De legende van Chavo Guerrero

Beat the Champ (Mountain Goats)

Sport is meer dan een spelletje. Sport is de mythe en de dramatiek die rond wedstrijden en sporters hangen. Epische verhalen die zich geweldig lenen om te worden bezongen. Maar dan moet dat wel met authentieke passie gebeuren. Ik kan eerlijk gezegd geen liedje bedenken waar de betrokkenheid van de verteller zozeer vanaf spat als ‘The Legend of Chavo Guerrero’ van The Mountain Goats.

Niet voor iedereen een even bekende band en dat geldt ook voor de bezongen sport: de Amerikaanse show-versie van professioneel worstelen. Maar dat doet niks af aan de grootsheid van dit nummer, dat volgens zanger/componist John Darnielle ‘meer over de dood en innerlijke zaken gaat dan over worstelen’.

Darnielle beschrijft in het nummer hoe hij als klein jongetje voor zijn zwart/wit-televisie naar de Spaanstalige uitzendingen van het lokale worstelen lag te kijken. Als kind leef je enorm mee met de stereotype wedstrijden tussen de duidelijk gecaste goede en foute worstelaars. Het scherpt je kijk op goed en kwaad. Ik herken het, want zelf zat ik vroeger met mijn broers naar de uitzendingen van de World Wrestling Federation te kijken, waar Hulk Hogan zijn eerste stappen zette richting wereldfaam.

Gewelddadige stiefvader

Het mooie van Darnielles opzwepende loflied op het worstelen is dat hij de showsport in de context van het echte leven plaatst. Niet alleen door iets te vertellen over het leven van Chavo Guerrero en zijn familie (ook zijn vader, broers en zoon waren professioneel worstelaar), maar ook door de sport als een metafoor te gebruiken voor de moeizme relatie van de zanger met zijn gewelddadige stiefvader. Samen hadden ze een voorliefde voor worstelen, maar het was ronduit typerend dat zijn stiefvader moedwillig de kant koos van de slechterikken, al was het maar om zijn zoon te sarren. In dit lied neemt Darnielle verbaal wraak op zijn inmiddels overleden stiefvader:

“He was my hero back when I was a kid
You let me down but Chavo never once did
You called him names to try to get beneath my skin
Now your ashes are scattered on the wind”

En weet je wat de cirkel helemaal rond maakt? Dat The Mountain Goats een videoclip opnamen met daarin échte worstelaars, waaronder Guerrero himself (inmiddels bejaard) en diens nog actieve zoon. Alles wat showworstelen geweldig én vreselijk maakt, is heerlijk verbeeld in deze over-the-top muziekvideo. Zo werd de song een echt eerbetoon aan Chavo Guerrero. Net op tijd, want twee jaar later overleed hij op 68-jarige leeftijd aan leverkanker.

Het knappe aan ‘The Legend of Chavo Guerrero’ en het bijbehorende album ‘Beat the Champ’ (dat helemaal over worstelen gaat, maar volgens Darnielle dus in werkelijkheid over het echte leven) is dat je geen fan van de sport hoeft te zijn om de muziek en de teksten te kunnen waarderen. Het loflief op Chavo springt er wel echt uit vanwege het uptempo ritme en de bijna geëmotioneerde praatzang van Darnielle. Hij neemt je echt mee op reis met zijn persoonlijke sportheld. “Look high, it’s my last hope. Chavo Guerrero coming off the top rope.”

Eerder verschenen op muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes, als onderdeel van de sport-battle.

Tags: , , , ,

Leave a Reply