Big Improvement Day: boodschap van optimisme

Mona Keijzer op BID 2021

Topmensen uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid kwamen op 19 mei samen tijdens een corona-proof Big Improvement Day om hun visie te geven op de status van de BV Nederland. Ik was erbij namens De Ondernemer en sprak met de belangrijkste aanwezigen. Dat leverde een videoverslag van vijftien minuten op, waarin onder meer Prins Constantijn, staatssecretaris Mona Keijzer, reisondernemer Elske Doets en presentator/jurylid Ali B. aan het woord komen. Het sleutelwoord: optimisme. Broodnodig om in deze nadagen van de coronacrisis de draad weer op te pakken. 

Big Improvement Day (BID) bestaat sinds 2008 en is inmiddels een begrip. Volgens organisator Ralph van Hessen is het de meest positieve dag van het jaar. Vanwege corona was het dit jaar een online event, maar alle sprekers kwamen wel degelijk bijeen, in het imposante nieuwe congrestheater van AFAS Software in Leusden. Dat ook ik daar de hele dag bij kon zijn om video-interviews te doen, want een geweldig project. Vooral ook omdat ik nog niet eerder video-content voor De Ondernemer had gemaakt. Eerder sprong ik al met podcasts in het diepe, maar video is weer een heel ander vak. En het ging heel lekker.

Van CleanTech tot LiveKindly

BID is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een platform voor innovatieve ideeën, grensoverschrijdende ontmoetingen en vernieuwende samenwerking. Sprekers waren dit jaar onder meer Prins Constantijn (Techleap), Kees Kruythoff (oud-directeur van Unilever die nu de wereld verovert met Livekindly), Arko van Brakel (Cleantech Regio) en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Al deze kopstukken stonden voor mijn camera (bediend door videomaker Patrick Johannes, die ook de montage maakte), om te praten over innovatie, educatie, duurzaamheid en ondernemerschap.

Inspirerend was onder meer het verhaal van Kruythoff, die na bijna drie decennia vertrok bij Unilever en iets heel anders ging doen: plant-based voeding wereldwijd op de kaart zetten. Niet als leuk niche-project, maar als een mondiale business waarbij de gehele productieketen werd aangelijnd en verduurzaamd. “In 2040 kijken we heel anders naar het eten van dieren, als gewoonte van vroeger die er niet meer is”, belooft hij in gesprek met De Ondernemer.

De kracht van positiviteit

Afas-topman Bas van der Veldt leidt me in de video rond door het bijzondere nieuwe hoofdkantoor van het door zijn vader opgerichte bedrijf waar hij al een kwart eeuw aan is verbonden. “De positiviteit van BID past bij ons bedrijf. Met zuur doen bereik je helemaal niks. Probeer juist de mogelijkheden te zien in plaats van de onmogelijkheden. Leuk zou topprioriteit moeten zijn. Dat is wat BID ons kan leren.”

Tijdens BID werden ook meerdere prijzen uitgereikt voor inspirerende ondernemers, innovators en onderwijzers, waaronder de Positivity Awards (onder meer voor horeca-kenniscentrum SVH) en de Phoenix Awards. Al die positiviteit werkte aanstekelijk. Als camerateam hadden we een goede vibe en kregen we bijna iedereen voor de camera die we wilden hebben. Ik ben heel tevreden over mijn eerste videoverslag voor De Ondernemer.

Lees en bekijk hier alles over Big Improvement Day 2021.

Jeroen Mirck is freelance redacteur van De Ondernemer

BID 2021 in Afas Theater

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply