Leugens en statistieken over hardlopen

Happy-RunnerThere a lies, damn lies and statistics. Toch is het echt waar: ik liep dit jaar mijn op één na snelste Dam Tot Damloop ooit. Dat lag niet aan mijn voorbereiding, die door een lichte enkelblessure toch echt iets te beperkt was geweest. Toch nam ik voor en tijdens de wedstrijd een paar slimme beslissingen die me tijdwinst opleverden. Ik zal ze hier met je delen.

Eerst even terug naar die leugens en statistieken: lijstjes zeggen niet hetzelfde als kale cijfers. Mijn snelste Damloop was bijna twee minuten sneller dan dit jaar, dus kon ik daar ditmaal absoluut niet aan tippen. Bovendien liep ik in 2011 en 2014 nagenoeg even hard als dit jaar, dus waren die races vergelijkbaar met nu. Alleen in 2013 bakte ik er veel minder van, maar daar had ik verschillende goede (of slechte) excuses voor.

Goed, ik liep dit jaar dus 1:13:03 uur. Dat is een gemiddelde snelheid van zo’n 13,5 km/uur. De kunst is om niet te hard van start te gaan, maar te langzaam is zeker ook niet goed. Daarom mijn gouden tip: wees op tijd bij het startvak en zorg dat je redelijk vooraan komt te staan. Niks is namelijk zo fnuikend voor het lopen van een persoonlijk record als het verliezen van tijd door te lang achter langzame lopers te blijven steken. Helemaal vooraan hoef je ook weer niet te staan, tenzij je de uurgrens denkt te kunnen breken.

Tijdig aanwezig zijn is ook goed voor je mentale rust. Gestresst van start gaan is een garantie voor een tegenvallende tijd. Langere afstanden bedwing je met rust in je hoofd. Je benen ondergaan al stress genoeg, want die moeten tot het uiterste gaan. En geloof me: ik kan het weten, want een notoire laatkomer. Ditmaal was ik echter ruim op tijd, waardoor ik ook rustig naar het nieuwe afgiftepunt voor bagage kon lopen: de kersverse bus-terminal achter Amsterdam Centraal.

Verder is het zaak om geen energie te verliezen aan bijzaken zoals kleine botsingen maar vooral langzame lopers (met name de gezellige keuvelgroepen van de businessloop) die eindeloos links blijven lopen. Haal ze slim in (desnoods met het vriendelijke verzoek om rechts te houden) en hou je tempo vast. Probeer dat ook te doen bij drink- en voedselpunten: hou je ritme en ontwijk mensen die stoppen of van hun baan afwijken. De crux daarbij: kijk goed naar de lopers om je heen. Daarom adviseer ik loper sowieso om geen koptelefoon te dragen.

Tot slot: het is niet erg als het halverwege de wedstrijd even wat minder gaat. Dat overkwam mij ook dit jaar. Kies een tempo dat voor die mindere fase optimaal is en blijf je meters maken. Simpel gezegd: hergroepeer jezelf. Na verloop van tijd geeft je lichaam wel weer aan wanneer er een schepje bovenop kan. Die methodiek zorgt ervoor dat ik altijd energie over heb als ik Zaanstad binnenloop. En wie wil er nu niet met een flitsende eindsprint over de finish komen? Dat geeft een onoverwinnelijk gevoel.

Deze aanpak leverde mij dus mijn tweede tijd ooit op, voor wat het waard is. Ik weet namelijk donders goed dat het echt veel sneller kan. Dat is een kwestie van discipline. Volgend jaar ga ik voor een nieuw PR. Jij ook?

Bekijk ook mijn eerdere 9 looptips voor de Dam Tot Damloop.

Dam Tot Damloop 2015

Tags: , , ,

Leave a Reply