Dutch Bloggies 2009: dit is de jury

Verdient jouw weblog een groter publiek of ken je andere bloggers die extra waardering verdienen voor wat ze doen? Dan kun je ze nog tot en met 20 september aanmelden voor de Dutch Bloggies. Deze prijs voor de beste Nederlandse weblogs wordt op 1 december voor de achtste keer uitgereikt. Als juryvoorzitter stel ik graag de complete jury voor, zodat je weet wie er uiteindelijk uit alle aanmeldingen een shortlist gaan samenstellen. In totaal zijn er achttien prijzen, waaronder twee publieksprijzen. Dus ook jij kunt straks direct de beste weblog van 2009 kiezen. Maar nu eerst: wie zitten er in de jury?

Wouter van Amerongen (1975) is eigenaar van Wedia. Na verschillende redactionele functies (o.a. KPN, NCRV, Jamby, RTL) besloot hij in 2007 voor zichzelf te beginnen. Sindsdien is Wedia actief voor klanten als Achmea Zorg, Athlon Car Lease, IC&S Consultancy, ROC Media en Gezondheidsnet. Wedia richt zich op de distributie van informatie. Hoe zorg je als bedrijf dat de informatie waar klanten en geïnteresseerden naar op zoek zijn, zo snel mogelijk en in duidelijke taal beschikbaar is? Naast zijn werk als content manager geeft Wouter les in de vakken E-marketing en Online samenwerken aan de VVCS Academy. Hier volgen profvoetballers de opleiding HBO Ondernemerschap ter voorbereiding op hun carrière na de sport.

Ben van Balen (1969) werd bekend door met zijn weblog Irritaal.nl als winnaar uit de bus te komen bij de Dutch Bloggies 2008 in de categorie “Persoonlijk”. In dat jaar organiseerde hij ook de verkiezing van het irritantste woord van 2008 op Irritantstewoord.nl en daarmee wekte hij de interesse van uitgeverij Sirene om zijn weblog, aangevuld met nog niet gepubliceerde stukken, in boekvorm uit te geven. Dat boek, vernoemd naar zijn weblog, verscheen in maart 2009 en een vervolg is gepland voor komend jaar.

Corinne van Egeraat (1966) stond met haar eerste, autobiografische documentaire Lord of the Jungle in 2000 meteen op het IDFA. In 2004 scoorde ze met Cowboys in Kosovo een grote hit op filmfestivals over de hele wereld, inclusief het IFFR. Hetzelfde jaar won Van Egeraat de NFTVM Award voor beste nieuwe film- en tv-maker op het Nederlands Film Festival. Met haar latere producties Speeding on the Virtual Highway (over kunstenaar Micha Klein) en Bridging the Gap haalde ze wederom het IDFA. Op HollandDoc is een Bridging the Gap-community gebouwd, waar niet alleen door Corinne wordt geblogd, maar ook door hoofdpersoon Daniel Knoop. Samen met tv-presentatrice Cindy Pielstroom richtte ze Globalicious op, een internetplatform dat jongeren tools biedt voor ideeën over armoede en honger op de wereld. In maart 2009 is haar nieuwste web project van start gegaan: Dislocated, over mensen die besloten hebben hun leven ver van huis opnieuw op te bouwen.

Eef Grob (1975) is projectleider internet van VPRO Beagle, het grootste crossmediale project van de Nederlandse publieke omroep ooit. Bij VPRO Digitaal werkte Eef eerder aan onder meer 3VOOR12, widgets voor Cinema.nl en de bekroonde mobiele applicatie Lowlands Heatmap. Voor VPRO’s Kenniscentrum deed zij onderzoek naar en adviseerde makers over online tools en mogelijke toepassingen daarvan. Verder werkte zij voor 3VOOR12 als camjo en cameravrouw op festivals als Pinkpop en Lowlands. Na een paar jaar Journalistiek in Tilburg studeerde Eef af op Visuele Cultuur aan de Universiteit Maastricht.

