En toen was ik ineens geen freelancer meer

FLA-bestuur-small

Kies je voor het een, dan verlies je het ander. In december bood mijn opdrachtgever BBP Media me een baan aan als contentmanager van de vaktitels Marketingfacts en MarketingTribune. Een geweldige kans die ik met beide handen aangreep. De consequentie is uiteraard dat ik geen freelance journalist meer ben. Dat realiseerde ik me direct, maar het gevoel daalt nu pas echt in. Deze verandering brengt ook een andere verandering met zich mee: aangezien ik geen freelancer meer ben, vind ik het niet opportuun om voorzitter te blijven van de sectie Freelance Journalisten van de Auteursbond. Daar stop ik dus mee, met pijn in mijn hart.

Ik zit inmiddels ruim 2,5 jaar met veel plezier in het bestuur van de sectie Freelance Journalisten en was tot december totaal niet van plan om daarmee op korte termijn te gaan stoppen. Het liep dus anders. De prachtkans om een toonaangevende vaktitel als Marketingfacts.nl te gaan coördineren, wilde ik niet laten lopen. Tegelijk realiseerde ik me direct dat ik daarmee mijn freelancersbestaan opgeef, met al zijn voor- en ook nadelen.

Als redacteur in loondienst kan ik niet het boegbeeld zijn van de freelance journalisten bij de Auteursbond. Daarom ben ik direct al in december in gesprek gegaan met iemand in wie ik een uitstekende opvolger zie: Miro Lucassen. Hij is freelancer sinds 2006 en schreef de afgelopen jaren journalistieke boeken over de strijd tussen ondernemer Vahstal en de gemeente Amersfoort, over kunsthal KAdE en over de Leidsche Rijntunnel in de A2 bij Utrecht. Als lid van de Auteursbond was hij betrokken bij de oprichting van de Adviesraad.

Mijn collega-bestuursleden en ik zijn blij dat Miro ermee heeft ingestemd om mij op te volgen als sectievoorzitter. Ik zal hem de komende maanden inwerken en daarna afzwaaien als bestuurslid. Dat doe ik met pijn in mijn hart, want ik heb de Auteursbond altijd als een warm nest ervaren.

Zoals gezegd: wie kiest voor het een, verliest het ander. Toch voelt dit niet als verliezen. Het bestuurswerk voor de Auteursbond is voor mij in alle opzichten een verrijking geweest. Ik heb veel geleerd, me met belangrijke zaken mogen bemoeien (zoals de Wet DBA en de vandaag gepubliceerde Monitor Freelancers en Media) en ontzettend aardige mensen leren kennen. Die ervaring is blijvend. Dank en tot ziens! (Al was het maar omdat ik nog niet weg ben.)

Jeroen Mirck, vertrekkend voorzitter

Auteursbond-sectie Freelance Journalisten

Tags: , , , ,

Leave a Reply