Vrijheid van meningsuiting eindigt hier…

MKatEven een basisles Vrijheid Van Meningsuiting: op social media mag je niét alles zeggen wat je maar wilt. Tenminste: je kán het wel doen, maar ga dan niet huilen als je vervolgens wordt aangeklaagd wegens laster, smaad of belediging. Hier een voorbeeld uit de rechtbank deze week: hoeveel maanden cel denk je dat onderstaande blogtekst (plus nog wat navenante tweets) de verwarde oud-journalist Micha Kat hebben gekost?

“Smerige NOS-crimineel en propagandist voor de pedo-netwerken vervalst nu ook de uitslagen van de EU-verkiezingen in opdracht van zijn kinderverkrachtende vrienden (…). De complete berichtgeving de eerste uren na het sluiten van de Nederlandse stemlokalen is vervalst en gemanipuleerd door de MSM (mainstream media, red.). (…) En [aangever] maar blijven spinnen, liegen en bedriegen en zuipen en naaien op kosten van de burger met zijn pedo- en plunder-vrienden.”

Het antwoord: 10 maanden cel. Jazeker, 10 maanden onvoorwaardelijke celstraf. Kat, een notoire online ruziezoeker en complotdenker, voert al tijden een lastercampagne tegen diverse bekende journalisten en politici die in zijn ogen betrokken zouden zijn bij een pedofiel netwerk. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff was een van Kats slachtoffers en deed meermalen aangifte. De rechter stelt hem nu in het gelijk.

Tien maanden cel is fors voor online laster, maar Kat dankt zijn straf mede aan eerdere vergelijkbare vergrijpen. Wat me zo verbaast aan de uitspattingen van Kat is dat hij ooit een bekende NRC-journalist was met veel verstand van advocatuur en accountancy. Hij was ook freelancer van het blad Memory Magazine, waar ik een jaar hoofdredacteur was. Aparte vent, maar indertijd prima in staat om een complex verhaal te schrijven. Sindsdien is hij ergens van het padje geraakt. Hij schijnt zich tegenwoordig in Ierland te verschuilen uit angst voor strafvervolging.

Enfin: mocht je het ooit nog eens leuk of stoer vinden om iemand op internet stelselmatig uit te maken voor crimineel, pedofiel of kinderverkrachter, denk dan even aan Micha Kat. Vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief voor allerhande beledigingen. “Fuck de koning” zeggen is binnenkort wellicht toegestaan indien het wetsartikel over majesteitsschennis wordt geschrapt, maar dan nog kan zulk dom geschreeuw consequenties hebben. Waar precies ligt de grens? Dat bepaalt de rechter. De vuisregel is dan ook: denk goddomme eerst na voordat je iets twittert of blogt!

Tags: , , , ,

Leave a Reply