Boris van der Ham (1973) is sinds 2002 kamerlid voor D66. Hij studeerde geschiedenis en theater, en was tussen 1998 en 2000 landelijk voorzitter van de Jonge Democraten. Tussen april 2007 en mei juni 2008 was hij lid van de parlementaire commissie-Dijsselbloem die de onderwijshervormingen onderzocht. Hij was in 2005 samen met Kamerleden van GroenLinks en PvdA de opsteller van het initiatiefwetsvoorstel dat in dat jaar leidde tot het eerste Nederlandse referendum in tweehonderd jaar, over de Europese Grondwet. In de Kamer is hij woordvoerder op o.a. economische zaken, hoger onderwijs, natuur & milieu en vrijheid van meningsuiting. In 2006 werd hij uitgeroepen tot webpoliticus van het jaar. Hij houdt een actieve website bij, was een van de eerste hyvende, facebookende en twitterende politici. Het verschil met de anderen is dat hij het nog steeds doet, en niet alleen tijdens verkiezingstijd.

Chantall van den Heuvel (1976) is een weblogger van het eerste uur en houdt sinds april 2001 het weblog Maanisch.com bij onder het pseudoniem Luna. Ze studeerde media- en informatiemanagement, schrijft al jaren voor het seksblad FOXY en schreef eerder voor Reload, Strictly en Planet Internet. Naast het schrijven van erotische teksten houdt ze zich vooral bezig met het maken van pluchen poezen: Ploesiepoesie.nl.

Emilie Randoe (1963) is directeur van Randoe Verandermanagement. In 2001 werd zij gevraagd door de Hogeschool van Amsterdam om het Instituut voor Interactieve Media op te richten. Deze hbo-opleiding kent een sterke focus op ‘user centric design’. Binnen de opleiding is veel aandacht voor de ontwikkelingen in het publieke domein, omdat zich hier het kloppend hart van nieuwe mediacultuur bevindt. Van 1996 tot 2001 werkte Randoe bij WaagSociety. In samenwerking met culturele instellingen werden voorlopers van serious games ontwikkeld, zoals Demi Dubbels Teletijdmachine en Teylers Adventure. Ook werd het eerste prototype ontwikkeld van een digitale en multimediale portfolio voor de docentenopleidingen van de hogescholen voor de kunsten. Randoe is bestuurslid van Stichting Bekijk’t, voorzitter van het bestuur van St Ruigoord, voorzitter van de Raad van Toezicht van Virtueel Platform en lid van de Raad van Advies van IIP Create.

Merel Roze (1975) begon in 2001 met haar weblog op Merelroze.com, dat zou uitgroeien tot één van de populairste Nederlandse blogs. Sinds 2004 werkt ze als zelfstandig tekstschrijver. Ze schreef twee romans: Fantastica (2006) en De weekenden waren voor haar (2008). Eind 2009 verschijnt van haar en Chrétien Breukers het boek Schrijfwijzer voor het web. Ze was columnist voor NRC Handelsblad en Libelle. Met haar weblog won ze veel Dutch Bloggies, waaronder Beste Vrouwelijke Weblogger en Beste Lifelogger. Om te voorkomen dat ze dit jaar geen prijs zou winnen, stapte ze over naar de jury.

Laurens Vreekamp (1980) volgde de Master-opleiding Interactive Multimedia aan de HKU. Al tijdens zijn studie won hij de hoofdprijs van Thinkquest uit de Kunst (2002) met het film-project Cine*Mania. Ook werkte Vreekamp voor Kunstbende en KRO Digitaal & Innovatie. Sinds 2007 is hij regisseur van het Radio1-programma Nacht van het Goede Leven, zetelt hij in de redactieraad van NPOX (creatieve club voor programmamakers), geeft lezingen en colleges en werkt overdag bij creative agency De-Construct Amsterdam. Op Nonormalnews.org blogt hij wekelijks over technologie, media en muziek. In het verleden schreef hij ook voor het museumn8-blog. In 2008 was hij met de film ‘Boven water’ genomineerd voor de HollandYOUdoc-prijs.

De jury staat dus onder mijn leiding. Dit is mijn tweede jaar in de jury van de Dutch Bloggies, maar mijn eerste als juryvoorzitter. De afgelopen jaren vervulde internetjournalist Peter Olsthoorn die rol. HP/De Tijd vroeg me maandag of ik als blogger onafhankelijk een juryprijs voor weblogs kan voorzitten. Ik antwoordde dat het erger zou zijn als de jury bestond uit louter mensen die zelf niet bloggen. Bovendien is het niet aan mij om mijn eigen onafhankelijkheid te beoordelen. Dat heeft de Stichting Dutch Bloggies gedaan toen ze me vroegen. Daarbij komt overigens nog dat we daar ook richtlijnen voor hebben opgesteld:

