Gevleugelde miniatuurtjes van Sparklehorse

Sparklehorse: Good Morning Spider

Diermetaforen domineren het werk van wijlen Mark Linkous, de depressieve en drugsverslaafde singer-songwriter beter bekend als Sparklehorse. Een vreemde vogel, die in zijn vervreemdend gemonteerde videoclips regelmatig rondloopt met maskers op, waaronder een paardenhoofd. Vandaar dat ik hem koos voor mijn bijdrage aan de ‘vogel-battle’ op muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes.

Behalve paarden komen ook koeien, varkens en spinnen langs in de lyrics van Linkous, evenals vogels. Zijn tweede album ‘Good Morning Spider’ (1998) bevat twee gevleugelde liedjes: over mussen en ‘Painbirds’. Die laatste songtitel is natuurlijk prachtig (een parallel met de ‘Rainbirds’ van Tom Waits?), maar het andere nummer is de mooiste siervogel: ‘Hundreds of Sparrows’ is een klein, intiem liefdesliedje van nog geen 2,5 minuut, maar met een adembenemende zeggingskracht. Een lome drum en een verstopt strijkertje begeleiden twee stemmen: Linkous zelf en Sophie Michalitsianos.

In feite is de tekst van ‘Hundreds of Sparrows’ een compact stukje poëzie. De titel verwijst naar een Bijbelse vergelijking van apostel Lucas: “Wat kosten vijf mussen? Bijna niets. Toch wordt er niet één door God vergeten. Zelfs de haren op jullie hoofd zijn alle geteld. Wees niet bang, jullie zijn meer waard dan een hele zwerm mussen.”

Deze religieuze mussen wordt gevolgd door meer natuurmetaforen, waaronder geplante bomen, ‘kamikaze hummingbirds’ en vleugels die honderd slagen per seconde maken. En dan is er ineens dat breekbare excuus:

“I’m so sorry
My spirit’s rarely in my body
It wanders through the dry country
Looking for a good place to rest
Your head upon my chest
And I can feel the pillow of your breast”

Mark Linkous was een meester in het schrijven van kleine liedjes met grote emoties. Emoties die hem zelf uiteindelijk te machtig werden, maar die een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten, voor wie het wil horen. Hij is immers geen machtige adelaar, maar slechts een schichtige mus. Zoals de mus uit dit liedje en de mus op de hoes van het bijbehorende album. Een onbetaalbare mus, want niet éen wordt door God vergeten.

Dit is mijn bijdrage aan de blog-battle over ‘vogel-muziek’ op OndergewaardeerdeLiedjes.nl.

Foto: Matt Bought a Record (blog)

Tags: , , ,

Leave a Reply