Prince en seks, een heerlijke combinatie

Prince Airlines

Vliegen is de ideale metafoor voor vrijheid en daarom veelvuldig bezongen in de popmuziek. Het vliegtuig geldt daarbij als het meest tot de verbeelding sprekende vervoersmiddel om ons naar die vrijheid te transporteren. Dat de luchtvaart zich ook prima leent voor andere beeldspraak bewees Prince in 1982 met de extatische powerballad ‘International Lover’. Drie keer raden welk associatie His Royal Badness wilde opwekken: seks, seks of seks?

Dit slotnummer van zijn doorbraakplaat ‘1999’ is de toef op de veelzijdige taart van pop, soul, rock en funk waarmee de kleine keizer uit Minneapolis de wereld indertijd verraste.

“This body here is free tonight
Your very own first class flight
My plane’s parked right outside, baby
Don’t you want to go for a ride?”

Prince en seks is een vanzelfsprekende combinatie, maar bij dit nummer gunt hij zichzelf voor het eerst de frivole humor die later zijn handelsmerk zou worden. Na eerdere seksuele escapades op ‘1999’ (met name de eveneens overdrachtelijk bezongen one night stand op ‘Little Red Corvette’) klinkt zijn flirt ditmaal uitermate grappig en lieflijk stout. Prince nodigt een vrouw uit voor een vlucht in zijn vliegtuig genaamd Seduction 747, onderweg naar een bestemming genaamd Satisfaction.

Het derde couplet is een gesproken mededeling van ‘piloot Prince’ gericht aan zijn passagier. “This plane is fully equipped with anything your body desires.” Het klinkt allemaal als een veiligheidsinstructie, maar de zanger maakt er een tekstueel feestje van, vol seksuele toespelingen:

“If for any reason there is a loss in cabin pressure
I will automatically drop down to apply more
To activate the flow of excitement
Extinguish all clothing materials and pull my body close to yours
Place my lips over your mouth, and kiss, kiss, normally.”

Zoals gebruikelijk in liefdesballades van Prince is de expliciete seks nooit ver weg. Op de noten van de aanzwellende piano-melodie kreunt en steunt Prince zich door het restant van het zeven minuten lange nummer heen, naar een verzengend hoogtepunt. Als een echt vliegtuig komt het nummer langzaam tot stilstand. Hijgend spreekt piloot Prince nog enkele woorden tot zijn speciale gast:

“Welcome to Satisfaction
Please remain awake
Until the aircraft has come to a complete stop
Thank you for flying Prince International
Remember: next time you fly, fly the International Lover.”

Het zal menigeen verrassen, maar dit relatief onbekende Prince-nummer was zijn allereerste Grammy-nominatie, met dank aan de opmerkelijke reikwijdte van zijn stem – van zware bas tot gillende falset. Hij won de muziekprijs indertijd niet, want die ging volkomen terecht naar ‘Billy Jean’ van zijn eeuwige rivaal Michael Jackson. Hoe gevoelig het nummer eveneens kan zijn, werd trouwens onlangs duidelijk op het posthuum uitgebrachte live-album ‘Piano & A Microphone 1983’.

Dit is mijn bijdrage aan de ‘vliegtuig-battle’ van eerder dit jaar op OndergewaardeerdeLiedjes.nl.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply