Voor wie Tool niet kon vinden op Spotify

Stinkfist (Tool)

Van een vriendin kreeg ik ooit enkele albums van Tool. Ik kende de band niet, maar met name het album Aenima maakte direct veel indruk op me. Ik koester dat album nog steeds, niet in de laatste plaats omdat de muziek van Tool niet op Spotify staat – mijn oneindige bron van muzikale vruchten. (UPDATE: op 2 augustus 2019 gooide Tool ineens al zijn muziek op Spotify. Geweldig!)

Metal is niet bepaald mijn favoriete genre, maar Tool is genre-overstijgend. De muziek is kaal en afstandelijk, zonder opsmuk maar met enorm veel zeggingskracht. Het geluid van Tool is vooral heel donker, heel duister. Zonder te koketteren met satanisme en andere cult die metal soms potsierlijk maakt.

De somberheid van Tool brengt met zich mee dat de muziek niet altijd even toegankelijk is. Toch merk je daar niks van bij de eerste tonen van het openingsnummer ‘Stinkfist’. Het nummer moet even op gang komen, maar het duurt niet lang voor de harde gitaar-riff je oren geselt. Sorry, alweer zo’n metal-overdrijving. Jazeker, het nummer is hard. Maar op een bepaalde manier ook weer ingetogen.

Hoe aanstekelijk het nummer ook moge klinken, het was natuurlijk nooit werkelijk een toegankelijke single. MTV weigerde de titel te noemen, omdat die leek te verwijzen naar fistfucken. Veejays kondigden daarom ‘Stinkfist’ op last van hun directie aan als ‘Track #1’, daarbij uit protest soms even aan hun vuist ruikend.

“Something has to change
Undeniable dilemma
Boredom’s not a burden
Anyone should bear
Constant over-stimulation numbs me
But I would not want you any other way”

Ook de lyrics zijn verre van gezellig. Wie de teksten letterlijk neemt, zou erin kunnen lezen dat dit nummer over verslaving of geestelijke ziekte gaat, maar uit interviews blijkt dat Tool er vooral de afstomping door de overprikkelende maatschappij mee wil verbeelden. Dat wordt nog versterkt door de stop-motion videoclip, geregisseerd door bandlid Adam Jones, waarin we een fictief volk zien dat niet meer kan voelen.

Dit alles bij elkaar opgeteld maakt van ‘Stinkfist’ een intelligent, gelaagd muziekstuk dat ook zeker een aanrader is voor wie de band Tool totaal niet kent. Lang niet te vinden op Spotify, maar de muziekvideo staat gelukkig wel gewoon op YouTube. Voor nieuwe ontdekkers geldt het credo uit dit nummer: “Keep digging till you feel something.”

Dit is mijn bijdrage aan de ‘Tool-battle’ van eerder dit jaar op OndergewaardeerdeLiedjes.nl.

Tags: , , , ,

Leave a Reply