Sunday View: Sloterplasloop 2016

Sloterplasloop-2106

De Sloterplasloop is leukste hardloopwedstrijd van Amsterdam. Niet omdat het de grootste race is van de stad, want dat is de Dam Tot Damloop). Ook niet omdat het de meest prestigieuze race is van de stad, want dat is de Amsterdam Marathon. Nee, ik vind de Sloterplasloop de leukste wedstrijd omdat hij plaatsvindt in mijn achtertuin: het trimparcours rond de Sloterplas. Ik liep hem vandaag alweer voor het zesde jaar op rij. Heerlijk nazomers zonnetje en een record aantal deelnemers: 1.300 hardlopers, jong en oud.

Sinds een paar jaar hanteert organisator Amsterdamse Atletiek Combinatie (AAC) aparte startvakken met geelgeklede ‘hazen’ die tempo maken voor ‘ronde’ tijden (40, 45, 50 minuten en meer). Dat maakt het voor snellere lopers eenvoudiger om naar hun vermogen te lopen. In het verleden werd je namelijk bij de start vaak opgehouden door goedwillende trimtoeristen die overambitieus vooraan waren gaan staan.

Overambitieus was ik ditmaal ook zelf, want ik schaarde me achter de haas voor een eindtijd van 40 minuten. Dit terwijl mijn parcoursrecord 42:03 minuten is. Ik wilde mezelf uitdagen om een iets hoger tempo te lopen dan normaal, en daarna wel te zien hoe lang ik dat volhield. Welnu: het lukte me gedurende 2 kilometer. Daarna viel ik terug naar mijn reguliere tempo en liep een eindtijd van 42:30 minuten. Geen PR dus, maar toch een prima tijd. Zeker gezien een al maanden wat tegensputterende rechterknie.

De Sloterplasloop was ook een weerzien met veel bekenden. De wedstrijd leeft, binnen én buiten stadsdeel Nieuw-West. Volgend jaar sta ik natuurlijk opnieuw aan de start. Doe dan ook gezellig mee, in mijn achtertuin!

Tags: , , , ,

Leave a Reply