Eindelijk een Oscar voor Leonardo DiCaprio

Revenant DiCaprio

Prijzen winnen willen we allemaal. Ook al is het soms appels met peren vergelijken. Of winnen doorgaans de verkeerden. Of zijn de nominaties te blank. Vannacht worden weer de Oscars uitgereikt. Veelgenoemd en veelgenomineerd is The Revenant, het rauwe verhaal over de ontberingen van pelsjager Hugh Glass, gespeeld door Leonardo DiCaprio. Vier keer eerder was DiCaprio genomineerd als beste hoofdrolspeler (en eenmaal als producer), maar nog nooit won hij een Oscar. Wint hij nu wel? Dat zou terecht zijn, gerechtigheid zelfs. (Update: Jazeker, hij won de Oscar!)

Die vier eerdere nominaties logen er al niet om: What’s Eating Gilbert Grape (1993), The Aviator (2005), Blood Diamond (2007) en The Wolf of Wall Street (2014). Toch verzilverde DiCaprio er geeneen. Sterker nog, voor andere grote films werd hij zelfs gepasseerd voor een nominatie: Romeo + Juliet (1997), Titanic (1998), The Departed (2007), Inception (2010) en J. Edgar (2012). Het wordt dus hoog tijd voor een acteur van zijn kaliber.

Los van dit (formeel niet relevante) oeuvre-criterium is The Revenant zelf het beste argument voor veel prijzen. De film is heftig in zijn rauwheid, niet in de laatste plaats door het bevlogen acteerwerk van DiCaprio. Hij vecht met beren, eet rauw vlees, vriest bijkans dood en laat zich meesleuren door een woeste rivier. Zonder veel spreektekst maakt hij van Glass een indrukwekkend en veelzeggend karakter.

Kortom: het moet raar lopen als DiCaprio vannacht niet zijn eerste Oscar wint. Die voorspelling durf ik nog wel te doen. Wie al die andere prijzen gaan winnen, zou ik werkelijk niet kunnen zeggen. Wat dat betreft laat ik me graag verrassen.

Update (29-02): Inderdaad, DiCaprio won zijn eerste Oscar en hield vannacht een prachtige speech over de bedreiging van klimaatverandering.

Tags: , , ,

One Response to “Eindelijk een Oscar voor Leonardo DiCaprio”

  1. Jeroen Mirck Says:

    Ik heb m’n blogpost zojuist bijgewerkt: Oscar-winst van DiCaprio gemeld, vraagteken uit kop gehaald. Eindelijk gerechtigheid!

Leave a Reply