Komt DENK naar Amsterdam?

Tunahun Kuzu (DENK)

Alles wijst erop dat de politieke beweging DENK naar Amsterdam komt. De PvdA-dissidenten Kuzu en Öztürk openden al afdelingen in Eindhoven, Leiden en Alkmaar, dus dan kan de meest multiculturele stad van Nederland natuurlijk niet achterblijven. Bovendien zingt al enige tijd het gerucht rond dat de Multicultureel Plus Partij (M+), actief in stadsdeel Nieuw-West, zich gaat aansluiten bij DENK. Het is de vraag of Amsterdammers daar blij mee moeten zijn.

Zowel DENK als M+ zijn opgericht door Turkse Nederlanders die ontevreden zijn over hoe de multiculturele samenleving zich ontwikkelt. M+ zegt diversiteit niet te willen ‘problematiseren maar omarmen’. DENK ervaart een afname van tolerantie in ‘immigratieland Nederland’, met name door ‘(politieke) haatzaaiers die alleen de verschillen benadrukken’. Dat klinkt als dezelfde ideeën onder een ander label, dus op het eerste oog een logische match.

Intolerantie

Het staat iedereen vrij in Nederland om een partij op te richten, maar net als eerder die andere zetelrover (Geert Wilders, ex-VVD, nu PVV) komt ook DENK vooral in het nieuws met uitspraken die uitermate intolerant en dubieus zijn. Het getuigt namelijk niet van tolerantie om Jan en alleman voortdurend van racisme en discriminatie te betichten, zelfs als het gaat om vergaderen op de dag van het Suikerfeest. Ook heel kwalijk: onder het motto ‘Trap er niet in!’ claimt partijleider Tunahun Kuzu dat de media corrupt zijn, zonder daar bewijs voor aan te leveren.

Het meest dubieus is de wijze waarop DENK in de Tweede Kamer fanatieker het tirannieke beleid van de Turkse president Erdogan lijkt te willen verdedigen dan de fundamenten van de Nederlandse rechtsstaat. Daarmee heeft DENK bijgedragen aan conflicten onder Turkse Nederlanders over de Erdogan-kritische Gülen-beweging.

M+ versus DENK

Is de Multicultureel Plus Partij een kopie van DENK? Nog niet. Zo voert de partij in de bestuurscommissie geen discussies over Gülen of Erdogan. Wel keerde Neslihan Bedirhanoglu, de enige volksvertegenwoordiger voor M+ in Nieuw-West, zich vorige maand op Facebook tegen de kritiek op Turkse demonstranten in Rotterdam, die onder meer een NOS-journalist belaagden. Ze betreurde het dat ‘de huidige en toekomstige generaties worden gestraft’.

M+ mag dan een kleine beweging zijn, maar vergis je niet: bij de raadsverkiezingen van 2014 stemde 19% van alle Turkse Amsterdammers op deze partij. DENK steunde M+ expliciet bij de provinciale verkiezingen van vorig jaar. Nu Kuzu en Öztürk er actief werk van maken om politiek actieve Turken te laten overstappen van de PvdA (in Alkmaar) en SP (in Leiden) naar hun beweging, lijkt het een kwestie van tijd voor ook Amsterdam een eigen DENK-afdeling krijgt. Daarbij helpt het natuurlijk als je een bestaande groepering kunt inlijven.

‘Verraderlijke politiek’

Het militante van DENK zie je soms ook bij M+ terug. Zo schreef ik vorig jaar al een kritische column over provinciaal lijsttrekker Ekrem Karadeniz, die het dagelijks bestuur in Nieuw-West betichtte van ‘verraderlijke politiek’. Ook in de bestuurscommissie is Bedirhanoglu sinds een jaar heel wat activistischer dan toen ze aantrad. Ze komt tegenwoordig met lange stemverklaringen over participatie en bewoners, waarvan de video’s op Facebook worden geplaatst. Exact dezelfde methode die DENK toepast in de Tweede Kamer.

Kortom: een fusie van DENK en M+ is zeker denkbaar. Toch zou ik de Multicultureel Plus Partij willen aanraden: denk goed na of je verbonden wil zijn aan een partij die tolerantie predikt, maar tegelijk ook heel intolerant kan zijn. Een partij die hoopt op de stem van Nederlandse staatsburgers, maar zich als een marionet laat bespelen door de lange arm van Ankara. Om het met de woorden van Kuzu te zeggen: trap er niet in!

Jeroen Mirck doet als D66-bestuurscommissielid in columns verslag van zijn ervaring in de lokale politiek van Amsterdam.

Deze politieke column verscheen ook in Westerpost en op Amsterdam Centraal. Een hevige discussie over de column is te volgen op LinkedIn.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Responses to “Komt DENK naar Amsterdam?”

 1. Peter van der Wijk Says:

  Goed artikel, duidelijk en fair, kunnen ze een voorbeeld aannemen.

  Persoonlijk heb ik met al die splinterpartijen het gevoel dat je er hetzelfde mee moet doen als je een echte splinter in je duim hebt: eruit trekken en weggooien :)

  Grt, Peter van der Wijk

 2. Jeroen Mirck Says:

  Splinterpartijen kúnnen een nuttige functie hebben. Zo bepleit de PvdD al jaren op zinvolle wijze het welzijn van dieren. Ook de Piratenpartij kan wellicht op termijn zo’n rol gaan vervullen. Als een multiculturele partij op eigen kracht zetels haalt, ben ik de eerste om ze welkom te heten. Dan heeft de stem van het volk gesproken. Dat geldt voor M+ in Amsterdam, maar niet voor DENK.

