Chuck Prophet: ‘Jesus is a cool guy’

Chuck Prophet

Kill them with kindness. Nee, dat is geen citaat uit de Bijbel, maar een wijze raad voor wie effectief een harde noot wil kraken. Een advies dat past bij Chuck Prophet, de Amerikaanse singer-songwriter die liever relativeert dan zichzelf overschreeuwt.

Op zijn goed ontvangen album ‘Bobby Fuller Died For Your Sins’ (1997) zingt hij een liedje over Jezus Christus. Prophet noemt hem ‘cool’ en een ‘all-around decent dude’. Sterker nog: de man is eigenlijk perfect.

“Jesus was a social drinker
He never drank alone
He never partied at a strip club
Keeping his woman up at home
Or overstayed his welcome
Or threw up in your sink
Nah, Jesus was never late to work, man
And he always pulled his weight”

Toch heeft Prophet (toepasselijke naam trouwens) ook oog voor de keerzijde: Jezus had toch wel “his share of rough nights”. En hoe meer hij over hem leert, des te meer hij deze vent respecteert. Het refrein verwijst vervolgens naam de doop en het wegnemen van ons leed.

Het is allemaal zo aardig dat je het bijna niet serieus kunt nemen. En als het al serieus is bedoeld, dan zit er toch op z’n minst de diepere boodschap in verstopt dat Jezus geen profeet of godenzoon is, maar gewoon een bevlogen mens. Prophet ontgoddelijkt Jezus dus eigenlijk. Goede vent, goed verhaal, goed boek. Een bestseller, geschreven zonder laptop, notebook of zelfs maar een pen. Maar geen Godheid, want God bestaat niet. (Luister ook eens naar het relativerende ‘God’s Arms’ uit 1999.)

Eenzelfde toon sloeg Chuck Prophet begin dit jaar aan om een andere iconische persoon van zijn voetstuk te laten treden. In ‘Get Off the Stage’ richt hij zich tot de Amerikaanse president Donald Trump, zonder hem bij naam te noemen. Geen harde toon of felle verwijten, maar een droogkomische toon waarop het falen van de president wel haarfijn uit de doeken wordt gedaan. Killed with kindness. Het is Chuck Prophet ten voeten uit. Wees dus op de hoede als hij een vriendelijk liedje over je heeft geschreven.

Jeroen Mirck schrijft in zijn vrije tijd over muziek voor Ondergewaardeerde Liedjes.

Tags: , , , ,

Leave a Reply