“Vorig jaar, toen ik zelf ook al in de jury zat, waren de reglementen nog heel streng: schreef een jurylid wel eens voor een blog, dan deed die blog niet mee. Een glasheldere richtlijn, maar veel bekende blogs konden daardoor niet meedingen naar de prijzen. Dat vonden we jammer, want gastbloggen is een goed gebruik in de bloggerswereld. Zelf lever ik bijvoorbeeld onregelmatig bijdragen aan De Nieuwe Reporter. Als deze site in de race is voor een Bloggie, dan zal ik niet meestemmen. Maar ze moeten wel mee kunnen doen. Het was natuurlijk uitgesloten geweest dat De Joop mee had kunnen doen met mij als juryvoorzitter. Maar daar is dus geen sprake van. De Joop kan helemaal niet meedoen. Dat weblog gaat pas in oktober online.”

Samen met al deze nieuwe namen is er ook een vertrekkende man te melden: Ramon Stoppelenburg heeft maandag besloten om het bestuur van Stichting Dutch Bloggies te verlaten. Over zijn persoonlijke beweegredenen kan ik niet echt iets zeggen, omdat dat een bestuurskwestie is – en ik niet in het bestuur zit. De zittende bestuursleden zijn niet van plan om op korte termijn een nieuwe voorzitter te benoemen. Alle aandacht blijft uitgaan naar de organisatie van een feestelijke uitreiking van de Dutch Bloggies eind november.

Voor die tijd moet er nog gejureerd worden, iets waar ik net als de rest van de jury veel zin in heb. Maar eerst is het woord aan het publiek: weblogs aanmelden voor de jurybeoordeling kan nog tot volgende week zondag. Hier dus. Doen!

Tags: , , ,

18 Responses to “Dutch Bloggies 2009: dit is de jury”

  1. Tjedde Says:

    Jeroen waarom een politicus? Het zou zo mooi zijn als die soort leuke initiatieven eens verschoond bleven van non-valeurs.

  2. Het Zoet & Het Zuur » Help Boris van der Ham in jury Dutch Bloggies Says:

    […] Het is zo ver. Jeroen Mirck, de inhoudsloze jury voorzitter van de Dutch Bloggies presenteert de voltallige jury van de Dutch Bloggies 2009. Daarin zit tevens Boris van der Ham. […]

  3. Zeepkist Says:

    Wanneer zien de oudgedienden eens in dat het tijd wordt om te vertrekken? Jammer dat op dergelijke manier allemaal ambitieuze mensen de revue passeren en daarna ervandoor gaan.

  4. Rikkie van Slingertje Says:

    Allemaal mensen die het ontzettend druk hebben. En dan vooral met zichzelf.

  5. Herman Benschop Says:

    Jeroen, doe je niet aan diversiteitsbeleid? Je mag wel oppassen dat je niet van discriminatie wordt beschuldigd met al die blanken…

  6. Anita Handtasje Says:

    Waar zijn de jongeren van rond de 20 in de jury, het zijn allemaal oudjes. Jongeren lezen ook blogs hoor.

  7. Blabbermouth Says:

    Ik zie nu pas dat 6 van de 10 juryleden bij de publieke omroep werken of hebben gewerkt of mee werken.

    Wouter (ex-NCRV), Eef (VPRO) Laurens (ex-KRO), Jeroen (VARA), Corinne is TV-Maker, Emilie zit in de Verandermanagement en is verbonden aan het PICNIC netwerk dat op het mediapark in Hilversum zit, zo lees ik hierboven.

    Hoe komt het dat er zoveel mensen juist bij de televisie hun achtergrond hebben?

  8. Jeroen Mirck Says:

    @Blabbermouth: Veel mensen met een achtergrond bij de televisie, dat valt eigenlijk wel mee. Ten eerste is Picnic een event over nieuwe media, dat volgens mij ook helemaal niet op het Mediapark is gevestigd. De organisatie is namelijk in handen van WaagSociety in Amsterdam. Wouter en Laurens hebben in het verleden kort iets voor een omroep gedaan, hetgeen niet representatief is voor wat ze nu doen. Corinne werkt niet primair voor de tv. En ik maak bij de VARA een website, geen tv-programma. Bovendien werk ik daar nog maar net. Ik deel je mening dus niet dat de televisiemensen oververtegenwoordigd zijn in de jury.

