Dikste middelvinger uit de popgeschiedenis

Rage Against the Machine (1993)

Toeval bestaat niet. Dus kon het gebeuren dat er op de dag dat ik mijn vertrek uit de politiek aankondigde, een ‘basta-battle’ werd georganiseerd op muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes. Aan die muzikale battles doe ik bijna altijd mee, dus ook aan deze. Basta, genoeg is genoeg. Andere muziekbloggers kozen voor Jane’s Addiction, Therapy en De Raggende Manne. Ik koos voor Rage Against the Machine. Het ultieme “BASTA!”

‘Fuck you, I don’t do what you tell me!” De meest indrukwekkende middelvinger uit de recente popgeschiedenis is de knallende entree van ‘RATM’ op het muziektoneel in 1992. Ineens was daar dat titelloze debuutalbum. En pakweg een half jaar later stonden ze ineens op Pinkpop, als invallers voor het last-minute afhakende Alice in Chains.

Als jonge festivalbezoeker kende ik ze niet, maar het programmaboekje repte over een band die was geïnspireerd door Urban Dance Squad, dus stond ik redelijk vooraan om deze nieuwkomer te ervaren. En ervaren deden we het, nondeju! Wat een band, wat een energie, wat een politieke bevlogenheid!

Het lijflied van deze maatschappelijk geëngageerde Amerikanen is natuurlijk ‘Killing in the Name’, vanwege de vocale verbeelding van onderdrukking en verzet. Bepaald geen ondergewaardeerd liedje, dus grijp ik een andere oerkreet uit de bezielde grabbelton van publiek protest. Ik kies voor ‘Take the Power Back’, deels vanwege het friemelende gitaarspel van Tom Morello, maar natuurlijk vooral vanwege de verbale explosies van Zack de la Rocha.

“In the right light, study becomes insight
But the system that dissed us, teaches us to read and write
So-called facts are fraud
They want us to allege and pledge and bow down to their god”

Zack pikt het niet meer, alle leugens over de superieure westerse cultuur. IJzersterk is de verbeelding van de leraar voor de klas die merkt dat de scholieren zijn leugens niet langer geloven. “No more lies, no more lies, no more lies!” Er is maar één remedie: take the power back! Die boodschap komt keihard binnen, ook zonder de moshpits van Pinkpop 1993. Take it back y’all!

Lees de gehele Basta-battle van afgelopen maandag op muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply