Hoe verdien je miljoenen met tweedehands spul?

E149 ReCommerce spread

Re-commerce, het verkopen van opgeknapte tweedehands producten, gaat een nieuwe fase in. Naast grote partijen als eBay zetten ook gespecialiseerde herverkopers tegenwoordig miljoenen om. Bedrijven als reBuy en het Nederlandse Leapp zijn bezig met Europese expansie. Reden genoeg voor mij om een achtergrondverhaal te schrijven voor Emerce. De prachtige illustraties bij het artikel zijn gemaakt door Veronique de Jong.

“Clean out your closet!” Nee, dit is geen inzamelingsactie voor het goede doel, maar een campagne van het chique modehuis Macy’s. De retailer sloot dit voorjaar een deal met ThredUp, een verkoopsite voor topmerken in tweedehands kleding. De actie bestaat eruit dat consumenten online een Clean Out Kit kunnen bestellen, die vullen met eigen kleding en er vervolgens geld voor ontvangen in de vorm van giftcards voor Macy’s.

Opmerkelijk: het prestigieuze warenhuis fungeert bijkans als wisselgeld voor een online herverkoper. Dat kan alleen maar omdat ThredUp inmiddels is uitgegroeid tot een toonaangevende marktpartij, goed voor 131 miljoen dollar aan investeringsgeld.

Dit is een treffend voorbeeld van het succes van re-commerce, de verzamelnaam voor het verkopen van opgelapte tweedehands producten. Het is vaak consumentenelektronica die ‘refurbished’ wordt aangeboden, maar ook mode scoort hoog als tweedehandsje. Een rapport van onderzoeksbureau eMarketer voorspelt dat deze sector met 16,4 procent groeit in 2016. De markt van re-commerce zou volgens andere cijfers in 2020 zelfs een wereldwijde omzet van 12 tot 15 miljard dollar aantikken.

Lees het complete verhaal op Emerce.nl.

E149 ReCommerce visual

Tags: , , , , ,

Leave a Reply