    @Tjedde: Eén politicus vind ik voor de diversiteit zeker een goed idee.

    @Anita: Laurens is een twintiger. En de rest is jong van geest. ;)

  9. Blabbermouth Says:

    Overigens bij deze een link naar een ander voorbeeld an expressie waaruit blijkt dat het bloggen en op internet ongepast fulmineren niet ongebruikelijk is in Nederland, zeker niet waar het de bloggies betreft:

    http://www.davidrietveld.nl/pivot/entry.php?id=1174

  10. Klaplong Says:

    @Jeroen Mirck: Jong van geest…. jij?

  11. David Rietveld Says:

    @Blabbermouth: wat is je punt? En heb je het hele stuk gelezen?

  12. Mike's Webs Says:

    @Blabbermouth: Het stuk is wel alweer uit 2007. Oude koek lijkt me.

  13. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Dutch Bloggies: kies zelf de winnaar! Says:

    […] Om jullie een kijkje achter de schermen te gunnen: de jury is op dit moment al heel intensief bezig. Per categorie zijn we de ellenlange kandidatenlijsten, gebaseerd op aanmeldingen door het publiek, aan het terugbrengen tot zestien handzame longlists. Daaruit kiezen we tijdens een jurydag in Amsterdam een reeks shortlists en uiteindelijk natuurlijk zestien winnaars. Dat wordt nog een zware (maar ook heel leuke) opgave. […]

  14. JeroenMirck.nl » Dutch Bloggies: de publieksfavorieten! Says:

    […] Geenstijl, Sargasso, iPhone Club, De Speld, Dutch Cowgirls en Propria Cures zijn de bekendste weblog die in de finale zitten van de publieksprijs van de Dutch Bloggies. Vandaag is de shortlist van 21 namen bekendgemaakt: het publiek heeft een week om een winnaar te kiezen. Ook veel bekende namen bij de speciale publieksprijs voor de beste microblog: daar zijn onder meer de Twitter-accounts van Paul de Leeuw, Youp van ‘t Hek, Maxime Verhagen, Erben Wennemars, Nico Dijkshoorn en Wilfried de Jong genomineerd. […] De winnaars van deze twee categorieën worden bekendgemaakt tijdens de officiële uitreiking van de Dutch Bloggies. Daar maakt de jury van de Dutch Bloggies, waar ik voorzitter van ben, ook de winnaars van de zestien juryprijzen bekend. Momenteel is de jury druk bezig met het selecteren van haar eigen shortlists. Over twee weken worden die bekendgemaakt. […]

  15. Jeroen Mirck Says:

    Inmiddels is de locatie van de prijsuitreiking bekend:

    Voor de zesde maal zullen de Dutch Bloggies live worden uitgereikt. En wederom in Den Haag. De uitreiking heeft tot drie keer toe in het Museum voor Communicatie plaatsgevonden en twee maal in het Stadhuis van Den Haag. Ditmaal hebben we een andere locatie. In hartje Den Haag zal de uitreiking op dinsdag 1 december plaats vinden in de grote zaal van het Paard van Troje. Hou die avond dus alvast vrij.

  16. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Dutch Bloggies: de jury heeft gesproken! Says:

    […] De jury van de Dutch Bloggies heeft dit weekend knopen doorgehakt. Acht weblogs dingen mee naar de titel Beste Weblog van 2009: Bright, Elsevier, Frontaal Naakt, Geenstijl, Nalden, NRC.next, Science Palooza en De Speld. Verder is er in vijftien categorieën een longlist opgesteld met telkens tien weblogs die kans maken op een Dutch Bloggie. […]

  17. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Tien redenen om naar Dutch Bloggies te komen Says:

    […] Vanavond is het zover: dan worden de Dutch Bloggies 2009 uitgereikt in de Haagse popzaal Paard van Troje. Entree is gratis, dus gooi je agenda om en kom straks ook even langs. Ik geef je hieronder tien redenen om te komen. […]

  18. KutBinnenlanders.nl Says:

    […] dat er nog zo’n website is die niet zonodig vanalles maar hoeft en moet zijn ? Nee dus, vindt Dutch Bloggies-voorzitter Jeroen Mirck. Naar aanleiding van een tegeltje waar we alvast onze eigen uitslag […]

Leave a Reply