Politieke column: #DaarGaanWeWelOver

Gapende kat

Ook al gaan we er niet over, dan gaan we er toch over. Ik schreef het al vaker en het is onverminderd waar voor het werk van de stadsdeelcommissie. Een commissie met weinig macht, maar wél met invloed. Het is de kunst om die invloed goed te gebruiken.

Afgelopen week kwamen commissieleden uit alle zeven stadsdelen bijeen voor een conferentie op het Calvijn College in Nieuw-West. Daar gingen we in gesprek om van elkaar te leren hoe je effectief en succesvol kunt zijn met het adviseren van het lokale bestuur, het college en de gemeenteraad. Want die invloed hebben we.

Vooral de gemeenteraad lijkt heel erg ver weg te staan van de stadsdeelcommissies, kortweg SDC’s. Natuurlijk kunnen we partijgenoten in de raad benaderen, maar formeel is de verbinding vaag. Terwijl dat helemaal niet zo zou moeten zijn. Medio 2018 nam de raad namelijk een motie aan die de SDC’s alle ruimte moet bieden om agendapunten aan te dragen voor de raadscommissies. Het reglement van de raad zou hiervoor zelfs worden aangepast en in 2020 zou een evaluatie volgen. Dat reglement schijnt echter helemaal niet te zijn aangepast, dus evalueren wordt lastig. Tenzij de raad alsnog in actie komt om zijn eigen motie uit te voeren.

“Je moet het gewoon doen”, zei D66-commissielid Hans Mol uit stadsdeel West. “Wij hebben al wel eens iets geagendeerd voor de raadscommissie.” Goed punt. Niet kunnen is geen optie, niet willen evenmin. Als we ergens over willen gaan, moeten we gewoon zelf het initiatief nemen.

Die proactieve houding geldt niet alleen voor lokale politici, maar ook voor burgers. Ik ken veel bewoners uit Nieuw-West die vinden dat de molens van de overheid te langzaam malen en daarom gewoon zelf het initiatief nemen. Er zijn volop voorbeelden, maar ik beperk me nu even tot één thema: zwerfvuil. Twee weken geleden kwamen tal van bewonersinitiatieven bijeen in debatcentrum New Metropolis vlakbij de Sloterplas om te vertellen hoe zij hun buurt schoon houden. Ik hoorde daar inspirerende verhalen (van ploggen tot terrasje prikken) die buurten verbinden en in alle opzichten mooier maken.

Als politiek speelden wij die avond een bijrol. Het enige dat deze bewoners willen, is een lokale overheid die meedenkt, meewerkt en ondersteunt. Natuurlijk kunnen we dat. Want samen gaan we erover. Altijd.

Jeroen Mirck zit sinds 2010 in de D66-fractie van Nieuw-West en schrijft columns over de lokale politiek van Amsterdam.

Foto: Pixabay.com


Dit bericht bekijken op Instagram

Discussie over creatieve aanpak van #zwerfvuil in New Metropolis. #NieuwWest

Een bericht gedeeld door JEROEN MIRCK (1971) (@jeroenmirck) op

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply