Game of Thrones stimuleert illegaal kijken

Game of Thrones

De discussie over aanpak van illegaal films en series downloaden zwelt weer aan. Dutch Filmworks wil gebruikers van BitTorrent keihard gaan aanpakken. Tegelijk hekelt branchevereniging NLconnect de exclusiviteit van de populaire serie Game of Thrones, die in Nederland alleen voor Ziggo-klanten beschikbaar is. Dit spoort Nederlanders juist aan om illegaal te kijken en doorbreekt de daling van het illegaal downloaden.

Het online illegaal kijken naar films en series is op zijn retour. In de afgelopen jaren daalde het aantal Nederlanders dat illegaal kijkt naar minder dan 30%. De voornaamste reden van de daling is dat er voldoende legale manieren zijn om naar films en series te kijken. Het gaat hierbij onder meer om online streamingdiensten als Netflix en Videoland, maar ook om nieuwe functies zoals Replay TV en Begin Gemist van tv-aanbieders.

HBO voert sinds enige tijd een nieuw beleid voor de internationale verspreiding van films en series. Waar het Amerikaanse bedrijf voorheen in veel landen zelf de uitzendrechten via eigen betaalzenders exploiteerde, wordt nu vaak op landelijk niveau met één tv-aanbieder een exclusieve deal gesloten. In Nederland is dit VodafoneZiggo, dat de uitzendrechten via Ziggo in bepaalde abonnementsvormen alleen aan eigen klanten aanbiedt. In Vlaanderen zijn films en series van HBO alleen voor Telenet-klanten beschikbaar.

‘Verbod op exclusieve content’

NLconnect vindt dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) exclusieve content onder de loep moet nemen. Als het aan de brancheorganisatie ligt, komt er een verbod op exclusieve content in Nederland. NLconnect zegt dat het exclusieve Ziggo-only Game of Thrones tot een trendbreuk leidt. Nederlanders gaan hierdoor meer illegaal downloaden en streamen om de afleveringen van Game of Thrones toch te kunnen bekijken. Legale beschikbaarheid is namelijk de belangrijkste reden waarom de afgelopen jaren het percentage Nederlanders dat illegaal kijkt met tientallen procenten is gedaald. Om deze daling in de komende jaren verder door te zetten, is volgens NLconnect het aan banden leggen van exclusieve content van groot belang.

Tegelijk start filmdistributeur Dutch Filmworks (DFW) juist een vendetta tegen illegale downloaders die BitTorrent gebruiken om de films van de distributeur illegaal binnen te hengelen. Wie wordt betrapt op het downloaden van een DFW-film, kan vanaf dat moment een brief op de mat verwachten met een schikkingsvoorstel. Wie niet direct betaalt, wordt voor de rechter gesleept. Hoe duur het afkopen van een rechtszaak wordt, is nog niet bekend. Geen duizend euro zoals in Duitsland, maar ‘zeker meer dan een paar tientjes’, aldus DFW.

Dit artikel verscheen eerder deze week op MarketingTribune.nl.

Game of Thrones 6

Tags: , , , , ,

Leave a Reply