  Kuzu en kompaan Oztürk zitten in de Tweede Kamer omdat de PvdA ze op een lijst heeft gezet. Op eigen kracht waren ze nooit in het parlement gekomen. Dat ze die zetel nu gebruiken om een eigen partij te lanceren, vind ik verre van chique. Met afsplitsingen van bestaande politieke partijen denk ik inderdaad: die splinter moet uit je duim en weg ermee!

 3. Ximaar Says:

  Bij Keskin in Alkmaar is het duidelijk anders gegaan. Dwz hij is een half jaar geleden uit de PvdA gestapt en als je de Alkmaarse PvdA kent is dat niet verwonderlijk. Ik vind het verwonderlijk dat hij het daar 10 jaar als raadslid heeft uitgehouden. Die afdeling vecht al net zo lang een vete uit met de grootste partij OPA. Keskin stond bij de laatste verkiezing op een plaats 11, terwijl er hooguit 6 van die partij gekozen zouden worden. Zelf had ik het idee dat Keskin dat zelf wilde, hij had toen al niet meer zoveel trek in die ruzieclub. Maar hij werd met voorkeur stemmen in de raad gestemd en was uiteindelijk toch rond mei dit jaar klaar met die PvdA. Zelf vind ik het een prima politicus waar er meer van zouden moeten zijn, sociaal en betrokken. Als het om het leiden van commissievergaderingen gaat dan doet de rest het beduidend minder. Qua opvatiing had hij m.i. ook bij GL of D66 kunnen aanschuiven. Dat had ik liever gehad, maar wie weet knapt Denk er van op als ze zo iemand er bij halen. D66 is in Alkmaar echter nog erger dan de PvdA. Om mee te doen met OPA hebben ze zoveel water in de wijn gedaan dat die niet meer te drinken is. (NB ik heb geen allochtone afkomst,)

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Ximaar: Dank voor deze toevoeging. Ik volg de Alkmaarse politiek niet, maar vond het op zichzelf curieus dat Denk de opgestapte PvdA’er Mohamed Keskin presenteerde als ‘Denk-raadslid’. Dat is hij namelijk niet. Hij is gekozen namens de PvdA en kan daarna zelfstandig verder na een afsplitsing (in de volksmond: ‘zetelroof’). Denk heeft niet meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen, dus kan Denk ook geen plek claimen in welke gemeenteraad dan ook. Wel kan Keskin bij de volgende verkiezingen meedoen namens Denk. Kortom: dit is opnieuw een voorbeeld waarbij Denk de waarheid verdraait.

 5. Ximaar Says:

  @Jeroen: Dat laatste is natuurlijk zo. Sinds mei zit hij voor de Groep Keskin in de gemeenteraad en dat blijft zo tot de volgende verkiezingen. Hij heeft wel op eigen kracht een zetel binnengehaald en zijn opvatting was destijds dat de PvdA-Alkmaar vervreemd is van de partij en hijzelf niet. Eerlijk gezegd vind ik dat kloppen. De knoeiers die hier nog in de PvdA-fractie zitten heb ik niet hoog zitten.

  Punt is dat een eenmansfractie altijd lastig is en dat hij daarom na een half jaar aansluiting heeft gezocht bij Denk. Keskin is geboren en opgegroeid in Alkmaar en ik vraag me sterk af of hij net als de oprichters van Denk positief staat ten opzichte van Erdogan om zo de Turkstalige kiezers aan zich te binden. In interviews heb ik daar nog altijd niets over gelezen. Er is hier ook een fractie-ondersteuner van Leefbaar Alkmaar meegegaan naar Denk.

 6. Jeroen Mirck Says:

  Ook Veenendaal heeft inmiddels een DENK-afdeling. Afgescheiden D66-raadslid Gökhan Coban (in 2012 ook kandidaat voor de Tweede Kamer) heeft zich bij de beweging aangesloten, maar bestrijdt dat hij daarom uit D66 is gestapt. Hij laat de juristen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitzoeken of het juridisch is toegestaan ‘dat hij volgens een lokaal reglement van orde niet als fractie Denk de komende anderhalf jaar in de raad mag zitten’. Dat is onzin: DENK heeft niet aan de lokale verkiezingen van 2014 meegedaan en kan dus ook niet de naamgever zijn van een raadsfractie. Dat zijn gewoon de landelijke regels, ook voor DENK.
  http://veenendaalsekrant.nl/lokaal/afdeling-van-politieke-partij-denk-veenendaal-187251

 7. Jeroen Mirck Says:

  Ook Verenigd Arnhem gaat samenwerken met DENK. De lokale partij en de Kamerfractie denken hetzelfde over discriminatie, integratie, jeugdwerkloosheid en acceptatie, zegt de Arnhemse fractievoorzitter Kürsat Bal tegen De Gelderlander. Of zijn partij straks DENK heet, is nog onduidelijk.
  http://regio.tpo.nl/2016/12/06/verenigd-arnhem-gaat-samenwerken-denk/

 8. Jeroen Mirck Says:

  Opmerkelijk: Veenendaal staat het D66-afvallige raadslid Gökhan Çoban toe om voortaan de partijnaam DENK te voeren in de gemeenteraad. Na een meningsverschil hierover legde de gemeente de vraag of dit mocht voor aan hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga. ‘Zijn conclusie is dat de bepaling in het reglement van orde klopt, maar niet de reikwijdte kent om te voorzien in dit specifieke geval. Hierdoor moet de bepaling zo worden uitgelegd dat een afsplitsend raadslid ook onder de naam van een reeds geregistreerde landelijke partij kan functioneren.’ Een verrassende uitkomst die een precedent zou kunnen scheppen voor zetelrovers in andere gemeenten.
  http://bit.ly/zetelrover

Leave a Reply