het criterium ‘gratis geld’: je verdient je hostingskosten terug en maakt met veelgelezen berichten wellicht een leuk extra bedrag. Dat valt in de praktijk enorm mee. Daarom heb ik er geen moeite mee om afstand te doen van deze extra inkomsten. Bijkomend voordeel is dat mijn lezers voortaan een reclamevrije website krijgen voorgeschoteld.

  12. Natasha Says:

    “Principes zijn gemakkelijk overboord te zetten als het je niets kost!” zei Freddy.

    Bingo.

    Jeroen, jij gebruikt Google als e-mail (ik durf het niet) en als zoekmachine. Je gebruikt Google om apps op je HTC te downloaden en nu om YouTube te gebruiken.

    Je doet het niet om principes, je doet het omdat het nu gedoe is geworden.

    “It’s like shooting fish in a barrel.” :)

  13. Jeroen Mirck Says:

    @Natasha: Deze discussie gaat over Google AdSense, niet over de (uitstekende) zoekmachine of maildienst van Google. Niet langer met AdSense werken is een principiële keuze, waar wel degelijk geld mee is gemoeid. Natuurlijk, als ik er miljonair mee zou zijn geworden, was het een ander verhaal. Maar dan maakte ik een andere website, was dit een primaire inkomstenbron. Nu niet. Daarom geef ik mensen deze gedachte mee: “Jouw blog is jouw visitekaartje, niet jouw salarisstrook.”

  14. Michael Minneboo Says:

    Het is inderdaad spijtig dat het erg lastig is om contact te leggen met Google. Als gebruiker van hun zoekmachine en Gmail (en Blogger trouwens) heb ik veel profijt van de applicaties die dit bedrijf aanbiedt.

    Ik heb nooit overwogen om Google-ads op mijn blog te zetten: mijn blog en site zijn mijn plekje op het web en ik verafschuw reclame. Ook al zijn die AdSense-dingen redelijk subtiel, ik hoef ze niet.

    Er ligt wel een interessante kwestie aan je conflict ten grondslag, namelijk dat een bot bepaalt wat, volgens bepaalde richtlijnen, wel en niet door de beugel kan. Je kunt dus als normaal blog geen recensies over een seksstrip plaatsen (ik dacht dat het daar over ging) zonder meteen zelf voor pornograaf uitgemaakt te worden door een of andere bot. Stekker eruit trekken dus. Uit de AdSense, wel te verstaan.

  15. Sint Smeding Says:

    Google voert dit beleid natuurlijk omdat een deel van zijn adverteerders zich liever niet wil associëren met ‘onaftsoenlijke content’.

    De definitie hiervan en of jouw blog daar onder valt, daar kun je over discussiëren. Maar Google heeft honderdduizenden Adwords-adverteerders en AdSense-publishers. Zodra het over dit soort kwesties in discussie zou gaan, zouden adverteerders en publishers met veel meer overheadkosten worden geconfronteerd.

    Hoe lastig het is om met ze in contact te komen is een keuze in het businessmodel van Google waar we het ene moment voordeel en een andere keer nadeel hebben. Dat Google het grootste deel van de markt bezit is hiervoor niet relevant, Google is zeker niet de enige die zulk beleid hanteert. Dat jij hiervan de dupe wordt terwijl je het gevoel hebt dat je onrecht wordt aangedaan is zuur, maar gelukkig kun je het zelf aardig relativeren.

  16. Verbal Jam Says:

    Een massale boycot van AdSense zou misschien wat communicatie op gang kunnen brengen.
    Veel mensen werpen tegen dat Google zelf bepaalt wie er deelneemt in z’n netwerk. Is juist. Maar het is NIET juist dat het geld voor reeds geleverde diensten niet wordt uitbetaald. Dat noemen we regelrechte diefstal. Het zal allemaal wel in hun regeltjes staan, maar dergelijke voorwaarden moeten altijd nog redelijk zijn.
    Ook niet juist is inderdaad de onmogelijkheid tot weerwoord. Ben benieuwd wat een rechter hier allemaal van zou vinden. Of misschien moeten er eens Kamervragen over worden gesteld. Want het gaat natuurlijk steeds meer gebeuren dat grote internationale bedrijven onze informatie- en publicatievrijheid willen beknotten.
    Kort en goed: je hebt groot gelijk dat je die AdSense eruit geflikkerd hebt.

  17. JeroenMirck.nl » Op de radio Says:

    […] Vandaag had ik per telefoon een optreden in Radio Online, het internetprogramma op Radio 1 van Peter de Bie en voormalige Joop-collega Francisco van Jole. Dat item, over de “onbereikbaarheid en starheid van Google, die strenge regels oplegt aan weblogs met AdSense”, is hier terug te luisteren. […]

  18. jeroen Says:

    Diverse vragen over inkomsten vanuit Adsense. Adsense levert in slechts een paar situaties goed geld op:

    1. De content gaat over onderwerpen waarvoor in adwords flink betaald moet worden i.v.m. grote concurrentie, maar vooral hoge marges. Voorbeelden zijn reizen, financieel, dienstensector etc. Maar dan moet je wel de kliks krijgen, zie hiervoor punt 2.

    2. Je site moet bezoekers trekken die op zoek zijn naar een oplossing voor hun probleem of een antwoord op hun vraag die ze beantwoord proberen te krijgen via Google. Bijvoorbeeld: ‘massage Breda’, grote kans dat dat iemand is die een masseur zoekt, die zal wel reageren op een Adsense-advertentie over masseurs.

    3. Hoe hoger je staat in de ranking op bepaalde keywords, hoe hoger de vergoeding. De topsites krijgen de beste adverteerders.

  19. JeroenMirck.nl » Terugblik op blogjaar 2010 Says:

    […] Beste lezers, dank voor jullie bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar heb ik geen monsterhit zoals mijn blogpost over reaguurders in 2009 (32.000 keer gelezen, 300 reacties), maar valt op dat mijn weblog over de volle breedte goed bezocht wordt. Het afgelopen jaar kwamen bijna 100.000 unieke bezoekers langs, bijna net zo veel als de 109.000 het jaar ervoor. Zij brachten circa 248.000 bezoeken (in 2009 waren dat er 225.000) en lazen samen zo’n 708.000 pagina’s (was 713.000). Maar goed, de hamvraag is natuurlijk: wát lazen al die mensen precies? Hier zijn de lijstjes! […]

Leave a Reply