De hallucinante dromen van Twin Peaks

Twin Peaks (1990)

Geen tv-serie heeft meer indruk op me gemaakt dan Twin Peaks. Dat komt niet in de laatste plaats door de dromerige soundtrack van Angelo Badalamenti, die perfect aansluit bij het mystieke psychologische drama van regisseur David Lynch over de moord op de jonge vrouw Laura Palmer.

Het zijn vooral de hallucinante dromen die Twin Peaks zo fascinerend maken. Eén setting blijft je de rest van je leven bij: de rode kamer. Inspecteur Dale Cooper raakt daar in gesprek met een dwerg wiens stem vervormd en achterstevoren wordt afgespeeld, maar toch coherente zinnen fabriceert.

In zijn rode pak danst de dwerg door de rode kamer, begeleid door langzame jazz. Dat bewuste nummer ‘Dance of the Dream Man’ is symbolisch voor de hele soundtrack, die de bevreemdende beelden perfect ondersteund.

Het enige dat mij (en veel anderen) stoort aan de muziek van Badalamenti zijn de drie door Julee Cruise gezongen nummers. Hoewel vocalen zeker welkom zijn op het album, laat de hoge stem van Cruise toch vooral je nekharen recht overeind staan. Nee, doe me dan liever de jazz van de dansende dwerg.

Eerder verschenen op muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes, als onderdeel van de soundtrack-battle.

Tags: , , ,

Leave a Reply