De smerige schoonheid van Eric Schreurs

R.I.P. Eric Schreurs

Hij was de meester van de ranzigheid. Stripmaker Eric Schreurs, vooral bekend als geestelijk vader van Joop Klepzeiker, is vrijdag 29 mei 2020 overleden aan hartklachten. In 2002 won hij de Stripschapprijs. Dat weet ik nog goed, want dat jaar was ik lid van de jury. Mijn God, wat moesten we praten als Brugman om de sceptici te overtuigen!

Joop Klepzeiker, you love him or you hate him. Tijdens het juryberaad in 2002 werd me goed duidelijk waarom Schreurs, die al sinds begin jaren tachtig strips tekende, de prijs nog niet eerder had gewonnen: veel (oud-)bestuursleden van Stichting Het Stripschap, die traditiegetrouw deel uitmaken van de jury, vonden zijn werk vooral smerig.

De grap is: da’s nou precies de bedoeling. Schreurs tekende strips zoals Hans Teeuwen cabaret maakt: om te choqueren. Maar ook om zich als tekenaar gewoon lekker uit te leven op al die plastische details. Want tekenen, dat kon hij. Soms fabriceerde hij vrij banaal werk (zoals Klepzeiker), maar veel spannender was de satirische stripbewerking die hij samen met Wim Hanssen maakte van ‘1984’, de klassieker van George Orwell.

Ruiger stripwerk

Ik ben blij dat we Schreurs er toch doorheen hebben kunnen drukken (no pun intended) als winnaar van de Stripschapprijs. Het móest ook wel, want hij gold als een invloedrijk tekenaar van zijn generatie. Samen met Hein de Kort zette hij de toon wat betreft het ruigere stripwerk. De Klare Lijn van strips als Kuifje was stoffig geworden, het werd tijd voor een nieuw, authentiek geluid. En authentiek, dat was Schreurs absoluut.

Bovendien had zijn vriend De Kort de prijs al wel gewonnen, tien jaar eerder alweer. Het was dus gewoon tijd. En het lukte. Te laat wat mij betreft, maar beter laat dan nooit. Je ziet het ook in elk nieuwsbericht over zijn dood: iedereen noemt de Stripschapprijs. Het zegt iets over je status, over je betekenis. Het zou dus ook echt een omissie zijn geweest als Schreurs hem nooit had gewonnen.

Tags: , , ,

One Response to “De smerige schoonheid van Eric Schreurs”

  1. Jeroen Says:

    Een waanzinnig goede tekenaar inderdaad! Spijtig nieuws.

Leave a Reply