Mercurs: wat wordt het Magazine van 2015?

Mercurs-shortlist-2015

Vier tijdschriften strijden deze woensdag bij het Mercurs-gala om de titel Magazine van het Jaar. De topfavoriet lijkt Vogue, de grote outsider is hardloopblad Runner’s World. De andere twee kandidaten (Quest en vtwonen) wonnen beide vorig jaar net niet, dus wellicht nu alsnog? Voor MarketingTribune interviewde ik de vier hoofdredacteuren van de genomineerde tijdschriften.

Vier bevlogen professionals met resultaten die er niet om liegen. Voor mij alle vier nu al een winnaar. Al kan er maar eentje met de hoofdprijs naar huis. Lees hier hun meer markante uitspraken. Meer lezen? Klik dan door naar de complete interviews. Dit citaat van Karin Swerink (Vogue) mogen we alvast allemaal ter harte nemen in deze tijden van kille sanering: “Wie mooie dingen wil maken, moet investeren.”

Mercurs2015-Heimel

Olivier Heimel, hoofdredacteur van Runner’s World

“Runner’s World heeft een prachtig jubileumjaar achter de rug, met een groei op alle vlakken, maar wat ons echt onderscheidend maakt, denk ik, is onze vernieuwing. In New York, bij een bijeenkomst met de andere wereldwijde Runner’s World-edities, presenteerden we vorig jaar onze gepersonaliseerde online magazines voor grote loopevenementen. Onze Amerikaanse en Spaanse collega’s waren zo enthousiast dat zij daar nu ook mee werken. Dit jaar presenteerden we een slim fotoplatform dat we binnenkort introduceren, onze eigen online en offline hardloopsegment (op de Ringdijk, voor ons kantoor aangebracht door de Gemeente Amsterdam), ons bloggersnetwerk en de verkiezing van de loopblogger van het jaar. Naast alle bookazines en custom-mediaprojecten, maken we daar écht indruk mee, jaar na jaar.”

Mercurs2015-Swerink

Karin Swerink, hoofdredacteur van Vogue

“Het ‘Vogue loves Doutzen’-nummer in maart vergde een jaar voorbereiding en betekende, met wereldwijd drie verschillende shoots, een aanzienlijke hap uit het budget. Geen probleem, vind ik, want wie mooie dingen wil maken, moet investeren. En dat houdt soms in snijden op organisatorisch vlak: geen ticket voor mij dus naar de shoot bij Doutzen thuis in New York, en de redactiechampagne komt gewoon van de supermarkt. Op de Vogue-kwaliteit bezuinig ik echter nooit. En dat is een meesterzet, ook in commercieel opzicht. Ik weet als geen ander nieuwe mogelijkheden te benutten en heb het afgelopen jaar bewezen dat glossy’s ook buiten de kiosk kunnen scoren.”

Mercurs2015-Kieboom

Carlein Kieboom, hoofdredacteur van vtwonen

“We hebben met vtwonen een geweldig jaar achter de rug waarin het crossmediale platform nog verder succesvol is uitgebouwd (print, tv, webshop, beurs, eigen huiscollectie, shop-in-shops). Alle onderdelen zijn geïntegreerd en verankerd in een ijzersterk DNA. Met name de printproducten (13 reguliere uitgaves, 3 bookazines en 9 specials) hebben een geweldige groei doorgemaakt, zowel in de losse verkoop als in abonnees met indices per editie variërend van 140 tot 180 ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat is een bijzondere prestatie op printgebied en bewijst des te meer dat het printproduct nog steeds een heel belangrijk onderdeel is binnen onze mediamix.”

Mercurs2015-Hendriks

Thomas Hendriks, hoofdredacteur van Quest

“Quest Test is dit jaar ook genomineerd: voor Merkinnovatie van het Jaar. We hebben een nieuwe site gelanceerd: Quest.nl is nu Questtest.nl en we hebben al zo’n 1,2 miljoen voltooide tests die data opleveren voor artikelen en wetenschappelijk onderzoek. Op het gebied van educatie zijn we een mooie samenwerking met het Rijksmuseum begonnen voor kinderen uit het voortgezet onderwijs. En ter gelegenheid van de Kinderboekenweek hebben we een speciale Quest Junior voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 14 jaar gemaakt. Met wetenschappelijke proefjes voor in de klas, ondersteund door video. Wordt volgend jaar vervolgd. Learning zit nu in het Quest Lab, een ontwikkelprogramma waarin diverse Quest-ideeën worden gevalideerd. Spannend en veelbelovend.”

Wie Magazine van het Jaar wordt, weten we woensdagavond. Net als de winnaars van de andere Mercurs. Feit is in ieder geval dat Vogue, Quest, vtwonen en Runner’s World een geweldig jaar in stijl afsluiten. Proost, al dan niet met champagne uit de supermarkt!

Naschrift (9 december): And the winner is… Runner’s World. Bekijk hier alle winnaars van de Mercurs 2015. 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Mercurs: wat wordt het Magazine van 2015?”

  1. Jeroen Mirck Says:

    En de winnaar is… Runner’s World!
    http://bit.ly/RunnersWOW

Leave a Reply