Sunday View: Jeroenendag in Den Bosch

Jeroenendag-Markt-2016

Als Jeroen heb je in Nederland veel naamgenoten. Vijfhonderd van die Jeroenen waren op 18 september 2016 bijeen in Den Bosch. Vanwege de 500e verjaardag van schilder Jeroen Bosch werd er die dag een Jeroenendag georganiseerd. Leuk idee, dus ging deze Jeroen er ook heen.

We werden verwelkomd door de loco-burgemeester van Den Bosch, die de jongste en oudste Jeroen naar voren riep voor een presentje. Beetje dubbelop, want dat had de lokale cabaretier ook al gedaan bij de ontvangst. Diezelfde cabatetier had een ‘Jeroenenlied’ geschreven, op de melodie van Dolly Parton’s ‘Jolene’. Wat mij betreft iets te melig.

Er was uiteraard ook aandacht voor Jeroen Bosch, de enige aanwezige Jeroen die eigenlijk geen Jeroen heet, maar Jheronimus. Een historicus sprak beeldend over het al even beeldende werk van de kunstenaar. Dat gebeurde op het marktplein, waar alle 500 Jeroenen ook samen op de (panorama)foto gingen bij het standbeeld van hun beroemde naamgenoot.

Afsluitend trakteerde de stad op een Jeroen Bosch-biertje in de Uilenburg, die voor de gelegenheid was omgedoopt tot Jeroenenburg, met bijpassende straatnaambordjes. Al met al een leuke dag, al ervoer menig vriend(in) een overdaad aan Jeroenen. Eentje is vaak al meer dan genoeg.

Tags: , , ,

Leave a Reply