Zeven jaar ZZP’er

Mirck-Lodz-2016

Vandaag ben ik precies zeven jaar zelfstandig journalist. Freelancer volgens de een, zzp’er volgens de ander. Niet alleen de tijd vliegt, maar ook de steeds sterkere meningen over zelfstandigen zonder personeel. Daar werd zeven jaar geleden niet moeilijk over gedaan. In tijden van crisis was het een prima alternatief, zeker voor degenen met een gouden pennetje.

De tijden zijn veranderd. Indertijd golden zzp’ers als een verrijking voor de economie, tegenwoordig zijn we volgens sommigen profiteurs en uithollers van het sociaal stelsel. Het kan raar lopen. In plaats van de flexibele arbeid te omhelzen nu de vaste baan uitsterft, worden de harde werkers als boosdoener gezien. Met name door overheid en politiek, die het nooit hebben aangedurfd om de arbeidsmarkt te moderniseren. Dat het stelsel nu is verouderd, hadden de beleidsmakers kunnen voorkomen. Regeren is vooruitzien, maar men kijkt liever naar peilingen en succesjes op de korte termijn.

Zeven jaar ondernemerschap is alweer bijna lange termijn. Het ging elk jaar een stapje beter, zowel qua inkomen als strategie. Kansen zien en grijpen is een kwestie van ervaring. Zo paste ik helemaal niet in de profielschets voor MarketingTribune, waar ik inmiddels 2,5 jaar op mijn eigen wijze een deel van de website beheer. Ik belde dat ik de klus wilde doen en kreeg hem.

Ondernemerschap betekent ook het uitbouwen van je dienstverlening. Zo schrijf ik tegenwoordig ook zakelijke teksten en denk ik na over specifieke diensten die ik als product van mijn bedrijf Mirck Media in de markt zou kunnen zetten. Vermoedelijk sluit ik me aan bij De Coöperatie, die uitgerekend deze week is opgericht. Ik sprak er al meermalen over met bedenker Teun Gautier.

Kortom: er zijn volop kansen voor zzp’ers. Laat je niet demotiveren door jammerklachten in de media of het juridisch gewieber van Wiebes. De aangekondigde brief van deze staatssecretaris over de Wet DBA viel deze week op mijn deurmat. Alle zzp’ers weten heus wel dat per 1 mei 2016 de VAR verdwijnt, maar de benodigde modelcontracten zijn nog altijd niet klaar. Op dat vlak houden beroepsverenigingen de Belastingdienst scherp, zoals de Freelancers Associatie waar ik bestuurslid van ben. Ook dat zag ik zeven jaar geleden niet aankomen.

De tijden veranderen, maar het werk moet nog steeds worden gedaan. Steeds vaker door zzp’ers, dus koester ons.

Jeroen Mirck, zelfstandig journalist en FLA-bestuurslid.

Kijktip: VPRO-programma Tegenlicht belichtte deze week de veranderende arbeidsmarkt, inclusief aandacht voor De Coöperatie.

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to “Zeven jaar ZZP’er”

  1. Jeroen Horlings Says:

    In zeven jaar tijd is er inderdaad erg veel veranderd. Ik ben nu 12 jaar zelfstandig, maar heb de laatste zeven jaar op een vergelijkbare manier ervaren. Dat is soms lastig, want de veranderingen zijn soms erg plotseling en onverwacht (faillissementen enzo). En de positie en status van de ZZP’er zijn inderdaad in negatieve zin veranderd. Ik ben benieuwd hoe dat verdergaat. Het maakt in ieder geval duidelijk dat je er als zelfstandig ondernemer nooit vanuit kunt gaan dat je markt stabiel is, want wij hebben eveneens met ‘disruptie’ te maken waardoor ons werkveld er ineens compleet anders uit kan zien.

    Er is maar één oplossing: meeveranderen en je aanpassen aan de situatie. En natuurlijk op voorhand proberen niet teveel afhankelijk te zijn van een paar opdrachtgevers in dezelfde hoek. Het is altijd beter om de risico’s (en dus de activiteiten) een beetje te spreiden.

Leave a Reply