Vogelvrije foto’s uit Frankrijk

Saint-Ambroix 1000px

“On n’aime que ce qu’on ne possède pas tout entier.” De afgelopen twee weken waren we op vakantie in Zuid-Frankrijk. Daar kan ik een beschouwend stukje over schrijven met een filosofisch Frans citaat, maar dat is weer zo pretentieus. Laat die quote van Proust dus maar zitten. We zochten rust, we zochten stilte, en vonden die in de bossen van de Cévennen. Weg van de hectiek, weg van werk en verplichtingen. Een plek om van te houden, maar dat gevoel hou je nooit helemaal vast. Het vervliegt zodra je weer thuis arriveert, hoe graag je ook die rust in een koffertje mee naar huis had willen nemen.

Helemaal los van Nederland kwam ik natuurlijk niet. Dat is mede te danken aan de invloed van de smartphone, maar in feite dus aan mezelf. Ik kies er immers zelf voor. Dat heeft te maken met mijn voorliefde voor fotografie. Ik heb de gewoonte om mijn foto’s ‘s avonds direct online te zetten. Voor mezelf, maar ook voor geïnteresseerde anderen. Alle foto’s die me bevallen zet ik op fotosite Flickr.com, een kleine selectie deel ik bovendien via Twitter en Facebook. Vooral op dat laatste netwerk ontstaat vaak interactie. Dat contact vind ik prettig, ook als ik ver weg zit in een Frans bos.

Het digitaal delen van je foto’s dwingt je om keuzes te maken, maar ook om bijschriften te verzinnen die soms uitmonden in gecomprimeerde reisverslagen. Dit jaar heb ik meer dan voorheen gespeeld met de mogelijkheden van Instagram. Elke dag koos in één foto of een montage van meerdere foto’s om behalve op Flickr ook op Instagram te delen. Soms met een speciaal filtertje, soms lekker clean. Het prikkelde mijn creativiteit.

Voor wie zijn fotografie wil delen, is Instagram een veel beter kanaal dan Flickr, maar de interactie is sneller en talrijker. Bovendien helpt de koppeling met Facebook enorm. Ik ben er een actieve Instagrammer door geworden en wil dat ook terug in Nederland blijven. Het doet je extra lang nadenken over de beelden die je schiet, met extra feedback als beloning.

Toch leent niet elke foto zich voor Instagram. Wie echt wil zien wat ik allemaal fotografeer, blijft aangewezen op Flickr, mijn oude liefde. Ook al kun je, zoals Marcel Proust dat ooit zo mooi zei, de liefde nooit helemaal bezitten. Daarom zijn mijn foto’s vrij om te gaan waar ze willen.

Jeroen Mirck is freelance journalist en amateurfotograaf.

KLIK!

Tags: , , , , ,

Leave a Reply