Politieke column: Ogen, oren, stem!

StemvanNW-launch-2017

Van de lokale politiek wordt verwacht de ogen en oren te zijn van de buurt. Het is zelfs een letterlijke opdracht voor de bestuurscommissies in de stadsdelen. Maar wat zijn ogen en oren waard als er geen stem klinkt? Daarom was er geen betere naam denkbaar voor het nieuwe instrument om te horen wat er speelt: Stem van Nieuw-West.

Daar stonden we dan vorige week woensdag in het Tuinstadhuis: met z’n zessen drukten we op een knop. Neslihan, Femke, Paulus, Gerard, Münire en ik. Fotocamera’s klikten, er werd geapplaudisseerd. Als grap kwam er vuur en rook uit het apparaat en deden we het fotomoment daarna nog eens dunnetjes over. Voor wie schrok: de klunzige reparateur was een acteur.

Honderd stemmen

Stem van Nieuw-West is een initiatief van de bestuurscommissie. In navolging van stadsdeel West hebben ook wij nu een online platform waar bewoners (en ondernemers) voorstellen kunnen indienen voor hun eigen buurt. Die plannen verdwijnen niet op een ambtelijke stapel, maar staan ‘out in the open’: iedereen kan ze zien op StemvanNieuwWest.amsterdam.nl.

Er kan gestemd worden op elk idee. Ook kun je de discussie aangaan over voor- en nadelen van ingediend ideeën. Elke maand heeft het idee met de meeste stemmen (maar wel minimaal honderd stemmen) recht om te worden geagendeerd in de bestuurscommissie. Het meest succesvolle idee wordt dus automatisch behandeld door de lokale politiek. Zo verlagen we de drempel om mee te praten over Amsterdams beleid.

Bewoner aan zet

Ik ben er trots op dat Stem van Nieuw-West is gerealiseerd. Veel mensen vinden de afstand tussen de burger en de politiek te groot. Dan is het onze taak als politiek om die afstand te verkleinen. Zodoende kwam ik eerder al met het voorstel voor buurtadoptie door stadsdeelpolitici. Met Stem van Nieuw-West gaan we nog een stap verder: bewoners zijn daarmee zelf aan zet om plannen in te dienen.

De bestuurscommissie beheert de website. Zo staan we in nauw contact met de indieners en hun plannen. Dit platform biedt ons nog beter de kans om de ogen en oren van de buurt te zijn. Ook de stadsdeelcommissies die volgend jaar aantreden na de verkiezingen kunnen hiermee optimaal naar de buurt luisteren.

Het enige dat nu nodig is, zijn jullie ideeën. Heel veel ideeën, van groot tot klein. Deel ze op Stem van Nieuw-West. Laat je stem horen. Dan zijn wij nog meer dan ooit tevoren jullie ogen en oren.

Jeroen Mirck zit in de D66-fractie van Nieuw-West en schrijft columns over de lokale politiek van Amsterdam.

Stem van Nieuw-West

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply