Mooie zomer voor freelance journalisten!

Cooperatie 875px

Vakantie? Ik merk er nog weinig van. Ja, de hitte natuurlijk. Het werk is er alleen niet minder om. Het lot van de freelancer, zullen we maar zeggen. Mooi werk, dat wel. Zo heb ik samen met mijn mede-bestuurders van de Freelancers Associatie deze zomer twee partnerships gesloten waar de FLA-leden echt hun voordeel mee kunnen doen. De belangrijkste: we zijn een samenwerking aangegaan met het veelbesproken journalistieke platform De Coöperatie. Als FLA-lid kun je gratis (!) associate member worden en gebruik maken van bepaalde diensten van De Coöperatie.

Voor associate members van De Coöperatie geldt dat zij geen maandelijkse ledenbijdrage betalen, maar wel toegang hebben tot bepaalde diensten: zij kunnen net als reguliere leden werkruimte met korting huren en kunnen gebruik maken van de collectieve verzekeringspool. Associate members komen ook in aanmerking voor opdrachten die door De Coöperatie binnen het eigen ledenbestand worden aangeboden, alsmede het eigen fonds om journalistieke producties te subsidiëren. De Coöperatie brengt associate members voor beide diensten een iets hogere vergoeding in rekening dan wat reguliere leden moeten afdragen (5%).

Voor FLA-leden valt juridische ondersteuning niet onder het gratis Associate Membership van De Coöperatie, maar die support wordt natuurlijk al via de FLA zelf aangeboden. Kortom: dit is een goede deal die het FLA-lidmaatschap toegevoegde waarde biedt zonder dat onze leden hier extra voor hoeven te betalen.

De andere overeenkomst betreft een forse korting op website-dienst Kritt, die zich speciaal richt op journalisten. Ander goed nieuws is dat de Taskforce Persgroep naar de rechter is gestapt om betere voorwaarden voor freelance journalisten af te dwingen. En als toef op de taart zit er zowaar schot in de wet DBA: er is sinds kort een modelovereenkomst voor journalisten beschikbaar op NUV.nl. Veel goede redenen dus waarom dit een mooie zomer wordt!

Tags: , , , , ,

Leave a Reply