Het ultieme liedje over oorlog

Peter Gabriel (1980)

Wie een lied schrijft over oorlog, zal veelal de behoefte voelen om zich fel uit te spreken over deze ultieme schending van mensenrechten. Boosheid is een prima voedingsbodem, maar tegelijk een valkuil voor clichés.

Overtref maar eens de ultieme oorlogsklassieker ‘War’ van Norman Whitfield en Barrett Strong, uitgevoerd door The Temptations en later succesvol gecoverd door onder meer Bruce Springsteen en Frankie Goes To Hollywood.

Wil je toch iets origineels doen met het thema ‘oorlog’, dan is een compleet andere insteek aan te bevelen. Dat begrepen Sting en Billy Joel toen ze een oorlogsballad schreven (‘Russians’ en ‘Goodnight Saigon’), maar ook dan liggen clichés op de loer.

Waarom dan niet een ironische draai geven aan het thema? Dat deed Peter Gabriel in 1980 met het nummer ‘Games Without Frontiers’, waarin hij de wereldpolitiek tekstueel verbeeldt als een kinderspel.

“Hans plays with Lotte, Lotte plays with Jane
Jane plays with Willi, Willi is happy again
Suki plays with Leo, Sacha plays with Britt
Adolf builds a bonfire, Enrico plays with it”

De theatrale, licht absurdistische aanpak van Gabriel werkt. Bovendien levert het een song op die heel onderscheidend is, zowel qua thema als in het oeuvre van de artiest zelf. De verbeelding van politieke leiders als kleine kinderen is sindsdien een heel populaire metafoor gebleven.

Sterker nog: in de videoclip van het eerder genoemde Frankie Goes To Hollywood voor het nummer ‘Two Tribes’ zien we een paar jaar later de wereldleiders Reagan en Tsjernenko met elkaar vechten in een modderbad. Deze absurde scène is ongetwijfeld geïnspireerd door ‘Games Without Frontiers’.

Nog een kanttekening: toen ‘Games Without Frontiers’ uitkwam was het een redelijk succesvolle single die verwees naar een populair tv-programma. Niet echt ondergewaardeerd dus, zou je zeggen. Toch heb ik de indruk dat het nummer zeker niet te boek staat als een van de bekendste hits van Peter Gabriel. Reden te meer om hem na bijna vier decennia weer eens af te stoffen.

Dit is een bijdrage aan een blog-battle over ‘oorlogsmuziek’ op OndergewaardeerdeLiedjes.nl.

Tags: , , , ,

One Response to “Het ultieme liedje over oorlog”

  1. Johan Says:

    Blumen, Mädchen, Männer, Soldaten, Blumen…..

    https://www.youtube.com/watch?v=WEHeWd7GSO0

Leave a Reply