Een nieuwe Brexit

Django

Dit is Django. Django is een Britse korthaar. Dat zijn stronteigenwijze katten met een klein snuitje. Django verlangt veel aandacht. Altijd aandacht, om eerlijk te zijn. En anders gaat hij klagen. Tenminste, zo klinkt zijn aanhoudende gemiauw. We noemen hem soms Trump. 

We projecteren veel op Django. Een dankbaar onderwerp zijn de Amerikaanse fact-free politics van veel geschreeuw en weinig inhoud. Trump, Bannon, Spicer en Scaramucci… We zien ze allemaal terug in het geklaag van Django. Het Trumpisme vonden we goed passen bij zijn aanhoudende roep om aandacht.

Behalve Trump noemen we hem soms ook Baudet, of liefkozend Thierry. Django heeft zich namelijk aangeleerd om zich languit op de grond te laten vallen als hij zijn zin niet krijgt. De tactiek van een jengelend kind, maar dan doordacht uitgevoerd. Zoals een Spaanse voetballer houdt hij vanuit een ooghoek in de gaten of zijn theatrale act effect sorteert. We hebben geen piano, anders had hij zich daar zeker bovenop gedrapeerd.

Django wilde niet op ons huis passen tijdens onze vakantie. Daar gingen lange onderhandelingen aan vooraf, met extra kattensnoepjes als wisselgeld. Gerrit Zalm bood geen soelaas. Dus ging Django naar oma. Een hele operatie, met veel geweeklaag over het onrecht dat de kleine Brit wordt aangedaan.

Zodoende voelt onze vakantie een beetje als een Brexit. We moesten immers eerst een Britse korthaar emigreren. Qua volume en misplaatste bravoure kan Django zich zonder meer meten met Boris Johnson, de bekritiseerde Brexit-apologeet. Als een olifant door de porseleinkast lopen en dat vervolgens met charme verkopen. Het stortte een heel land in crisis.

Toch zien we geen toekomst voor Django in de politiek. Daarvoor is hij te snel afgeleid. Alhoewel, hobbelt de politiek niet ook van hype naar hype, van proefballon naar proefballon? Nu is hij bij oma, is onze eigen Brexit geslaagd. Dus kan hij daar de boel op stelten zetten met potjeslatijn. Wij zijn even weg, als samenwonend stel zzp’ers. Flexit.

Jeroen Mirck is journalist en kattenliefhebber.

Django (2018)

Tags: , , , ,

Leave a Reply