Welke video-strategie domineert verkiezingen?

Politieke clowns

Kies jij voor doeners, verandering, zekerheid of de toekomst? Nederland gaat dit voorjaar twee keer naar de stembus: op 20 maart voor de Provinciale Staten (plus indirect ook de Eerste Kamer) en op 23 mei voor Europa. Wat opvalt in de verkiezingscampagnes is dat ze vooral gaan over personen en sfeer, niet of nauwelijks over inhoud. Voor Marketingfacts heb ik de video-strategie van de belangrijkste partijen ontleed: hoe onderscheidend zijn partijen in hun contentmarketing?

Kijk op Marketingfacts.nl als je de meest opvallende campagne-video’s wil zien van VVD, GroenLinks, D66, Forum voor Democratie, CDA, Partij van de Arbeid, PVV, Denk en de Socialistische Partij. Wat daarin opvalt: veel aandacht voor de eigen partijleiders (tenzij partij of leider – nog – niet stevig in het zadel zit) en vooral ook veel sfeer.

Politieke inhoud is schaars, of blijft beperkt tot kernwoorden als klimaat, Europa, werk, zorg en veiligheid. Provinciale thema’s zijn al helemaal onzichtbaar – al was het maar omdat de partijen vooral bezig zijn met een goed resultaat in de Eerste Kamer.

Bloedserieus of grappig?

De klassieke tv-commercial blijft belangrijk, maar (zeker ook kleinere) partijen zetten liever in op een veelheid aan filmpjes op social media. Meestal bloedserieus, met als uitzondering eens een grappig filmpje – dat helaas zelden écht grappig is. Politiek is dan ook bloedserieuze business.

En voor wie nu denkt “Hey, die Mirck is toch zelf politiek actief?” heb ik een disclaimer opgenomen onder het artikel. “De auteur van dit campagne-overzicht, is zelf (lokaal) actief voor D66, maar heeft zich ingespannen om van alle campagnes de voors én tegens te benoemen. Politieke verhoudingen zijn immers een gegeven, hoezeer partijen soms ook hun best doen om de werkelijkheid naar eigen inzichten bij te kleuren.”

Jeroen Mirck is hoofdredacteur van vakblog Marketingfacts. In zijn vrije tijd is hij volksvertegenwoordiger namens D66 in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West.

Foto: Karen Eliot (Flickr/CC)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply