Heerlijk regenliedje van Hawksley Workman

Hawksley Workman

Hawksley Workman ontdekte ik rond de eeuwwisseling op het Crossing Border Festival. Een theatrale multi-instrumentalist die kan klinken als Queen of Rufus Wainwright, maar naar jaren later bleek ook prima kan rocken in de bovenzaal van Paradiso.

Gitarist, pianist en bassist, maar ook een prima drummer. Mixer en producer van zijn eigen werk. En hij schrijft prachtige ballads. Soms met een knipoog, zoals in het melodramatische ‘Autumn’s Here’, waarin hij de luisteraar meedeelt: “It’s OK if you want to cry.” Tearjerker op commando.

‘Rain’ is de titel van de meest pure ballad van Workman. Een kort liedje over de regen, met – jawel – de regen zelf in de hoofdrol. “Rain, rain, falling is the only thing you ever do. You’re getting pretty good at it now.”

Natuurlijk gaat ‘Rain’ niet echt over de regen, maar is die regen een metafoor. Aanvankelijk lijkt het een metafoor voor alle narigheid op deze aarde (“Down, down, down to where the trouble and the hurt does live”), maar uiteindelijk lijkt de tekst ook te verwijzen naar de pijn van de zanger en de liefde die er niet (meer) is. Kortom: alles wat een wandeling door de regen kan verbeelden komt terug in deze ballad.

Mooi is vooral de eenvoud van de compositie en de terugkerende herhaling van woorden (zoals “down-down-down” en “fall-fall-fall”) die de melodie zo aanstekelijk maakt. Wat mij betreft een van de mooiste en zwaarst ondergewaardeerde liedjes over de regen.

Dit is mijn bijdrage aan de blog-battle over ‘regenmuziek’ op OndergewaardeerdeLiedjes.nl.

Tags: , , ,

Leave a Reply